fbpx

BOMBA WITAMINOWA DLA ZDROWIA

Każda z nas chce wyglądać pięknie i młodo. Aby zachować zdrowie jak najdłużej koniecznie trzeba wdrożyć specjalny plan działania – zbilansowaną dietę i aktywność fizyczną! Dlatego w tym roku koniecznie zmień swoje nawyki żywieniowe, postaw na zdrowe i naturalne produkty. Bomba witaminowa w postaci warzyw oraz owoców zapewni Ci odporność nie tylko sezonie zimowym!

Witaminy to doskonałe uzupełnienie niedoborów w organizmie i idealny sposób na zwiększenie odporności w sezonie zimowym. Dlatego szczególnie teraz postaw na zdrowe posiłki pełne warzyw i owoców, które nie tylko rewelacyjnie smakują, ale też korzystnie wpływają na kondycję naszego ciała!

Kanapki z pastą z tuńczyka

Składniki:

  • 2-3 kromki chleba bezglutenowego
  • puszka ekologicznego tuńczyka w oliwie
  • 1/2 małej cebuli
  • łyżka octu winnego
  • sól i pieprz
  • odrobina wody
  • 1/2 papryki czerwonej
  • opcjonalnie: kilka suszonych pomidorów

Tuńczyka, cebulę, ocet winny wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę. Do pasty dodaj następnie sól i pieprz do smaku. Paprykę pokrój na mniejsze cząstki i podsmaż na suchej patelni grillowej. Chleb posmaruj pastą z tuńczyka, jeśli lubisz dodaj suszone pomidory, przygotowaną wcześniej paprykę i gotowe!

Zielona bomba witaminowa

Składniki:

  • 1 pęczek jarmużu lub 1/2 pęczka szpinaku i 1/2 pęczka jarmużu
  • 2 ogórki
  • 2–3 jabłka
  • 1 mały kawałek imbiru
  • sok z 1 cytryny
  • opcjonalnie: sok z jabłek

Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiel na gładki sok. Jeśli uzyskany sok będzie zbyt gęsty możesz dodać odrobinę soku z jabłek.

Warzywa z pieca

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 mała cukinia
  • 1 papryka
  • 1 batat
  • cebulka
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy (1/2 łyżeczki z każdego rodzaju): oregano, majeranek, tymianek, papryka wędzona, chili
  • szczypta soli do smaku
  • ser wegański

Rozgrzej piekarnik do 200C. Wszystkie warzywa pokój w mniejszą kostkę, a następnie wyłóż na blachę do pieczenia. Polej warzywa oliwą z oliwek i posyp mieszanką przypraw. Następnie włóż blachę do piekarnika i piecz warzywa przez 40 minut. Mniej więcej w połowie czasu przemieszaj warzywa, aby podpiekły się równomiernie z każdej strony. Upieczone warzywa podawaj z serkiem wegańskim.

Zdrowa multiwitamina

Składniki:

  • 1 kiwi
  • 1/2 banana
  • 250ml świeżego soku z pomarańczy

Kiwi obierz ze skórki, a następnie włóż do blendera. Dodaj banan, sok i następnie zblenduj na gładką masę. Sok świetnie smakuje schłodzony.

Placki z cukinii z sałatką z pomidorków cherry

Składniki:

  • 1/2 szklanki niegotowanej czerwonej soczewicy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 3/4 cukinii utartej na tarce o większych oczkach
  • ¼ łyżeczki soli morskiej
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 1 duże jajo
  • olej do smażenia

Dodatki:

  • ulubiony hummus
  • odrobina sera wegańskiego
  • 4-5 pomidorków cherry
  • balsamico

Soczewicę przesyp do garnka, dodaj obrane ząbki czosnku i bulion. Doprowadź wszystko do wrzenia i gotuj około 25 minut, aż soczewica będzie miękka i zacznie się rozpadać. Następnie ostudź soczewicę i usuń czosnek z garnka. Utartą cukinię umieść na sicie i posyp 1 łyżką soli. Pozostaw na około 10 minut, a następnie wyciśnij jak najwięcej wilgoci. Umieść w misce z soczewicą, dodaj przyprawy, bułkę tartą i jajko. Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie uformuj cienkie, szerokie na 3 placki i smaż na średnim ogniu w cienkiej warstwie oleju.

Kiedy placki będą się smażyć pokrój pomidorki cherry na pół. Placki podawaj z hummusem, pomidorkami cherry polanymi balsamico i pokruszonym serem wegańskim.

Smacznego!

Love Ewa 🙂