fbpx

DIETA NA TALIĘ I POŚLADKI

dieta na talię

Marzeniem każdej kobiety jest mieć piękne i zgrabne ciało. Aby tak było trzeba włożyć wiele pracy w ćwiczenia, ale przede wszystkim zwrócić uwagę na to co jemy. Dieta na talię i jędrne pośladki nie musi być nudna. W połączeniu z regularnym ruchem przyniesie spektakularne efekty!

W tym roku koniecznie #pokochajswojeciało, zmień nawyki i wprowadź do menu nowe składniki, a poczujesz się jak zmienia się twoje ciało. Będziesz cieszyć się wewnętrznym pięknem przez długie lata!

Praca nad pięknym ciałem wymaga wielu wyrzeczeń, ale przede wszystkim regularności. Obok ćwiczeń niezbędna jest odpowiednia dieta na talię i jędrne pośladki. Dzięki wartościowym składnikom jak warzywa, owoce czy ryby nasze ciało będzie nie tylko zdrowe, ale też jędrne.

Śniadanie w 5 minut

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1/2 awokado
  • sól, pieprz
  • papryka słodka wędzona
  • ser wegański
  • sok z 1/2 cytryny
  • oliwa z oliwek

Jajka ugotuj na twardo. Obierz z łupiny i przekrój je na pół. Awodako obierz ze skórki i przełóż do blendera. Następnie wyciśnij sok z 1/2 cytryny, dodaj sól, pieprz i odrobinę oliwy z oliwek. Zblenduj wszystkie składniki na kremową masę. Każdą połówkę jajka posmaruj pastą z awokado, dodaj odrobinę soli, połóż na pastę plasterek lub dwa plasterki sera. Całość przykryj drugą częścią jaja i nadziej je wykałaczką tak, aby mini kanapka się nie rozpadła. Na koniec posyp jajka odrobina słodkiej, wędzonej papryki i pyszne śniadanie gotowe!

dieta na talię

Zielony fit koktajl

Składniki:

  • spora garść szpinaku
  • 1/2 awokado lub jeśli wolicie bardziej gęsty koktajl 1 awokado
  • 1 marakuja koniecznie z pestkami, które mają właściwości przyspieszające przemianę materii
  • 1 szklanka wody kokosowej
  • 1/2 banana
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego, które wpływa na polepszenie odporności i przyspiesza przemianę materii
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Wszystkie składniki wrzuć do blendera i dokładnie zblenduj, aby powstał pyszny, zielony koktajl. Jeśli będzie zbyt gęsty dodaj jeszcze 1/2 szklanki wody kokosowej.

dieta na talię

Grillowana ryba z tradycyjną surówką

Składniki:

  • ulubiona ryba – może to być pstrąg, gruper, flądra
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 1 papryka czerwona
  • 1 mała czerwona cebula lub cebula cukrowa
  • garść siekanego świeżego koperku
  • 1 mała marchewka
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek

Rybę oprósz sola i pieprzem, a następnie smaż na patelni grillowej. W tym czasie przygotuj tradycyjną, polską surówkę z kiszonej kapusty. Jest ona super zdrowa i idealnie pasuje do każdej ryby! Jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna przepłucz ją delikatnie pod bieżącą wodą i drobno posiekaj. Obierz cebulę, a następnie pokrój w cienkie piórka. Paprykę umyj, pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w cienkie słupki. Marchew obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Kiedy wszystkie składniki będą gotowe wymieszaj je w misce. Na koniec dodaj koper, sól, pieprz, cukier i olej. Odstaw na chwilę w chłodne miejsce, żeby smaki się połączyły.

dieta na talię

Kasza jaglana z cukinią

Składniki:

  • 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki
  • 2 liście jarmużu
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 cebuli
  • 4 łyżki mieszanki pestek i orzechów (słonecznik, dynia, orzeszki pinii)
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego

Kaszę jaglaną wsyp do średniego garnka. Najpierw podpraż ją na sucho przez 3-4 minuty. Mieszaj co chwila, aby nie przywarła ona do garnka. Kiedy kasza będzie już gotowa wlej szklankę wody i następnie dodaj szczyptę soli. Przykryć ją i gotuj na małym ogniu przez około 12 minut. Na 2 minuty przed końcem dodaj do garnka pokrojone na kawałki liście jarmużu. Zamknij ponownie pokrywę i gotuj do końca podanego czasu. Następnie dodaj połowę startego czosnku i połowę przypraw. Cukinię pokrój na kawałki, dopraw solą, pieprzem oraz resztą startego czosnku i przypraw. W kolejnym kroku skrop połową oliwy i dokładnie wszystko wymieszaj. Rozgrzej patelnię grillową i podpiekaj cukinię aż będzie lekko przypalona z każdej ze stron. W połowie grillowania dodać pokrojoną w piórka cebulę. Dodaj pestki dyni i słonecznika, a po chwili kaszę z jarmużem, wymieszaj i smaż wszystkie składniki razem przez około 2-3 minuty. Odstaw danie z ognia, a następnie skrop mieszanką soku z cytryny, resztą oliwy i miodu. Wymieszaj, wyłóż na półmiski i gotowe!

fot. kwestiasmaku.com

Smacznego!

Love Ewa 🙂


Every woman’s dream is to have a beautiful and shapely body. That you would have to put a lot of work into the exercises, but first of all pay attention to what we eat. A diet for the waist and firm buttocks does not have to be boring. Combined with regular movement it will bring spectacular results!

Working on a beautiful body requires many sacrifices, but above all regularity. In addition to exercising, you need a proper diet for your waist and firm buttocks. Thanks to valuable ingredients such as vegetables, fruits or fish, our body will be not only healthy, but also firm.

Breakfast in 5 minutes

Ingredients:

  • 2 eggs
  • 1/2 avocado
  • salt pepper
  • smoked sweet pepper
  • vegan cheese
  • juice of 1/2 a lemon
  • olive oil

Hard-boil the eggs. Peel the shell and cut them in half. Awodako, peel off the skin and transfer to a blender. Then squeeze the juice from 1/2 lemon, add salt, pepper and a little olive oil. Blend all ingredients to a creamy mass. Brush each half of the egg with avocado paste, add a little salt, put a slice or two slices of cheese on the paste. Cover the whole with the second part of the egg and stuff it with a toothpick so that the mini sandwich does not fall apart. Finally, sprinkle eggs with a little sweet smoked pepper and a delicious breakfast is ready!

Green fit coctail

Ingredients:

  • a handful of spinach
  • 1/2 avocado or if you prefer a denser 1 avocado
  • 1 passion fruit necessarily with stones that have the properties of accelerating metabolism
  • 1 cup coconut water
  • 1/2 banana
  • 1 teaspoon of linseed, which improves immunity and speeds up metabolism
  • 1 teaspoon olive oil

Put all ingredients in a blender and blend thoroughly to make a delicious green cocktail. If it is too thick, add 1/2 cup of coconut water.

Grilled fish with traditional salad

Ingredients:

  • favorite fish – it can be trout, grouper, flounder
  • 200 g sauerkraut
  • 1 red pepper
  • 1 small red onion or sugar onion
  • a handful of chopped fresh dill
  • 1 small carrot
  • salt pepper
  • 1 teaspoon of cane sugar
  • 5 tablespoons of olive oil

Sprinkle the fish with salt and pepper, then fry in a grill pan. At this time, prepare a traditional Polish salad of sauerkraut. It is super healthy and perfectly suits every fish! If the cabbage is too sour, rinse it gently under running water and chop finely. Peel the onion, then cut into thin feathers. Wash the pepper, remove the seed socket and cut into thin sticks. Peel the carrots and grate on a fine grater. When all the ingredients are ready, mix them in a bowl. Finally, add dill, salt, pepper, sugar and oil. Set aside for a while in a cool place so that the flavors combine.

Millet with zucchini

Ingredients:

  • 1/2 cup raw millet
  • 2 garlic cloves
  • 1 and 1/2 teaspoon of cumin
  • 1 teaspoon turmeric
  • 1 teaspoon smoked hot pepper
  • 2 kale leaves
  • 1 small zucchini
  • 1/2 onion
  • 4 tablespoons of seed and nut mixture (sunflower, pumpkin, pine nuts)
  • 3 tablespoons extra virgin olive oil
  • 2 tablespoons of chopped chives
  • 2 tablespoons of lemon juice
  • 1/2 teaspoon honey or maple syrup

Pour millet into a medium pot. First, dry it for 3-4 minutes. Stir every moment so that it does not stick to the pan. When the porridge is ready, pour in a glass of water and then add a pinch of salt. Cover it and cook on low heat for about 12 minutes. Add kale leaves to the pot 2 minutes before the end. Close the lid again and cook until the end of the time indicated. Then add half the grated garlic and half the spices. Cut the zucchini into pieces, season with salt, pepper and the rest of the grated garlic and spices. In the next step, sprinkle with half the oil and mix everything thoroughly. Heat the grill pan and bake the zucchini until lightly burnt on each side. In the middle of grilling, add onion cut into feathers. Add pumpkin and sunflower seeds, and after a while porridge with kale, mix and fry all ingredients together for about 2-3 minutes. Set aside the heat of the dish, then sprinkle with a mixture of lemon juice, the rest of the oil and honey. Mix, put it on plates and it’s ready!

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂