Piękne ciało to marzenie każdej kobiety. Jednak, aby się nim cieszyć trzeba odrobiny wysiłku, szczególnie po 40-tce. Zdrowa dieta, ruch i odpowiednia pielęgnacja to jest to na co musimy zwrócić szczególną uwagę. Dziś przedstawiam wam moje menu, które zapewnia mi energię i ciała świetnie na moje ciało. Spróbujcie, a nie pożałujecie!
W tym roku koniecznie #pokochajswojeciało, zmień nawyki i wprowadź do menu nowe składniki. Już po kilku tygodniach zobaczyć w lustrze nową siebie. Piękne ciało, zdrowe włosy i paznokcie to twój cel, a osiągniesz go między innymi dzięki zdrowej diecie!
Portugalskie fit śniadanie
Składniki:
- 2 jajka
- 1/2 awokado
- kawałek sera koziego (wyjątkowo, ponieważ zazwyczaj unikam produktów mlecznych)
- sok z 1/2 limonki
- sól i pieprz
- bezglutenowy chlebek z batatów
- świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy do popicia
- owoc anona
Składniki na chleb z batatów:
- 1/4 szklanki rozdrobnionego awokado
- 1/4 szklanki syropu klonowego
- 1 szklanka ugotowanego puree ze słodkich ziemniaków
- 3/4 szklanki wody
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szklanki mąki razowej
- odrobina soli
Rozgrzej piekarnik do 180C, a blachę do pieczenia wyłóż papierem. Wszystkie składniki na chleb przełóż do miski robota kuchennego i miksuj do uzyskania gładkiego ciasta. Następnie przelej je do foremki do pieczenia i piecz całość przez 40-50 minut.
Jajka usmaż na patelni. Awokado pokrój w niewielką kosteczkę i skrop całość sokiem z limonki, a następnie dopraw solą i pieprzem. Na talerzu ułóż salsę z awokado, jajka, kawałek koziego sera oraz dwa kawałki chlebka z batatów.
Zielony koktajl na drugie śniadanie
Składniki:
- 2 jabłka
- 1 pomarańcza
- 1 banan
- 2 łyżki otrębów
- garść rukoli
- sok z 1/2 cytryny
- ok 0,5 litra wody mineralnej
Do blendera włóż umyte, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na mniejsze części jabłka. Następnie dodaj obraną i pokrojoną na mniejsze części pomarańczę, obranego i pokrojonego na mniejsze części banana. Na koniec dodaj rukolę oraz sok z cytryny. Zblenduj całość na gładką masę. Dolej wodę i ponownie zblenduj na najwyższych obrotach przez kilka sekund.
Grillowany turbot z orzeźwiającą sałatką
Składniki:
- filet z turbota, ale może to być jakakolwiek ulubiona wasza ryba
- sól, pieprz
- 1/2 awokado
- 2-3 bataty
- garść rukoli
- świeży seler naciowy
- oliwa z oliwek
Rybę oprósz solą i pieprzem, a następnie skrop odrobiną oliwy. Tak przygotowaną rybę upiecz na patelni grillowej, aż do uzyskania chrupiącej skórki. Awokado pokrój na kawałki, a seler naciowy w paski. W czasie kiedy ryba się piecze pokrój na cienkie plasterki bataty. Skrop je oliwą, a następnie podsmaż na patelni grillowej. Sałatkę podawaj z rukolą oraz w towarzystwie ulubionych oliwek.
Vege pasta z pomidorami i bazylią
Składniki:
- 10 pomidorków cherry
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- ½ łyżeczki suszonej bazylii
- sól i pieprz do smaku
- 200 g /bezglutenowego makaronu spaghetti
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone w kostkę
- 2 średnio dojrzałe pomidory (lub ½ puszka), obrane i pokrojone w drobną kostkę
- kilka gałązek świeżej bazylii
- 2 łyżki kaparów, posiekanych
- ¼ szklanki białego wina (opcjonalnie)
- szczypta płatków chili (opcjonalnie)
Rozgrzej piekarnik do 200C i przygotuj średniej wielkości blachę do pieczenia. Przekrój pomidory na pół i ułóż je na przygotowanej blasze do pieczenia, pokrojoną stroną do góry. Następnie posmaruj je odrobiną oliwy z oliwek, posyp suszoną bazylią, solą i pieprzem. Piecz około 20 minut, aż będą miękkie i soczyste. Ugotuj makaron. Rozgrzej małą patelnię i następnie dodaj orzeszki piniowe i piecz je na sucho, aż będą złote. Zdejmij je z patelni i odłóż na bok. Podczas opiekania orzeszków piniowych, rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na dużej patelni na bardzo małym ogniu. Wrzuć czosnek pokrojony w kostkę i smaż na bardzo małym ogniu, często mieszając. Następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory, kilka gałązek bazylii, kapary i białe wino (lub wodę, jeśli nie używasz wina). Gotuj sos na wolnym ogniu przez około 15 minut, aby pomidory się lekko ugotowały, a nadmiar wilgoci się wygotował. Dodaj odrobinę więcej płynu, jeśli patelnia zacznie wyglądać zbyt sucho, gdy pomidory będą jeszcze surowe. Dopraw szczyptą chili, czarnego pieprzu i soli. Na koniec usuń zwiędłą bazylię z sosu. Kiedy sos będzie gotowy, dodaj do garnka ugotowany makaron i pieczone pomidory. Wrzuć makaron do sosu. Spróbuj czy danie jest w porządku, a jeśli nie do dodaj jeszcze trochę przypraw. Makaron podawaj z prażonymi orzeszkami piniowymi i posiekanymi liśćmi bazylii.
Smacznego!
Love Ewa 🙂
Sprawdź jak zadbać o ciało tej jesieni.
A beautiful body is every woman’s dream. However, to enjoy it you need a little effort, especially after 40. A healthy diet, exercise and proper care are what we need to pay special attention to. Today I present to you my menu that provides me with energy and body great for my body. Try it and you won’t regret it!
This year, be sure to #pokochajswojeciało, change your habits, and introduce new ingredients to the menu. After a few weeks, see yourself in the mirror. A beautiful body, healthy hair and nails is your goal, and you will achieve it, among others, through a healthy diet!
Portuguese fit breakfast
Ingredients:
- 2 eggs
- 1/2 avocado
- piece of goat cheese (exceptionally, because I usually avoid dairy products)
- 1/2 lime juice
- salt and pepper
- gluten-free sweet potato bread
- freshly squeezed orange juice to drink
- anona fruit
Ingredients for sweet potato bread:
- 1/4 cup ground avocado
- 1/4 cup maple syrup
- 1 cup of cooked sweet potato puree
- 3/4 cup water
- 1 teaspoon ground cinnamon
- 1 and 1/2 teaspoons baking powder
- 1 and 1/2 cup wholemeal flour
- a little salt
Preheat the oven to 180C, and put a baking sheet with paper. Transfer all bread ingredients to the food processor’s bowl and blend until smooth. Then pour them into a baking tin and bake for 40-50 minutes.
Fry eggs in a pan. Cut the avocado into small cubes and sprinkle with lime juice, then season with salt and pepper. Put avocado salsa, eggs, a piece of goat cheese and two pieces of sweet potato bread on a plate.
Green cocktail
Ingredients:
- 2 apples
- 1 orange
- 1 banana
- 2 tablespoons of bran
- a handful of rocket
- juice of 1/2 a lemon
- about 0.5 liters of mineral water
Into the blender, put in washed, seed-less and cut into smaller pieces of apple. Then add the peeled and cut into smaller parts orange, peeled and cut into smaller parts banana. Finally, add rocket and lemon juice. Blend the whole into a smooth paste. Add water and blend again at high speed for a few seconds.
Grilled turbot with a refreshing salad
Ingredients:
- turbot fillet, but it can be any of your favorite fish
- salt pepper
- 1/2 avocado
- 2-3 sweet potatoes
- a handful of rocket
- fresh celery
- olive oil
Sprinkle the fish with salt and pepper, then sprinkle with a little oil. Bake the prepared fish in a grill pan until crispy crust. Cut the avocados into pieces and the celery into strips. While the fish is roasting, cut the sweet potatoes into thin slices. Drizzle with oil and fry in a grill pan. Serve the salad with rocket salad and in the company of your favorite olives.
Veggie paste with tomatoes and basil
Ingredients:
- 10 cherry tomatoes
- 2-3 tablespoons of extra virgin olive oil
- 1/2 tablespoon dried basil
- salt and pepper to taste
- 200 g gluten-free spaghetti pasta
- 2 tablespoons of pine nuts
- 2 garlic cloves, finely diced
- 2 medium ripe tomatoes (or 1/2 can), peeled and finely diced
- a few sprigs of fresh basil
- 2 tablespoons of capers, chopped
- 1/4 cup of white wine (optional)
- a pinch of chili flakes (optional)
Preheat the oven to 200C and prepare a medium-sized baking tray. Cut the tomatoes in half and place them on the prepared baking sheet, with the cut side up. Then brush them with a little olive oil, sprinkle with dried basil, salt and pepper. Bake for about 20 minutes until tender and juicy. Cook pasta. Heat a small frying pan and then add pine nuts and bake them dry until golden. Remove them from the pan and set aside. While toasting pine nuts, heat 2 tablespoons of olive oil in a large skillet over very low heat. Put the diced garlic and fry on very low heat, stirring frequently. Then add diced tomatoes, a few sprigs of basil, capers and white wine (or water if you don’t use wine). Simmer the sauce on slow fire for about 15 minutes so that the tomatoes cook slightly and the excess moisture boils. Add a little more liquid if the pan begins to look too dry while the tomatoes are still raw. Season with a pinch of chili, black pepper and salt. Finally, remove the withered basil from the sauce. When the sauce is ready, add cooked pasta and baked tomatoes to the pot. Put the pasta in the sauce. Try if the dish is okay and if not add some more spices. Serve the pasta with roasted pine nuts and chopped basil leaves.
Bon Apetit!
Love Ewa 🙂