fbpx

SMAKI DZIECIŃSTWA INACZEJ

Siedząc w domu wielu z nas sięga po albumy, stare książki kucharskie i wspomina. Ja w ostatnim tygodniu zrobiłam sobie sentymentalną podróż smaków. Przypomniałam sobie smaki dzieciństwa i przygotowałam je odrobinę inaczej. Wiecie co? Było pysznie!

Smaki dzieciństwa to cudowne wspomnienia, które przywołują na naszych twarzach radość. Przypominają nasze babcie, które godzinami stały w kuchni, aby przygotować coś naprawdę pysznego dla nas, ich ukochanych wnucząt. Niektóre z tych dań były bardzo proste, inne skomplikowane. Łączyło je jedno – były pyszne. Ja postanowiłam odtworzyć kilka z nich i znów poczuć się jak mała dziewczynka!

Uwielbiałam zajadać się makaronem z owocami, ryżem z jabłkiem i cynamonem, pierogami. A jakie były Wasze ulubione smaki dzieciństwa? Jestem bardzo ciekawa!

Omlet ze szpinakiem

Składniki:

  • 4 duże jajka
  • 2 garści świeżych ziół – oregano, natka pietruszki i szczypiorku
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • spora garść szpinaku
  • starta skórka z cytryny
  • 1 małe awokado
  • świeże kiełki
  • wegański ser

Ubij jajka, posiekane zioła, sól i pieprz w średniej misce widelcem. Rozgrzej średnią patelnię. Kiedy będzie gorąca, rozpuść olej kokosowy, a następnie wlej mieszankę jajek i pozostaw na 30 sekund. Ostrożnie podnieś nieco krawędź i przechyl patelnię, aby część surowej mieszanki jajecznej spłynęła pod omletem. Zrób to w kilku miejscach, a następnie pozwól omletowi gotować się jeszcze przez 1-2 minuty. Pilnuj, aby omlet się nie rozgotował.

Połóż szpinak, ser i skórkę z cytryny na jednej połowie omletu. Złóż drugą połowę na górze i podsmażaj przez około 30 sekund lub do momentu, aż szpinak zacznie więdnąć. Omlet serwuj z pokrojonym awokado i kiełkami.

fot. savorynothings.com

Krem z warzyw

Składniki:

  • 3 cebulki
  • 1 ząbek czosnku
  • puszka soczewicy
  • 1/2 papryki
  • 1 kalafior
  • 3 marchewki
  • sól i pieprz do smaku
  • bulion warzywny
  • szczypta kminku
  • 1 łyżeczka curry
  • oliwa z oliwek
  • garść pestek dyni

Cebulę i czosnek posiekaj, a następnie podsmaż na oliwie z oliwek. W czasie, kiedy cebula się szkli pokrój wszystkie warzywa, a soczewicę odsącz. Dodaj warzywa do garnka i chwilę podsmażaj. Kiedy warzywa puszczą sok zalej wszystko bulionem. Dodaj również soczewicę. Wszystkie składniki gotuj przez 40 minut od czasu do czasu zaglądając w celu sprawdzenia czy jest wystarczająca ilość bulionu. Jeśli nie zawsze możesz go jeszcze dolać. Dodaj przyprawy, sól, pieprz oraz kurkumę. Przed podaniem zblenduj zupę, aby powstał pyszny krem warzywny. Następnie przelej na talerz, a każdą porcję posyp pestkami dyni.

smaki dzieciństwa

Kawowe smoothie

Składniki:

  • ¾ filiżanki zaparzonej kawy, schłodzonej w lodówce
  • 1 mrożony średnio dojrzały banan
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka naturalnego masła orzechowego
  • ¾ szklanki mrożonego kalafiora lub ½ szklanki lodu
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego lub migdałowego
  • 1/2 łyżki proszku kakaowego
  • 1 porcja lub ulubionego białka w proszku

Wszystkie składniki zblenduj aż do uzyskania jednolitej masy. W razie potrzeby dodaj jeszcze odrobinę mleka, aby rozcieńczyć koktajl i gotowe!

fot. ambitiouskitchen.com

Makaron na słodko

Składniki:

  • 2- 3 garści makaronu bezglutenowego
  • 1 jogurt kokosowy
  • 2 łyżeczki syropu kokosowego
  • ulubione warzywa: maliny, truskawki, borówki
  • szczypta zdrowego brązowego cukru

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie. W czasie, kiedy się on gotuje pokrój na cząstki ulubione owoce i podsmaż je lekko z cukrem na patelni, aby powstał dżem. Odcedź makaron, porcję polej 2-3 łyżkami jogurtu kokosowego, następnie ułóż owoce. Całość skrop syropem kokosowym.

smaki dzieciństwa

Smacznego!

Love Ewa 🙂