fbpx

ZBUDUJ ODPORNOŚĆ

odporność

Odporność pozwala uniknąć niechcianych chorób czy infekcji. Pozwala cieszyć się zdrowiem niezależnie od miejsca, w którym jesteśmy. Dlatego warto wprowadzić do codziennego menu takie produkty jak ryby, świeże warzywa i owoce oraz kiszonki. Są w nich witaminy tak ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Wiele składników zawartych w naszym codziennym jedzenie jest pełne witamin i minerałów niezbędnych dla budowania odporności. Jednak wiem, że wielu z nas wciąż je zbyt mało warzyw czy owoców, ale też ryb, które są super zdrowe. Jeśli chcemy być zdrowi i zbudować swoją odporność na wszelkie wirusy warto zmienić nawyki żywieniowe. Radzę wam zacząć już teraz!

Kanapka z awokado

Składniki:

  • 2 kromki ulubionego, zdrowego pieczywa
  • 1/2 awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • garść kiełków rzodkiewki
  • sól, pieprz

Awokado przekrój na pół i obierz ze skórki. Jedną część rozgnieć widelcem i dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek. Powstałą pastą posmaruj kanapkę, posyp ją kiełkami, a na sam wierzch ułóż usmażone jajko. Całość posyp do smaku solą i pieprzem.

odporność
fot. https://www.aberdeenskitchen.com/

Herbata miętowa

Składniki:

  • duży pęczek świeżej mięty
  • wrzątek
  • kilka plasterków cytryny

Mięte dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, a następnie podziel ją na dwie części. Oderwij łodygi, a liście przełóż do filiżanki lub kubka. Zalej wrzątkiem i przykryj talerzykiem, aby herbata naciągnęła. Wypij ją z cytryną lub samą. Tak jak lubisz.

odporność

Aromatyczna zupa warzywna

Składniki:

  • 2 łyżki curry w proszku
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • ½ łyżeczki kminku
  • ½ łyżeczki papryki
  • szczypta płatków czerwonej papryki
  • 3 szklanki kalafiora
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub masła, ghee
  • 1 mała posiekana cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 marchewki pokrojone w kostkę
  • 3 łodygi selera pokrojone w kostkę
  • opcjonalnie 2 cm świeżego, startego imbiru
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 szklanka mleka kokosowego tajskiego- z puszki
  • 1 pęczek jarmużu
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża kolendra
  • prażone orzeszki ziemne do dekoracji

W średniej misce połącz curry, kurkumę, kminek, paprykę i płatki czerwonej papryki. Dodaj rozdrobionego kalafiora i odłóż wszystko na bok. Następnie rozgrzej oliwę z oliwek w dużym garnku i podsmaż cebulę aż się zeszkli. Na koniec dodaj czosnek, ale uważaj żeby się nie przypalił. Po kilku minutach dodaj kalafior wraz z przyprawami i gotuj przez 2 minuty. Następnie dodaj posiekaną marchew, seler i imbir. Po chwili dodaj bulion i zagotuj całość, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Powinno to zająć około 20 minut. Krótko przed upływem tego czasu dodaj mleko kokosowe i posiekany jarmuż i kontynuuj gotowanie, aż jarmuż stanie się jasnozielony. Na koniec dopraw zupę solą i pieprzem do smaku. Danie podawaj w miskach udekorowane kolendrą i posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

fot. https://www.simplehealthykitchen.com/

Zdrowa micha na odporność

Składniki:

  • 1 duży słodki ziemniak
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki płatków ostrej papryki
  • 1 brokuł
  • 1 mała cebula
  • oliwa z oliwek
  • 1 i 1/2 szklanki gotowanej soczewicy

Składniki na dressing:

  • 1 cała główka czosnku
  • sok z 2 cytryn
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 łyżeczki syropu klonowego
  • sól i pieprz

Rozgrzej piekarnik do 200C i przygotuj dwie blachy do pieczenia. Każdą z nich możesz nasmarować oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Odetnij górną część główki czosnku, pozostawiając nienaruszoną podstawę korzenia. Owiń go folią aluminiową i włóż do piekarnika. Pozostaw na cały czas gotowania, aby mógł się odpowiednio upiec. Jeśli gotujesz soczewicę to zacznij ją gotować zanim zaczniesz przygotowywać warzywa. Zajmie to około 30 minut. Wystarczy doprowadzić soczewicę do wrzenia z 3 szklankami wody, następnie zredukować ogień pod garnkiem i gotować przez 25-30 minut. Następnie umyj i posiekaj batata na kawałki o grubości około 1 centymetra. Przełóż go do dużej miski i polej oliwą oraz dodaj sól, pieprz i ostrą paprykę. Połóż na blasze do pieczenia i piecz przez 40 minut. W tym czasie umyj brokuła i pokrój go w średniej wielkości różyczki. Pokrój cebulę i dodaj do dużej miski i wymieszaj z oliwą, kolendrą, solą, pieprzem i ostrą papryką. Połóż następnie brokuł na drugim arkuszu do pieczenia i piecz przez 25-30 minut. Aby zrobić sos, wyciśnij pieczony czosnek ze skóry, a następnie rozetrzyj go widelcem i połącz z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, syropem klonowym, solą i pieprzem. Wszystkie gotowe składniki ułóż w misce, a na koniec polej dressingiem.

https://www.occasionallyeggs.com/

Smacznego!

Love Ewa 🙂