fbpx

ENERGETYCZNE ZIMOWE MENU

ENERGETYCZNE ZIMOWE MENU

Zima to taka pora roku, która wymaga od nas nie tylko ubierania kilku warstw ubrań, które ochronią nas przed chłodem. To też czas wyjazdów na narty i górskich spacerów w towarzystwie śniegu. Aby czuć się dobrze w takich warunkach niezbędne jest dostarczenie wartościowych składników do organizmu. Zimowe menu powinno być pełne aromatycznych przypraw, ale też wysokoenergetyczne. Oto moja propozycja z uwaga CHEAT MEAL!

Pewnie zastanawiacie się o co chodzi z tym cheat meal. Otóż zimowe menu powinno być wartościowe, rozgrzewać nas od środka, ale też powinno być sycące. Dlatego postanowiłam zaproponować Wam jeden posiłek inny niż wszystkie. Jaki? Otóż baardzo kaloryczny 🙂 Podczas mojego pobytu w Szczyrku zaszalałam i zjadłam z wielkim smakiem pierogi ruskie polane tłuszczykiem i smażoną cebulką. Wiem, że to bomba energetyczna, ale w zimowe popołudnie po długim spacerze w chłodzie i pod górkę to świetny sposób na odzyskanie siły i energii!

Jajecznica w towarzystwie owoców

Składniki:

  • 2 jajka
  • oliwa z oliwek
  • świeży hummus – przepis na hummus znajdziesz TUTAJ
  • 1/2 pomidora
  • pieczony mały burak
  • 1/2 mango

Usmaż jajka tak jak lubisz. Podawaj ją z przygotowanym wcześniej hummusem. Na talerzu pokój upieczonego buraka i mango. Oczywiście możesz użyć innego owocu. Do takiego śniadania świetnie pasuje kubek czarnej kawy i kromka świeżego pieczywa.

ENERGETYCZNE ZIMOWE MENU

Zimowa herbata

Składniki:

  • 2 kubki wody
  • 1-2 torebki czarnej herbaty
  • laska cynamonu
  • 2 ziarna kardamonu wcześniej rozgniecionego
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki miodu

Wodę zagotuj. Kardamon i cynamon przełóż do garnka, a następnie zalej wrzątkiem. Dodaj herbatę i pozostaw, aby wszystkie składniki naciągnęły. w tym czasie przekrój pomarańcze na pół. Z jednej części wyciśnij sok bezpośrednio do garnuszka. Pozostała pomarańczę pokrój w plasterki. Gotową herbatę przelej do ulubionego kubka, dodaj miód, a na koniec dodaj plasterki pomarańczy.

ENERGETYCZNE ZIMOWE MENU

Pierogi z soczewicą – danie dla 2-3 osób

Pisałam wcześniej o tym, aby w zimowym menu znalazł się choć jeden bardziej kaloryczny posiłek, czyli cheat meal. W moim przypadku były to ruskie pierogi z tłuszczykiem i cebulką. Ja tym razem proponuję wegetariańską wersję z soczewicą.

Składniki na bezglutenowe ciasto zaparzane:

  • 3 szklanki mąki z tapioki
  • 2 szklanki białej mąki ryżowej
  • 1 szklanka skrobi kukurydzianej
  • 1 szklanka skrobi ziemniaczanej
  • 400 ml wrzącej wody
  • 3 łyżeczki sody
  • sól
  • 8 łyżek oleju

Suche składniki wsyp do malaksera, a następnie wymieszaj. W trakcie mieszania wlej wrzącą wodę. Ciasto od razu zacznie się ścinać. Kiedy malakser przestanie się kręcić, ponieważ ciasto jest za ciężkie przełóż je do miski i zacznij wyrabiać je ręcznie. Ciasto musi być elastyczne, więc jeśli będzie potrzeba dolej wodę. Kiedy ciasto będzie już wyrobione ukształtuj kulkę, włóż ją do miski i spryskaj olejem. Następnie przykryj folią aluminiową i pozostaw na 10 minut. Po tym czasie ciasto jest gotowe do formowania.

Składniki na farsz:

  • 300 g ugotowanej soczewicy
  • 3 cebule
  • 100 g sera tofu
  • sól i pieprz do smaku

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Zmiel ugotowaną wcześniej soczewicę, ser i cebulę, a całość farszu dopraw solą i pieprzem. Posyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto, a następnie wytnij kółka. Na środek każdego z nich ułóż czubatą łyżeczkę farszu i zlep pierogi. Na koniec ugotuj pierogi w lekko osolonej wodzie i podawaj z podsmażoną na złoto cebulką.

ENERGETYCZNE ZIMOWE MENU

Aszur, czyli deser Noego

Składniki:

  • 200 g pszenicy
  • garść rodzynek
  • 1 łyżeczka cynamonu lub więcej wedle uznania
  • 4-5 łyżek cukru winogronowego lub trzcinowego
  • owoce granatu lub skórka z pomarańczy opcjonalnie
  • orzechy włoskie do posypania

Pszenicę ugotuj do miękkości. Może to zająć nawet 2 godziny. W tym czasie mieszaj pszenicę w garnku, a jeśli będzie to konieczne dolewaj wody. Po godzinie gotowania dodaj garść rodzynek i zamieszaj. Następnie dodaj cukier i cynamon co spowoduje, że deser zacznie się zagęszczać. Jeśli będzie zbyt gęsty możesz dodać jeszcze trochę wody. Jeśli chcesz możesz dodać skórkę z pomarańczy i owoce granatu. Gotuj całość jeszcze kilka minut. Ciepłe aszur przełóż do pucharków i posyp posiekanymi orzechami. Możesz podawać na ciepło lub zimno.

Pikantny krem z kukurydzy – przepis na 2-3 osoby

Składniki:

  • 3 szklanki świeżych ziaren kukurydzy
  • 1–2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 łyżki sosu chili
  • 1/4 szklanki świeżych liści bazylii
  • opcjonalne plastry jalapeno lub papryczki chilli

Rozgrzej piekarnik do 200C. Gdy piekarnik się nagrzewa, przełóż ziarna na blaszkę i polej olejem i szczyptą soli. Piecz nasiona kukurydzy przez 15-20 minut aż kukurydza będzie lekko złotobrązowa. Obierz czosnek. Umieść kukurydzę, czosnek, przyprawy, mleko kokosowe i liście bazylii w blenderze. Blenduj aż powstanie krem. Jeśli chcesz, aby zupa była trochę cieńsza, dodaj bulion warzywny. Następnie zmiksuj ponownie. Wlej zmiksowaną zupę do średniego garnka i doprowadź do wrzenia. Skręć ogień i gotuj prze 10 minut. Podawaj w miskach ze świeżą bazylią na wierzchu, dodatkowym sosem chili, i czarnym pieprzem. Jeśli lubisz możesz dodać ostrą papryczkę.

fot. Pinterest/ https://www.cottercrunch.com/

Jak widzicie zimowe menu może być bardzo różnorodne i aromatyczne. Rozgrzewający cynamon to absolutny must have zimowego deseru czy rozgrzewającej herbaty. Oczywiście zastosowanie tego typu przypraw jest szerokie, więc wszystko zależy od Waszej inwencji.

Smacznego!

Love Ewa 🙂