fbpx

SZWAJCARSKIE INSPIRACJE KULINARNE

szwajcarskie inspiracje

Szwajcaria to nie tylko idealny kraj na górskie wycieczki czy narty w sezonie zimowym. Zaskakuje ona swoją kulturą, przesympatycznymi ludźmi, ale przede wszystkim kuchnią. Choć jest ona wysokokaloryczna i pełna mięsa to daje możliwość poznania też wegetariańskich smaków. Poznajcie moje szwajcarskie inspiracje i spróbujcie super smaczne dania!

Chociaż kuchnia Szwajcarii jest mało znana poza granicami tego kraju, na całym świecie wysoko ceniona jest szwajcarska czekolada oraz robione z niej ciasta i desery. Na szwajcarskim stole króluje mnóstwo serów i pewnie dlatego to właśnie tutaj wymyślono fondue. Nie wiem czy wiecie, ale również w Szwajcarii wynaleziono… musli. Ta słynna mieszanka mieszanka płatków zbożowych, bakalii, orzechów i suszonych owoców, spożywana jest przede wszystkim z mlekiem lub jogurtem. Wymyślił je na początku XX wieku szwajcarski lekarz Maximilian Bircher-Benner dla pacjentów swojego szpitala. Ciekawe prawda? Moje szwajcarskie inspiracje kulinarne są nieco lżejsze i przede wszystkim wege. Dlatego na ten tydzień polecam Wam tradycyjne musli z owocami i mlekiem kokosowym, przepyszne rosti z wędzonym łososiem oraz super aromatyczną zupę grzybową. Mi już ślinka cieknie! Mam nadzieję, że i wy będzie zadowoleni 🙂

Zdrowe kanapki z jajkiem

Składniki:

  • 2 kromki ciemnego pieczywa
  • 1 awokado
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła ghee
  • sól i pieprz

Awokado przekrój na pół i wyciągnij pestkę. Następnie wyciągnij miąższ i rozgnieć go widelcem. Dodaj posiekaną papryczkę chilli oraz czosnek. Na patelni rozgrzej masło, wbij jajka i je usmaż. Na kanapkę idealnie pasują jajka sadzone. Chleb posmaruj pastą z awokado, a na górę kanapki dodaj jajko.

SZWAJCARSKIE INSPIRACJE

Malinowe musli

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mrożonych malin, lekko rozmrożone
  • 2 szklanki musli
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego, a jeśli wolicie słodszą wersję możecie dodać więcej miodu 🙂
  • 2 łyżki nasiona chia
  • 2 szklanki mleka mleko migdałowego

Umieść rozmrożone maliny na dnie słoika i delikatnie zetrzyj je widelcem. Dodaj pozostałe składniki w tej kolejności: miód, musli, nasiona chia i mleko. Nie musisz nawet mieszać, po prostu załóż pokrywkę i włóż do lodówki na co najmniej 3 godziny lub na noc. Po tym czasie macie gotową super smaczne i zdrowe drugie śniadanie.

SZWAJCARSKIE INSPIRACJE
fot. Pinterest/ https://krollskorner.com/

Wegetariańskie rösti z łososiem

Składniki:

  • 4-5 średnich ziemniaków
  • 1/4 szklanki roztopionego masła ghee
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka proszku cebulowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • wędzony łosoś
  • koperek do dekoracji

Ziemniaki umyj, obierz ze skórki i następnie zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Umieść starte ziemniaki w dużej misce i zalej wodą. Pozwól im moczyć się przez 10 minut, a następnie odcedź. Pewnie zapytacie dlaczego moczę ziemniaki? Otóż pomaga to usunąć dodatkową skrobię i sprawi, że rosti będzie chrupiące. Następnie weź małą porcję ziemniaków garść i wyciśnij nadmiar wody. Ziemniaki umieść w innej misce. Dodaj masło, sól, pieprz, cebulę i proszek czosnkowy, pieprz cayenne i wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły. Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu. Na rozgrzany olej ułóż porcję ziemniaków i delikatnie uklep szpatułką tak, aby rosti miały około 1/2 cm grubości. Powtórz z pozostałą częścią ziemniaków. Smaż z obu stron na złoty kolor, czyli około 4 minut z każdej strony.

Usmażone rosti przełóż na talerzyk przykryty ręcznikami papierowymi, aby wchłonąć nadmiar oleju. Podawaj rosti z wędzonym łososiem i posiekanym koperkiem.

SZWAJCARSKIE INSPIRACJE
fot. Pinterest/ https://www.gastrosenses.com/

Krem z grzybów leśnych z orzechami

Składniki:

  • 1 kg ulubionych grzybów leśnych
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • średnia cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • 10 dkg orzechów laskowych
  • 2 garści kiełków rzodkiewki

Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle ghee.Grzyby dokładnie umyj i pokrój na małe kawałki. Dołóż je do cebuli i lekko podsmaż. Przełóż grzyby do wywaru warzywnego i gotuj około 30 minut. Następnie zblenduj na gładką masę. Gdyby zupa była zbyt rzadka, może ją jeszcze pogotować do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Podawaj ją z połówkami świeżych laskowych orzechów oraz szczyptą kiełków rzodkiewki.

fot. Pinterest

Smacznego!

Love Ewa 🙂


Switzerland is not only an ideal country for mountain tours or skiing in the winter season. It surprises with its culture, very nice people, but most of all with cuisine. Although it is high in calories and full of meat, it also gives you the opportunity to experience vegetarian flavors. Meet my Swiss inspirations and try super tasty dishes!

Although the cuisine of Switzerland is little known outside this country, Swiss chocolate and cakes and desserts made of it are highly valued all over the world. A lot of cheese reigns on the Swiss table, which is probably why fondue was invented here. I don’t know if you know, but also muesli was invented in Switzerland. This famous blend of a mixture of cereals, dried fruit, nuts and dried fruit is consumed primarily with milk or yogurt. It was invented at the beginning of the 20th century by the Swiss doctor Maximilian Bircher-Benner for the patients of his hospital. I wonder right? My Swiss culinary inspirations are a bit lighter and above all veg. That is why for this week I recommend you traditional muesli with fruit and coconut milk, delicious rosti with smoked salmon and super aromatic mushroom soup. My saliva is already leaking! I hope you will be satisfied too 🙂

Healthy egg sandwiches

Ingredients:

  • 2 slices of dark bread
  • 1 avocado
  • 1/2 chilli peppers
  • 1 clove of garlic
  • 2 eggs
  • 1 tablespoon of ghee butter
  • salt and pepper

Cut the avocados in half and remove the stone. Then pull out the pulp and knead it with a fork. Add chopped chilli and garlic. Heat butter in a frying pan, beat the eggs and fry them. Fried eggs are perfect for a sandwich. Spread bread with avocado paste and add egg to the top of the sandwich.

Raspberry muesli

Ingredients:

  • 1 and 1/2 cups frozen raspberries, slightly thawed
  • 2 cups muesli
  • 1 teaspoon honey or maple syrup, and if you prefer a sweeter version you can add more honey 🙂
  • 2 tablespoon of chia seeds
  • 2 cups almond milk

Place thawed raspberries at the bottom of the jar and gently rub them with a fork. Add the remaining ingredients in this order: honey, muesli, chia seeds and milk. You don’t even have to mix, just put the lid on and put in the fridge for at least 3 hours or overnight. After this time, you have a super tasty and healthy lunch ready.

Vegetarian rösti with salmon

Ingredients:

  • 4-5 medium potatoes
  • 1/4 cup of melted ghee butter
  • 1 tablespoon of oil
  • 1 teaspoon onion powder
  • 1/2 teaspoon cayenne pepper
  • 1 teaspoon garlic powder
  • salt and freshly ground black pepper to taste
  • smoked salmon  
  • dill for decoration

Wash the potatoes, peel them and then grate on a thicker mesh. Put the grated potatoes in a large bowl and pour water. Let them soak for 10 minutes and then strain. You will probably ask why I wet potatoes? Well, it helps remove extra starch and makes the rosti crispy. Then take a small portion of potatoes a handful and squeeze out excess water. Place the potatoes in a different bowl. Add butter, salt, pepper, onion and garlic powder, cayenne pepper and mix so that all the ingredients combine. Heat oil in a large skillet over medium heat. Put a portion of potatoes on hot oil and gently tap with a spatula so that the rosti are about 1/2 cm thick. Repeat with the rest of the potatoes. Fry on both sides until golden brown, i.e. about 4 minutes on each side.

Fried rosti transfer to a plate covered with paper towels to absorb excess oil. Serve the rosti with smoked salmon and chopped dill.

Cream of forest mushrooms with nuts

Ingredients:

  • 1 kg of your favorite forest mushrooms
  • 1 liter of vegetable stock
  • medium onion
  • 2 tablespoons of butter
  • salt and pepper
  • 10 dkg of hazelnuts
  • 2 handfuls of radish sprouts

Cut the onion into small cubes and fry in ghee butter. Wash the mushrooms thoroughly and cut into small pieces. Add them to the onions and lightly fry. Transfer the mushrooms to vegetable broth and cook for about 30 minutes. Then blend to a smooth mass. If the soup is too thin, it can still be boiled until it reaches the right consistency. Serve it with halves of fresh hazelnuts and a pinch of radish sprouts.

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂

2
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
1 Odpowiedzi w temacie
0 Obserwujących
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Autorzy Komentarzy
Marta JózefczakKamila Recent comment authors
najnowszy najstarszy oceniany
Kamila
Gość
Kamila

Kochana jak zawsze inspirująca dawka kulinarnych propozycji z nutką ciekawostek o Szawajcarskim stylu🔥