fbpx

ŻÓŁTE SKŁADNIKI MAJĄ MOC

Żółte i pomarańczowe warzywa i owoce mają niezwykłą moc. Poprawiają stan skóry, działają antynowotworowo i zbawiennie na wzrok. Regularne jedzenie takich produktów jak bataty, kukurydza czy marchewka poprawiają pracę układu odpornościowego, a także regulują ciśnienie tętnicze. 

Zdrowe śniadanie

Składniki:

  • 2 bataty
  • 1 awokado
  • 2-3 jajka ugotowane na twardo
  • chilli
  • oliwa z oliwek
  • sól morska

Rozgrzej piekarnik do 200C. Bataty pokój na 2-3 centymetrowe plastry i ułóż je na blaszce do pieczenia. Polej oliwą i tak przygotowane włóż do piekarnika. Piecz przez 20 minut aż bataty zamienią się zdrowe i smaczne chipsy. W tym czasie obierz i pokrój w kostkę awokado. Jajka ugotuj na twardo, a kiedy ostygną przekrój na pół. Wszystkie składniki przełóż na talerz lub spakuj do miseczki. Przed podaniem dopraw warzywa i jajka chilli oraz solą.

Truskawkowe drugie śniadanie

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki nasion chia
  • 1/2 szklanki jogurtu kokosowego może być o ulubionym smaku
  • 3/4 szklanki mrożonych truskawek

Płatki włóż do blendera. Dodaj mleko kokosowe, jogurt i mrożone truskawki. Zblenduj wszystko na gładką masę. Kiedy będzie już gotowa dodaj nasiona chia i odstaw drugie śniadanie do lodówki na godzinę. Po tym czasie możesz ze smakiem zjeść wartościowy posiłek.

Lekki lunch pełen witamin

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 1/2 awokado
  • puszka ciecierzycy
  • 4 mniejsze ziemniaki
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
  • 1 papryczka jalapeno
  • 3-4 garści jarmużu
  • sok z 1/2 cytryny
  • świeże zioła jak bazylia oraz tymianek
  • 1 szklanka brązowego ryżu
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki białego sezamu
  • oliwa z oliwek

Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach. Marchewkę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek. Kiedy zmiękną dodaj czosnek, odsączoną ciecierzycę. Ugotowane ziemniaki pokrój w plastry, a następnie wrzuć na patelnię, aby wszystkie składniki się podsmażyły. Dodaj papryczkę jalapeno, jarmuż i sok z cytryny. Podmażaj wszystko przez kilka minut, aż jarmuż zwiędnie. W tym czasie ugotuj ryż w osolonej wodzie. Dodaj go do dania, kiedy będzie już gotowy. Danie podawaj opruszone sezamem oraz świeżymy ziołami. Do dania idealnie pasuje awokado.

Wegetariańska zupa warzywna

Składniki:

  • oliwa z oliwek
  • 1 cebula
  • 3-4 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • litr bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki makaronu typu orzo
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 łyżka Tahini
  • sok z 3 do 4 cytryn
  • 1 paczka szpinaku typu baby
  • koperek – ilość wedle uznania
  • sól, pieprz

Rozgrzej olej na patelni, a następnie dodaj cebulę i pokrojoną w krążki marchewkę. Smaż wszystkie składniki przez około 5-7 minut. Dodaj czosnek i smaż wszystko jeszcze przez minutę. Dodaj bulion, zagotuj, a następnie dodaj orzo i ciecierzycę, zmniejsz ogień do średnio poziomu i gotuj przez 7-8 minut. Kiedy zupa będzie już ugotowana zdejmij ją z ognia. Dodaj tahini, sok z cytryn i dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj szpinak, dobrze wymieszaj i poczekaj aż szpinak zmięknie. Powinno to zająć nie wiecej niż kilka minut. Przed podanie dodaj koper i dopraw solą oraz pieprzem.

Smacznego!

Love Ewa 🙂