fbpx

POZYTYWNE MENU

pozytywne menu

W tych trudnych i dla nasz wszystkich nowych momentach trzeba myśleć o sobie. O tym co jemy, jaki tryb życia prowadzimy. Może to jest ten moment, aby naprawdę się zatrzymać i zastanowić się nad swoim życiem, swoimi nawykami. Ja dziś proponuję Wam pozytywne menu pełne smaku i radości. Dbajmy o siebie!

Nadszedł czas, w którym świat musi zatrzymać się na moment i zawalczyć o siebie. Podobnie jest z nami. Mając możliwość pracy zdalnej lub opiekując się pociechami zostajemy na pewien czas w domu. Wykorzystajmy ten czas, aby zastanowić się nad sobą, ale też nad zmianą naszych dotychczasowych nawyków. Może to jest ten moment właśnie! Dziś proponuję Wam pozytywne menu, pełne smaku i zdrowych składników. Teraz zdrowie jeszcze szczególnie ważne!

Śniadanie mistrzów

Składniki:

  • 2 jajka
  • 3 mniejsze suszone pomidory
  • garść ulubionych oliwek – ja miałam oliwki kalamata
  • pieprz i sól

Jajka wbij do miseczki i roztrzep widelcem. Pokrój oliwki i pomidory drobni, a następnie dodaj do jajek. Połącz składniki. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię. Usmaż omlet.

pozytywne menu

Witaminowy shot na odporność

Składniki:

  • 100g obranego imbiru
  • sok z 1 cytryny
  • 2 jabłka bez pestek
  • 3 obrane pomarańcze
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki miodu

Imbir i sok z cytryny wrzuć do blendera i zblenduj razem, tak aby imbir był drobno posiekany. Dodaj jabłka, pomarańcze, wodę i kurkumę, a następnie powtórz czynność. Kiedy sok będzie gotowy przepuść go przez sitko, aby pozbyć się niechcianych cząstek imbiru czy owoców. Kiedy będziesz mieć już klarowny sok posłódź go miodem. Możesz użyć też syrop klonowy. Sok przelej do buteleczki i przechowuj w lodówce.

Krewetki w sosie z mleka kokosowego

Składniki dla 2-3 osób:

  • garść pomidorków cherry
  • 1 łyżeczka masła klarowanego do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 małe cebulki
  • paczka małych krewetek
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • sok z limonki lub cytryny
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 kartonik mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego
  • sos sojowy do smaku
  • 2 łyżki masła orzechowego bio
  • 2 paczki ryżu

Czosnek posiekaj, a następnie ostrożnie podsmaż na patelni uważając, aby się nie przypalił. W miseczce wymieszaj mleko kokosowe, curry, sok z limonki i chilli. Gotowy sos przelej ostrożnie na patelnię. Następnie wrzuć pomidorki, krewetki i pozostałe składniki. Wszystko duś przez 10 minut pod przykryciem. Danie podawaj z wcześniej ugotowanym ryżem.

Aromatyczne curry z kalafiorem

Składniki:

  • 1 średnia cebula drobno posiekana
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 3 ząbki czosnku posiekane
  • 1 kawałek imbiru obrany i drobno starty
  • 1 średni kalafior pokrojony w różyczki
  • 1 mała zielona papryka
  • 1/2 łyżeczki suszonych czerwonych płatków chilli
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 puszka ugotowanej ciecierzycy
  • posiekane pomidory, mogą być z puszki
  • 400ml mleka kokosowego
  • mała garść świeżej kolendry

Rozgrzej olej kokosowy na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i duś ją przez około 10 minut. Następnie dodaj czosnek i imbir i gotuj przez około 2 minuty. W kolejnym kroku dodaj przyprawy i sól. Dobrze wymieszaj składniki i gotuj przez około minutę, aż przyprawy uwolnią swój aromat. Wlej pokrojone pomidory i około 50 ml wody, wymieszaj, a następnie dodaj ciecierzycę, kalafior i pieprz. Przykryj patelnię, zmniejsz ogień, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aby sos nie przylgnął do dna patelni. Po 10 minutach wlej mleko kokosowe, wymieszaj, a następnie gotuj na średnim ogniu przez kolejne 10 minut, aż sos zmniejszy się i zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną kolendrę. Danie podawaj z ryżem basmati, opiekanymi płatkami migdałów i jeśli lubisz ze świeżą kolendrą.

fot. https://www.thelastfoodblog.com/

Smacznego!

Love Ewa 🙂