Świąteczne wypieki to absolutna konieczność. Bez nich Boże Narodzenie nie smakuje tak samo. Jednak tradycyjne wypieki bywają bardzo kaloryczne choć nie można im odmówić smaku. Ja jednak proponuję troszkę inne, bardziej fit świąteczne wypieki. Są one równie pyszne, a co najważniejsze nie musimy obawiać się o zbędne, świąteczne kilogramy.
Jestem bardzo ciekawa jakie są wasze ulubione świąteczne wypieki? Ja nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez aromatycznych pierniczków. Ich zapach i smak kojarzą mi się z czasem dzieciństwa i właśnie ze świętami. Zawsze moja rodzina przygotowywała je wcześniej, aby na Boże Narodzenie były miękkie, czyli idealne do jedzenia. Ja proponuję w tym roku odrobinę inne przepisy na świąteczne ciastka, które jestem pewna zasmakują wam bardzo! Koniecznie je wypróbujcie!
Bezglutenowe pierniczki
Składniki:
- 2 i 3/4 szklanki mąki bezglutenowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki melasy
- 1/3 szklanki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/4 szklanki mleka kokosowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na szybki lukier:
- 2 i 1/2 szklanki brązowego cukru
- 2-3 łyżeczki mleka kokosowego
W średniej misce wymieszaj mąkę, cynamon, imbir, sól oraz proszek do pieczenia. Następnie odłóż miskę na bok. Do miski od miksera wrzuć cukier puder, olej kokosowy, melasę, ekstrakt z wanilii oraz mleko kokosowe. Włącz mikser. Po chwili dodaj wcześniej przygotowaną mąkę, a następnie miksuj całość przez kolejne 2 minuty. Gotowe ciasto wyłóż na stół i podziel na dwie części. Następnie włóż do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wycinaj ulubione kształty pierniczków. Rozgrzej w między czasie piekarnik do 270C. Przełóż pierniczki na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz pierniczki przez 7-8 minut. Po upieczeniu odłóż je do ostygnięcia i przygotuj szybki lukier. Wymieszaj cukier puder z mlekiem kokosowym tak, aby powstała gładka masa. Możesz nią udekorować pierniczki wedle uznania.
Tradycyjny świąteczny pudding
Składniki:
- 450 g suszonych owoców – posiekane suszone śliwki, dwa rodzaje rodzynek, suszona żurawina i wiśnie
- 50 g kandyzowanych owoców
- 150 ml koniaku
- 1 średnie jabłko, obrać, natrzeć na grubej tarce
- sok i skórka z 1 pomarańczy
- 150 g ciemnego cukru trzcinowego muscovado
- 3 jajka
- 120 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g bułki tartej
- 1 łyżeczka korzennej przyprawy do piernika
- 125 g zimnego masła
Dzień przed przygotowaniem świątecznego puddingu wszystkie suszone owoce i kandyzowane owoce umieść w głębokiej misce. Wlej koniak lub inny alkohol i odstaw na bok na dzień, aby się one namoczyły. Wymieszaj owoce od czasu do czasu. Masło zetrzyj na tarce z dużymi otworami i wstaw do zamrażarki. Następnego dnia miskę na pudding dobrze nasmaruj masłem o temperaturze pokojowej. Z pergaminu wytnij krążek o rozmiarze górnej części miski, a następnie wyjmij z zamrażarki schłodzone masło. W głębokiej misce wymieszaj mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia i bułkę tartą. Jajka ubij na jednolitą masę. W dużej misce, w której wygodnie ci będzie mieszać, umieścić suszone owoce, cukier, jabłka, sok z pomarańczy i skórkę. W kolejnym koku dodaj jajka oraz zimne masło. Zamieszaj wszystko. Dodaj suche składniki i ponownie wymieszaj. Masę przełóż do wcześniej przygotowanej miski i przykryj krążkiem z pergaminu. Górę miski przykryj dwoma warstwami folii aluminiowej i mocno obwiąż nitką kulinarną lub sznurkiem.
Miskę umieść w garnku i zalej wodą do 2/3 wysokości miski. Garnek przykryj pokrywką i zostaw na średnim ogniu, a następnie doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez 2 godziny od momentu zagotowania. Od czasu do czasu dolewaj wodę, która będzie się odparowywać. Po upływie czasu wyłącz ogień i odstaw pudding do wystygnięcia i pozwól mu dojrzewać w chłodnym, suchym miejscu przez co najmniej 5 dni.
W dniu podania, miskę z puddingiem ponownie umieść w głębokim garnku i wlej wodę do 2/3 wysokości miski. Garnek przykryć pokrywką i postaw na średnim ogniu, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez 1 godzinę od momentu zagotowania. Miskę z puddingiem wyjmij z garnka i odstaw na 10 minut. Zdejmij nitkę, folię i pergamin. Przed podaniem polej pudding alkoholem i podpal.
Smacznego!
Love Ewa 🙂
Christmas pastries are an absolute must. Christmas doesn’t taste the same without them. However, traditional baked goods can be very caloric, although you can’t deny their taste. However, I suggest a little different, more fit Christmas pastries. They are equally delicious, and most importantly, we do not have to worry about unnecessary, holiday kilos.
I am very curious what are your favorite Christmas pastries? I can’t imagine Christmas without aromatic gingerbreads. I associate their smell and taste with the time of my childhood and holidays. My family has always prepared them beforehand so that they are soft at Christmas, which is ideal for eating. This year, I suggest slightly different recipes for Christmas cakes, which I’m sure you will like very much! Be sure to try them out!
Gluten free gingerbreads
Ingredients:
- 2 and 3/4 cup gluten-free flour
- 1 teaspoon cinnamon
- 1 and 1/2 cups powdered sugar
- 1/4 cup molasses
- 1/3 cup coconut oil
- 1 teaspoon ginger
- 1/2 teaspoon salt
- 1 teaspoon vanilla extract
- 1/4 cup coconut milk
- 1 teaspoon of baking powder
Ingredients for quick frosting:
- 2 and 1/2 cups brown sugar
- 2-3 teaspoons of coconut milk
In a medium bowl, mix flour, cinnamon, ginger, salt and baking powder. Then set the bowl aside. Put powdered sugar, coconut oil, molasses, vanilla extract and coconut milk into the mixing bowl. Turn on the mixer. After a while, add the previously prepared flour, and then mix the whole for another 2 minutes. Put the finished dough on the table and divide it into two parts. Then put in the fridge for an hour. After this time, roll out the dough and cut out your favorite gingerbread shapes. Preheat the oven to 270C in the meantime. Transfer the gingerbreads to a baking sheet lined with baking paper. Bake gingerbread for 7-8 minutes. After baking, put them to cool and prepare a quick frosting. Mix powdered sugar with coconut milk so that a smooth mass is formed. You can decorate gingerbreads as you like.
Traditional Christmas Pudding
Ingredients:
- 450 g dried fruit – chopped dried plums, two types of raisins, dried cranberries and cherries
- 50 g of candied fruit
- 150 ml cognac
- 1 medium apple, peel and rub on a coarse grater
- juice and zest of 1 orange
- 150 g muscovado dark cane sugar
- 3 eggs
- 120 g flour
- 1 teaspoon of baking powder
- 80 g breadcrumbs
- 1 teaspoon gingerbread spice
- 125 g cold butter
The day before preparing the Christmas pudding, place all dried fruit and candied fruit in a deep bowl. Pour cognac or other alcohol and set aside for the day to soak. Mix the fruit from time to time. Grate the butter on a grater with large holes and put in the freezer. The next day, pudding bowl well grease with room temperature butter. From the parchment, cut a disc the size of the upper part of the bowl, and then remove the cooled butter from the freezer. In a deep bowl, mix flour, spices, baking powder and breadcrumbs. Beat eggs to a homogeneous mass. In a large bowl, where it will be convenient to stir, put dried fruit, sugar, apples, orange juice and zest. In the next cocoa, add eggs and cold butter. Stir everything. Add dry ingredients and mix again. Transfer the mass to a previously prepared bowl and cover with a parchment disc. Cover the top of the bowl with two layers of aluminum foil and tie it tightly with cooking thread or string.
Place the bowl in a pot and pour water up to 2/3 of the height of the bowl. Cover the pot with a lid and leave on medium heat, then bring to a boil. Then reduce the heat to a minimum and cook for 2 hours after boiling. From time to time, add water that will evaporate. After the time has elapsed, turn off the heat and leave the pudding to cool and allow it to ripen in a cool, dry place for at least 5 days.
On the day of serving, put the pudding bowl back in a deep pan and pour water up to 2/3 of the height of the bowl. Cover the pot with a lid and put on medium heat, bring to a boil, then reduce the fire to a minimum and cook for 1 hour from boiling. Take the pudding bowl out of the pan and set aside for 10 minutes. Remove the thread, foil and parchment. Pour the pudding with alcohol and light before serving.
Bon Apetit!
Love Ewa 🙂