fbpx

CZOSNEK NA ODPORNOŚĆ

czosnek na odporność

Czosnek to naturalny antybiotyk. Hamuje rozwój bakterii, obniża ciśnienie krwi i przede wszystkim zwalcza wszystkie infekcje. Dlatego jeśli czujesz, że łapie cię przeziębienie lub chcesz uchronić się przed niechcianą grypą zjedz przynajmniej jeden posiłek z czosnkiem. To naprawdę pomaga!

Kanapka z pastą z czarnych oliwek i awokado

Składniki:

  • 2 kawałki ciemnego pieczywa
  • pasta z czarnych oliwek
  • 1/2 awokado
  • czarnuszka
  • kawałek cytryny

Chleb posmaruj gotową, ekologiczną pastą z czarnych oliwek (tapenada). Na wierz ułóż pokrojone w plasterki awokado. Każdą kromkę posyp czarnuszką i pełnowartościowe śniadanie gotowe. Dla podbicia smaku możesz skropić awokado sokiem z cytryny.

Rozgrzewający sok pomarańczowy z imbirem

Składniki:

  • 3-4 świeże pomarańcze
  • 2-3 cm świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • opcjonalnie: 2-3 mandarynki

Wyciśnij sok z pomarańczy. Świeży sok ma mnóstwo witamin niezbędnych do utrzymania organizmu w dobrej kondycji. Do soku dodaj starty imbir i kurkumę. Jeśli będziesz mieć zbyt mało soku możesz zawsze wycisnąć sok z kolejnych pomarańczy lub dodać sok z mandarynek.

Hummus z suszonych pomidorów

Składniki:

  • 400 g ugotowanej ciecierzycy lub ciecierzycy z puszki
  • 1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów
  • 1/2 szklanki suszonych pomidorów ze słoiczka
  • 1 łyżka pasty tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • sól i pieprz

Ugotowaną i odsączoną z wody ciecierzycę przełóż do blendera, dodaj oliwę z suszonych pomidorów i zacznij miksować. Stopniowo dodawaj po 1 – 2 łyżki zalewy z ciecierzycy tylko jeśli będzie trudno zmiksować ciecierzycę na gładką masę. Kiedy masa będzie już rozdrobniona dodaj połowę posiekanych suszonych pomidorów, pastę tahini, obrany czosnek, oregano i kmin rzymski. Całość dopraw solą i pieprzem, a następnie ponownie zmiksuj na gładką konsystencję. Gotowy hummus wymieszaj z resztą posiekanych suszonych pomidorów. Danie zjedź z chlebkiem ryżowym i ulubionymi warzywami.

czosnek na odporność

Quinoa z pieczarkami i szpinakiem

Składniki:

  • 200g pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka niesolonego masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 posiekane małe cebule
  • garść świeżego szpinaku
  • 2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej
  • sól i pieprz

Pieczarki pokrój w cienkie plasterki. Rozgrzej mało i oliwę na patelnię, a następnie dodaj grzyby i czosnek. Smaż wszystko na średnim ogniu przez około 5 minut, aż grzyby zmiękną i uzyskają ładny, złotobrązowy kolor. Następnie dodaj posiekaną cebulę i wymieszaj. Oprósz wszystko solą. Po chwili dodaj świeży szpinak i zmniejsz ogień. Przykryj patelnię pokrywką i pozwól pieczarkom i szpinakowi gotować przez około 1 minutę aż szpinak zacznie więdnąć. Dodaj 2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej i gotuj na małym ogniu przez kolejną minutę, aż szpinak zmięknie jeszcze bardziej i komosa ryżowa rozgrzeje się. W razie potrzeby dopraw solą.

czosnek na odporność
http://food.zeroskop.com/

Smacznego!

Love Ewa 🙂