Każda z nas chce wyglądać pięknie i młodo. Aby zachować zdrowie jak najdłużej koniecznie trzeba wdrożyć specjalny plan działania – zbilansowaną dietę i aktywność fizyczną! Dlatego w tym roku koniecznie zmień swoje nawyki żywieniowe, postaw na zdrowe i naturalne produkty. Bomba witaminowa w postaci warzyw oraz owoców zapewni Ci odporność nie tylko sezonie zimowym!
Witaminy to doskonałe uzupełnienie niedoborów w organizmie i idealny sposób na zwiększenie odporności w sezonie zimowym. Dlatego szczególnie teraz postaw na zdrowe posiłki pełne warzyw i owoców, które nie tylko rewelacyjnie smakują, ale też korzystnie wpływają na kondycję naszego ciała!
Kanapki z pastą z tuńczyka
Składniki:
- 2-3 kromki chleba bezglutenowego
- puszka ekologicznego tuńczyka w oliwie
- 1/2 małej cebuli
- łyżka octu winnego
- sól i pieprz
- odrobina wody
- 1/2 papryki czerwonej
- opcjonalnie: kilka suszonych pomidorów
Tuńczyka, cebulę, ocet winny wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę. Do pasty dodaj następnie sól i pieprz do smaku. Paprykę pokrój na mniejsze cząstki i podsmaż na suchej patelni grillowej. Chleb posmaruj pastą z tuńczyka, jeśli lubisz dodaj suszone pomidory, przygotowaną wcześniej paprykę i gotowe!
Zielona bomba witaminowa
Składniki:
- 1 pęczek jarmużu lub 1/2 pęczka szpinaku i 1/2 pęczka jarmużu
- 2 ogórki
- 2–3 jabłka
- 1 mały kawałek imbiru
- sok z 1 cytryny
- opcjonalnie: sok z jabłek
Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiel na gładki sok. Jeśli uzyskany sok będzie zbyt gęsty możesz dodać odrobinę soku z jabłek.
Warzywa z pieca
Składniki:
- 1 bakłażan
- 1 mała cukinia
- 1 papryka
- 1 batat
- cebulka
- ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy (1/2 łyżeczki z każdego rodzaju): oregano, majeranek, tymianek, papryka wędzona, chili
- szczypta soli do smaku
- ser wegański
Rozgrzej piekarnik do 200C. Wszystkie warzywa pokój w mniejszą kostkę, a następnie wyłóż na blachę do pieczenia. Polej warzywa oliwą z oliwek i posyp mieszanką przypraw. Następnie włóż blachę do piekarnika i piecz warzywa przez 40 minut. Mniej więcej w połowie czasu przemieszaj warzywa, aby podpiekły się równomiernie z każdej strony. Upieczone warzywa podawaj z serkiem wegańskim.
Zdrowa multiwitamina
Składniki:
- 1 kiwi
- 1/2 banana
- 250ml świeżego soku z pomarańczy
Kiwi obierz ze skórki, a następnie włóż do blendera. Dodaj banan, sok i następnie zblenduj na gładką masę. Sok świetnie smakuje schłodzony.
Placki z cukinii z sałatką z pomidorków cherry
Składniki:
- 1/2 szklanki niegotowanej czerwonej soczewicy
- 2 ząbki czosnku
- 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 3/4 cukinii utartej na tarce o większych oczkach
- ¼ łyżeczki soli morskiej
- 3/4 szklanki bułki tartej
- 1 duże jajo
- olej do smażenia
Dodatki:
- ulubiony hummus
- odrobina sera wegańskiego
- 4-5 pomidorków cherry
- balsamico
Soczewicę przesyp do garnka, dodaj obrane ząbki czosnku i bulion. Doprowadź wszystko do wrzenia i gotuj około 25 minut, aż soczewica będzie miękka i zacznie się rozpadać. Następnie ostudź soczewicę i usuń czosnek z garnka. Utartą cukinię umieść na sicie i posyp 1 łyżką soli. Pozostaw na około 10 minut, a następnie wyciśnij jak najwięcej wilgoci. Umieść w misce z soczewicą, dodaj przyprawy, bułkę tartą i jajko. Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie uformuj cienkie, szerokie na 3 placki i smaż na średnim ogniu w cienkiej warstwie oleju.
Kiedy placki będą się smażyć pokrój pomidorki cherry na pół. Placki podawaj z hummusem, pomidorkami cherry polanymi balsamico i pokruszonym serem wegańskim.
Smacznego!
Love Ewa 🙂