fbpx

ŚWIĄTECZNE INSPIRACJE KULINARNE

świąteczne inspiracje

Święta za pasem. Najwyższy czas pomyśleć o daniach, które zagoszczą na naszym świątecznym stole. Pamiętajcie powinny być one nie tylko smaczne, ale też zdrowe! Ja już dziś zaczynam wrzucać Wam moje świąteczne inspiracje kulinarne. Ich smak jest naprawdę super, więc koniecznie wypróbujcie je w te święta. A może macie swoje pomysły na oryginalne, świąteczne dania?

Święta to czas spotkań przy suto zastawionym stole. Tradycyjnie na wielu polskich stołach zagoszczą dania z ryb, pyszne i aromatyczne zupy jak rybna czy grzybowa, ale też pierogi. Niestety wiele z tych dań jest kalorycznych, więc może czas pomyśleć o nowych smakach? Ja swoje świąteczne inspiracje kulinarne opieram na zdrowych i wartościowych składnikach oraz aromatycznych ziołach. Niech tegoroczne święta będą bogate w wyjątkowe smaki!

świąteczne inspiracje

Aromatyczne świąteczne ziemniaki

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków, ale mogą być oczywiście normalne
  • świeży tymianek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Piekarnik rozgrzej do 200C. Ziemniaki nacinaj tak jakbyś chciał pokroić je w plastry, ale uważaj aby nie przekroić ziemniaka do końca. Obierz listki tymianku z łodyg, a następnie przełóż je do moździerza. Utłucz tymianek, a jak będzie już gotowy dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek oraz przyprawy. Ziemniaki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Następnie układaj ziemniaki w naczyniu nacięciami do góry. W każde nacięcie wlej odrobinę oliwy, a na koniec dodaj pozostały, pokrojony czosnek. Możesz też posypać ziemniaki pozostałą częścią tymianku. Piecz je przez 45 minut w rozgrzanym piekarniku.

Ziemniaki będą świetnym, aromatycznym dodatkiem do wigilijnych ryb, ale też mogą stanowić samodzielne danie!

Jeśli chcesz zobaczyć jak przygotowałam to danie zapraszam na mojego Youtube – kliknij TUTAJ.

świąteczne inspiracje

Świąteczne muffinki

Składniki:

  • 1 łyżka nasion chia, namoczonych w 3 łyżkach wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • drobno posiekana cebula
  • 2 ząbki drobno posiekanego czosnku
  • 2 łyżki świeżej szałwii, drobno posiekanej
  • 100 g pieczarek w plasterkach
  • 1 puszka soczewicy, odsączona
  • 1/4 szklanki płatków owsianych
  • 1/4 szklanki nasion słonecznika
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 6 gałązek świeżego rozmarynu do dekoracji (opcjonalnie)

Rozgrzej piekarnik do 200C. Nasiona chia zalej wodą i pozostaw, aby się moczyły się przez 10-15 minut, aż będą gęste i gładkie. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni na średnim ogniu, dodaj cebulę i czosnek i smaż na złoty kolor. Dodaj świeżą szałwię i pieczarki. Duś wszystkie składniki przez kolejne 5 minut, aż będą miękkie i pachnące. Odstaw do ostygnięcia. Dodaj mieszaninę cebuli i grzybów do miski robota kuchennego wraz z namoczonymi nasionami chia i wszystkimi pozostałymi składnikami. Połącz wszystkie składniki, a następnie powstałą masę przełóż do foremek na muffinki. Piecz je przez 20–25 minut. Muffinki wyjmij z piekarnika i pozwól im nieco ostygnąć. Przed podaniem udekoruj gałązką rozmarynu. Podawaj je z sosem żurawinowym i ulubionymi świątecznymi dodatkami.

świąteczne inspiracje
fot. Pinterest/quitegoodfood

Smacznego!

Love Ewa 🙂


Christmas is coming. It’s time to think about dishes that will host our holiday well. Remember, be one not only tasty, but also healthy! I am starting to throw in my Christmas culinary inspirations today. Their taste is really great, so be sure to try it this Christmas. Or maybe you have your ideas for original Christmas dishes?

Holidays are a time of meetings at a richly set table. Traditionally, fish dishes, delicious and aromatic soups such as fish and mushroom soups, as well as dumplings will be hosted on many Polish tables. Unfortunately, many of these dishes are caloric, so maybe it’s time to think about new flavors? I base my Christmas culinary inspirations on healthy and valuable ingredients and aromatic herbs. Let this year’s holidays be rich in unique flavors!

Aromatic Christmas potatoes

Ingredients:

  • 1 kg of new potatoes, but can of course be normal
  • fresh thyme
  • 3 garlic cloves
  • 2 tablespoons of olive oil
  • salt, pepper

Preheat the oven to 200C. Cut the potatoes as if you wanted to cut them into slices, but be careful not to cut the potato to the end. Peel the thyme leaves from the stems, and then put them in a mortar. Beat the thyme, and when it’s ready, add garlic, olive oil and spices squeezed by Prague. Arrange the potatoes in an ovenproof dish. Then place the potatoes in the dish with the notches up. Pour a little oil into each cut, and finally add the remaining, chopped garlic. You can also sprinkle potatoes with the remaining part of thyme. Bake them for 45 minutes in a preheated oven.

Christmas muffins

Ingredients:

  • 1 tablespoon of chia seeds, soaked in 3 tablespoons of water
  • 1 tablespoon of olive oil
  • finely chopped onion
  • 2 cloves of finely chopped garlic
  • 2 tablespoons fresh sage, finely chopped
  • 100 g sliced ​​mushrooms
  • 1 can of lentils, drained
  • 1/4 cup oat flakes
  • 1/4 cup sunflower seeds
  • 1 tablespoon soy sauce
  • 1 and 1/2 teaspoons of smoked paprika
  • 6 sprigs of fresh rosemary for decoration (optional)

Preheat the oven to 200C. Chia seeds pour water and let them soak for 10-15 minutes until they are thick and smooth. Heat olive oil in a frying pan over medium heat, add onion and garlic and fry until golden brown. Add fresh sage and mushrooms. Simmer all ingredients for another 5 minutes until tender and fragrant. Set aside to cool. Add the onion and mushroom mixture to the food processor’s bowl along with the soaked chia seeds and all the other ingredients. Combine all ingredients, and then transfer the resulting mass into muffin molds. Bake them for 20-25 minutes. Take the muffins out of the oven and let them cool slightly. Garnish with a sprig of rosemary before serving. Serve them with cranberry sauce and your favorite Christmas toppings.

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂