fbpx

TO JEDZENIE DAJE POWER!

power

To jakie składniki jemy na co dzień ma ogromne znaczenie. Źle dobrane mogą powodować uczucie ciężkości, a nawet negatywnie odbić się na naszym zdrowie. Zdrowe składniki z kolei są źródłem witamin i niejednokrotnie dodają power do działania!

Uwielbiam świeże, jak najmniej przetworzone dania. Kiedy sama gotuję, wiem co jem. Teraz, kiedy wielu z nas spędza czas w domu warto zastanowić się ad tym co jemy i postawić na zdrowe składniki. Gwarantuję wam, że dania przygotowane na świeżo dodają ogromny power do działania. Co więcej dobra dieta to też recepta na piękne ciało. Chyba warto spróbować prawda?

Placki owsiane z mango

Składniki:

  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • mleko roślinne
  • 1 mały banan
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • kawałek świeżego mango

Płatki wsyp do miski i zalej ciepłym mlekiem. Odstaw na kilka minut do namoczenia. Następnie odcedź nadmiar mleka. Do płatków dodaj banana i proszek do pieczenia. Zblenduj składniki na gładką masę. Gdyby ciasto było zbyt lejące, możesz dodać trochę suchych płatków owsianych i ponownie zblendować. Ciasto nakładaj po łyżce na nagrzaną, suchą patelnię z nieprzywierającą powłoką. Podsmażaj kilka minut, aż placki będą rumiane z każdej strony. Upieczone placki podawaj z pokrojonym mango i garścią ulubionych orzechów.

Zielone smoothie na drugie śniadanie

Składniki:

  • 2 plastry świeżego ananasa
  • spora garść świeżego szpinaku
  • 1/2 szklanki soku z pomarańczy
  • 1/2 szklanki wody kokosowej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 jabłka

Jabłko, ananasa oraz szpinak wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj wodę kokosową oraz sok z pomarańczy i zblenduj ponownie. Na koniec możesz dodać miód.

power

Zupa krem z soczewicy

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pora
  • 1 marchewka
  • 400 g ziemniaków
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 500 ml bulionu jarzynowego
  • 1/2 łyżeczki nasion kminku
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry,
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, szczypta ostrej,
  • 1 listek laurowy i 1 ziele angielskie
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • pestki dyni

Zaszklij w garnku pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie dodaj pokrojone ząbki czosnku. Po chwili dodaj pokrojonego pora. Dodaj kminek, nasiona kolendry. Podsmażaj na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Po chwili dodaj obraną i startą na tarce marchewkę, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz wsyp suchą soczewicę. Dopraw danie solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodaj kurkumę, paprykę w proszku, listek i ziele angielskie. Wszystko dobrze zamieszaj, a następnie zalej gorącym bulionem. Przykryj i gotuj zupę przez ok. 15 minut aż składniki będą bardzo miękkie. Na koniec dodaj mleko. Odstaw na moment z ognia, a kiedy zupę nie będzie już tak gorąca zblenduj wszystkie składniki. Zupę krem podawaj z podprażonymi pestkami dyni.

Poke bowl full od power

Poke bowl, czyli cudowna micha, to mnóstwo wartościowych składników, które świetnie wpływają na pracę mózgu, ale też kondycję naszego ciała.

Składniki na 2 porcje:

  • 1 awokado
  • miks ulubionych sałat
  • 1/2 szklanki ryżu
  • garść czarnej fasoli
  • 6-8 krewetek
  • kilka oliwek
  • domowy hummus
  • sól i pieprz
  • sok z 1/2 cytryny
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 cebuli

Ryż i fasolę ugotuj w osolonej wodzie. W tym czasie przygotuj krewetki. Skrop je oliwą z oliwek i posmaż na patelni grillowej. Awokado obierz ze skórki, a następnie pokrój w kostkę. Sałatę ułóż w misce, na nią połóż awokado, cebulę i oliwki. Dopraw solą i pieprzem. Do miski włóż następnie ugotowany ryż i czarną fasolę oraz krewetki. Do poke bowl świetnie sprawdzi się hummus (możesz przygotować go samodzielnie, a przepis znajdziesz TUTAJ).

power

Smacznego!

Love Ewa 🙂


What we eat every day is really important. Incorrectly selected can cause a feeling of heaviness and even negatively affect our health. Healthy ingredients, in turn, are a source of vitamins and often add power to action!

I love fresh, least processed dishes. When I cook myself, I know what I eat. Now, when many of us spend time at home, it is worth considering what we eat and focus on healthy ingredients. I guarantee you that freshly prepared dishes add enormous power to action. What’s more, a good diet is also a recipe for a beautiful body. It’s worth trying, right?

Oat pancakes with mango

Ingredients:

  • 3/4 cup oat flakes
  • plant milk
  • 1 small banana
  • 1/2 teaspoon baking powder
  • frying oil
  • a piece of fresh mango

Pour the cereal into a bowl and pour warm milk. Leave to soak for a few minutes. Then strain the excess milk. Add banana and baking powder to the cereal. Blend the ingredients until smooth. If the dough was too pouring, you can add some dry oatmeal and blend again. Apply the dough one tablespoon to a pre-heated, dry pan with a non-stick coating. Fry for a few minutes until the pies are browned on each side. Serve baked pies with sliced ​​mango and a handful of favorite nuts.

Green smoothie for second breakfast

Ingredients:

  • 2 slices of fresh pineapple
  • a handful of fresh spinach
  • 1/2 cup of orange juice
  • 1/2 cup coconut water
  • 1 teaspoon honey
  • 1/2 apple

Put the apple, pineapple and spinach in a blender and mix until smooth. Then add coconut water and orange juice and blend again. Finally, you can add honey.

Lentil cream soup

Ingredients:

  • 2 tablespoons extra virgin olive oil
  • 1 onion
  • 2 garlic cloves
  • 1/2 leek
  • 1 carrot
  • 400 g potatoes
  • 1/2 cup red lentils
  • 500 ml vegetable stock
  • 1/2 teaspoon cumin seeds
  • 1/2 teaspoon coriander seeds
  • 1 teaspoon ground turmeric
  • 1/2 teaspoon sweet pepper powder
  • a pinch of hot pepper
  • 1 bay leaf
  • 1/2 cup coconut milk
  • pumpkin seeds

Glaze the diced onion in a pot, then add the chopped garlic cloves. After a while, add the chopped leek. Add cumin, coriander seeds. Fry on low heat, stirring occasionally. After a while, add the peeled and grated carrot, diced potatoes and pour in dry lentils. Season the dish with salt, freshly ground pepper, add turmeric powder, paprika, leaf and allspice. Stir everything well, then pour hot broth. Cover and cook the soup for about 15 minutes until the ingredients are very soft. Finally, add milk. Set aside for a moment from the heat, and when the soup is not so hot blend all the ingredients. Serve the cream with roasted pumpkin seeds.

Poke bowl full of power

Ingredients:

  • 1 avocado
  • mix of favorite salads
  • 1/2 cup rice
  • a handful of black beans
  • 6-8 shrimps
  • some olives
  • homemade hummus
  • salt and pepper
  • juice of 1/2 a lemon
  • olive oil
  • 1/2 onion

Cook rice and beans in salted water. During this time, prepare the shrimp. Drizzle with olive oil and fry in a grill pan. Peel the avocado, then cut into cubes. Arrange the lettuce in a bowl, put avocado, onion and olives on it. Season with salt and pepper. Put boiled rice and black beans and shrimps into the bowl. Hummus will be great for poke bowl.

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂