fbpx

ENERGIA UKRYTA W POTRAWACH

energia

Wiele osób narzeka, że w ciągu dnia szybko opada z sił. Aby tak nie było potrzebna jest energia. Najprościej dostarczyć ją poprzez wartościowe składniki zawarte w naszej diecie. Ja stawiam na takie produkty jak orzechy, suszone owoce czy fasola. Są one nie tylko super zdrowe, ale przede wszystkim pełne wartościowych składników, które dodają prawdziwego powera! Koniecznie musicie je dodać do waszego menu, a zobaczycie, że problem spadku energii do działania nie będzie was dotyczyć!

W tym roku koniecznie #pokochajswojeciało, zmień nawyki i wprowadź do menu nowe składniki. Już po kilku tygodniach zobaczyć w lustrze nową siebie. Piękne ciało, zdrowe włosy i paznokcie to twój cel, a osiągniesz go między innymi dzięki zdrowej diecie!

Rozgrzewająca owsianka na dobry początek dnia

Składniki:

  • 60g płatków owsianych
  • woda
  • 1 szklanka mleko migdałowe
  • szczypta soli
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • kilka śliwek
  • mała garść płatków migdałowych

Płatki owsiane wsyp do garnka i zalej wrzącą wodą. Pamiętaj, że wody ma być taka ilość, aby po zalaniu płatków jej poziom był wyższy od płatków na grubość około palca. Odstaw płatki na bok. Następnie po upływie kwadransa, gdy płatki wchłoną całą wodę zalej je mlekiem migdałowym i gotuj na małym ogniu aż zgęstnieje. W czasie gotowania dodaj miód i szczyptę soli. Zdejmij owsiankę z ognia, dodaj zmielone orzechy włoskie, pokrojone śliwki i posiekane orzechy. Wymieszaj całość i następnie przełóż do miseczki i posyp płatkami migdałowymi.

energia
fot. eksperymentalnie.com

Zupa dyniowa z gruszką

Składniki:

  • 1 dynia hokkaido
  • 2 duże gruszki
  • 1 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1/3 łyżeczki płatków chili
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka listków świeżego tymianku lub 1/2 suszonego
  • sól, pieprz
  • czerwona słodka papryka
  • oliwa lub masło klarowane

Dynię umyj, a następnie usuń pestki i pokrój w grubą kostkę. Pamiętaj, że im mniejsze kawałki tym szybciej się ona ugotuje. Cebulę i czosnek oraz imbir pokrój w drobną kostkę. W następnym kroku na patelni przesmaż krótko cebulę ze szczyptą soli, dodaj czosnek imbir, tymianek oraz chili. Jak tylko zaczną pachnieć dorzuć dynię. Smaż wszystko razem przez 1-2 minuty, a następnie zalej wodą, tak aby zakryła warzywa. Przykryj danie i gotuj na średnim ogniu 15 minut. W tym czasie z gruszek usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki. Dorzuć do garnka. Gotuj całość kolejne 5-10 minut. Następnie całość przełóż do miksera lub rozdrobnij blenderem. Wlej zupę ponownie do garnka. Jeżeli zupa jest za gęsta dolej gorącej wody, dopraw do smaku solą i pieprzem i zagotuj ponownie. Podaj z kleksem jogurtu posypaną listkami tymianku.

Wegańskie ciasto z orzechami

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 175 g masła roślinnego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mąki sojowej + 4 łyżki wody

Składniki na mieszkankę orzechową:

  • 370 g dżemu morelowego
  • 150 g masła roślinnego
  • 100 ml wody
  • 75 g cukru trzcinowego
  • 10 g cynamonu
  • 200 g posiekanych orzechów laskowych
  • 200 g posiekanych migdałów
  • 200 g ciemnej, gorzkiej czekolady

W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. Wymieszaj wszystkie suche składniki w misce: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i sól. Wymieszaj z kolei mąkę sojową i wodę w małej misce. Następnie dodaj masło roślinne i mąkę sojową do suchych składników i zagniataj, aż powstanie gładkie ciasto. Gotowe ciasto zostaw w lodówce na co najmniej 30 minut. Przygotuj w tym czasie mieszankę orzechów. Dodaj wszystkie składniki mieszanki orzechów do garnka, dobrze wymieszaj i gotuj krótko przez minutę. Przygotuj blachę do pieczenia. Rozwałkuj ciasto, aby cała blacha była przykryta ciastem. Następnie dodaj mieszankę orzechów na wierzch i równomiernie ją rozprowadź. Rozgrzej piekarnik do 180C i piecz przez 30 minut. Po upieczeniu pozostaw do całkowitego ostygnięcia i pokrój w kwadraty i trójkąty. Rozpuść ciemną czekoladę w kąpieli wodnej i udekoruj trójkąty.

fot. www.zuckerjagdwurst.com

Ryż z warzywami

Składniki:

  • 1 gotowa mieszanka warzywna
  • 1/2 puszki dowolnej fasoli w zalewie
  • 1 szklanka ryżu pełnoziarnistego
  • 1 łyżka suszonych mieszanych ziół
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki łagodnego chili w proszku
  • 3 suszone pomidory – posiekane
  • 1 łyżeczka ciemnego proszku kakaowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie: brokuły

Rozpocznij od płukania ryżu przez kilka minut na sicie pod bieżącą wodą, a następnie umieść go na patelni. Zalej wodą tak, aby było jej 2-3 razy więcej niż ryży. Następnie doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 25-30 minut.W kolejnym kroku dodaj wszystkie pozostałe składniki na drugą patelnię i wymieszaj. Gdy ryżowi pozostanie około 10 minut na gotowanie, podgrzewaj mieszankę warzywną z chili na małym ogniu przez około 10 minut. Jeśli lubisz możesz danie podać z brokułami ugotowanymi na parze.

Smacznego!

Love Ewa 🙂


Many people complain that during the day they quickly lose strength. So that energy is not needed. The easiest way is to provide valuable ingredients in our diet. I bet on products such as nuts, dried fruit and beans. They are not only super healthy, but above all full ingredients that add a real touch! You must add them to your menu, and see life, that the problem with energy for action will not apply!

Warming porridge for a good day

Ingredients:

  • 60g oat flakes water
  • 1 cup almond milk
  • a pinch of salt
  • 1 tablespoon of honey
  • 1 tablespoon of ground walnuts
  • a handful of chopped walnuts
  • a few plums
  • a small handful of almond flakes

Pour oat flakes into a pot and pour boiling water. Remember that the amount of water should be such that after pouring the petals its level is higher than the petals about the thickness of your finger. Set the petals aside. Then, after a quarter of an hour, when the flakes absorb all the water, pour them with almond milk and cook on low heat until it thickens. During cooking, add honey and a pinch of salt.

Pumpkin soup with pear

Ingredients:

  • 1 hokkaido pumpkin
  • 2 large pears
  • 1 cm piece of fresh ginger
  • 1/3 teaspoon chili flakes
  • 1 onion
  • 2 garlic cloves
  • 1 teaspoon fresh thyme or 1/2 dried
  • salt pepper
  • red sweet pepper
  • olive oil or clarified butter

Wash the pumpkin, then remove the seeds and cut into thick cubes. Remember that the smaller the pieces, the faster it will cook. Cut onion, garlic and ginger into small cubes. In the next step in the pan, fry the onion briefly with a pinch of salt, add ginger garlic, thyme and chili. As soon as they start smelling the pumpkin. Fry everything together for 1-2 minutes, then pour water over it so that it covers the vegetables. Cover the dish and cook on medium heat for 15 minutes. During this time, remove the seed nests from the pears and cut them into pieces. Put in a pot. Cook the whole another 5-10 minutes. Then transfer it to a mixer or crush it with a blender. Pour the soup back into the pan. If the soup is too thick, add hot water, season with salt and pepper and boil again. Serve with a yogurt blot sprinkled with thyme leaves.

Vegan cake with nuts

Ingredients fot the dough:

  • 400 g flour
  • 1 teaspoon of baking powder
  • 125 g cane sugar
  • 1 tablespoon of vanilla sugar
  • 175 g of vegetable butter
  • a pinch of salt
  • 2 tablespoons soy flour + 4 tablespoons water

Ingredients for a nut mix:

  • 370 g apricot jam
  • 150 g of vegetable butter
  • 100 ml water
  • 75 g cane sugar
  • 10 g cinnamon
  • 200 g chopped hazelnuts
  • 200 g chopped almonds
  • 200 g dark, dark chocolate

First prepare the cake. Mix all dry ingredients in a bowl: flour, baking powder, sugar, vanilla sugar and salt. Mix the soy flour and water in a small bowl. Then add vegetable butter and soy flour to the dry ingredients and knead until a smooth dough forms. Leave the finished dough in the fridge for at least 30 minutes. Prepare a mix of nuts during this time. Add all the ingredients in the nut mix to the pan, mix well and cook briefly for a minute. Prepare a baking tray. Roll out the dough so that all the baking tray is covered with dough. Then add the nut mix on top and spread it evenly. Preheat the oven to 180C and bake for 30 minutes. After baking, leave to cool completely and cut into squares and triangles. Melt dark chocolate in a water bath and decorate the triangles.

Rice with vegetables

Ingredients:

  • 1 ready vegetable mix
  • 1/2 can of any bean in pickle
  • 1 cup whole grain rice
  • 1 tablespoon of dried mixed herbs
  • 1 teaspoon ground cumin
  • 1 teaspoon dried coriander
  • 1/2 teaspoon mild chili powder
  • 3 dried tomatoes – chopped
  • 1 teaspoon of dark cocoa powder
  • 1 tablespoon balsamic vinegar
  • salt and pepper
  • optional: broccoli

Start by rinsing the rice for a few minutes in a sieve under running water, then place it in the pan. Pour water so that it is 2-3 times more than rice. Then bring to a boil and simmer for 25-30 minutes. In the next step, add all the remaining ingredients to the second pan and mix. When the rice has about 10 minutes to cook, heat the vegetable mixture with chili on low heat for about 10 minutes. If you like, you can serve the dish with steamed broccoli.

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂