fbpx

TUNEZYJSKIE SMAKI

tunezyjskie smaki

Każde państwo ma swoją własną kulturę zachowania, ale przede wszystkim kuchnię. Ja nie tak dawno temu poznałam tunezyjskie smaki i muszę powiedzieć, że mnie zachwyciły. Na szczęście wiele z nich można przenieść na nasze polskie stoły i poczuć się jakbyśmy byli w Tunezji!

W tunezyjskiej kuchni każdy znajdzie coś dla siebie. Amatorzy mięsa, weganie czy wegetarianie – nikt tutaj nie będzie chodzić głodny. Na stołach królują pyszne świeże warzywa, owoce (kliknij TUTAJ), ryby, a w towarzystwie aromatycznych przypraw smakują po prostu wyśmienicie. Tunezyjskie smaki wciągają i powoduję, że chcemy ich więcej i więcej!

W tym roku koniecznie #pokochajswojeciało, zmień nawyki i wprowadź do menu nowe składniki, a poczujesz się jak zmienia się twoje ciało. Będziesz cieszyć się wewnętrznym pięknem przez długie lata!

Shakshuka

Składniki dla 2 osób:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała żółta cebula, posiekana
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego kminku
  • 1/4 łyżeczki gorącej węgierskiej papryki
  • 2 drobno posiekane jalapeños
  • 1/2 czerwonej papryki, drobno posiekanej
  • 3 ząbki czosnku,
  • drobno posiekana skórka z połowy pomarańczy
  • 1 i 1/2 szklanki sosu pomidorowego
  • 4 duże jajka
  • 1/2 szklanki pokruszonego sera feta
  • świeże oregano

Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej na średnim ogniu. Dodaj cebulę, kminek i paprykę i smaż całość, mieszając od czasu do czasu przez 3-4 minuty. Następnie dodaj jalapenos, pieprz i czosnek i gotuj, często mieszając, przez kolejne 3-4 minuty. Później dodaj sos pomidorowy i skórkę pomarańczową, wymieszaj. Dodaj pomidory z puszki. i gotuj całość mieszając od czasu do czasu przez około 10-12 minut. Rozbij jajka prosto na gotujący się sos. Przykryj patelnię i gotuj, aż żółtka się ściągną. Jeśli lubisz kiedy żółtko ciecie gotuj je około 5 minut. Jeśli lubisz żółtka średnio twarde, gotuj jeszcze przez około 2 minuty. Na koniec posyp całość serem feta i świeżym oregano.

tunezyjskie smaki
fot. Pinterest/ bethdunham.ca

Tunezyjskie tapas

Składniki:

  • 1 pomidor
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • kawałek świeżego ogórka
  • ser kozi
  • kawałek cytryny
  • ulubione oliwki
  • oliwa z oliwek
  • duszony bakłażan z papryką
  • brik – tunezyjski pierożek z ziemniakami

Najlepsze na przekąskę są tunezyjskie tapas. Wszystkie składniki są dostępne w polskich sklepach, często już w formie gotowych dań. Świeże pomidory z cebulą oraz odrobiną oliwy smakują idealnie w połączeniu ze świeżym pieczywem. Podobnie jest z serem czy duszonymi bakłażanami. Pierożek z kruchego ciasta z nadzieniem z ziemniaków i ostra harrisa to połączenie idealne na zaostrzenia kubków smakowych.

Tunezyjska herbata miętowa

Składniki:

  • 2 szklanki wody
  • 2 torebki herbaty lub 2 łyżeczki liściastej czarnej lub zielonej herbaty (ilość herbaty można również dostosować do jasności lub ciemności herbaty)
  • 2-4 łyżki cukru – tak tradycyjnie dodają Tunezyjczycy, ja proponuję zdrowy zamiennik jakim jest miód!
  • duża garść gałązek mięty
  • orzechy piniowe surowe lub lekko opiekane

Wlej wodę do małego garnka lub dzbanka do herbaty, a następnie dodaj herbatę i miód. Zagotuj całość. Po zagotowaniu dodaj wszystkie liście mięty i gotuj przez kolejną minutę. Następnie zdejmij herbatę z ognia i pozostaw na około 5 minut. Odcedź płyn i przelej do czajnika. Wrzuć około 1 łyżeczki orzeszków piniowych do każdej szklanki. Następnie wlej herbatę do filiżanek.

tunezyjskie smaki
fot. Pinterest/ourtunisiantable.com

Lablabi – tunezyjski, wegański gulasz

Składniki dla 3-4 osób:

  • kawałki chleba
  • puszka ciecierzycy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 3 do 4 ząbków czosnku, posiekanych
  • 2 liście laurowe
  • 8 szklanek wody
  • 1 i 1/2 łyżeczki zmielonego i prażonego kminku
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • jednodniowy chleb, rozdarty na kawałki
  • jajka
  • na porcję 1 cytryna
  • harissa

Rozgrzej oliwę z oliwek w dużym garnku do zupy. Dodaj cebulę i podsmaż, aż będzie miękka i półprzezroczysta. Następnie dodaj czosnek i podsmaż jeszcze przez minutę. Dodaj wodę, odsączoną ciecierzycę i liście laurowe. Doprowadzić do wrzenia. Przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu, aż ciecierzyca będzie całkowicie delikatna. Zajmuje to około godzinę. Po zmiękczeniu możesz zetrzeć trochę ciecierzycy i dodać z powrotem do gulaszu. W następnej kolejności dodaj zmielony kminek do garnka. Dopraw solą i pieprzem. Usuń liście laurowe.

Rozerwij chleb na kawałki i umieść na dole każdej miski. Chochlą nalej gulasz do talerza. Następnie dodaj surowe jajko. Wymieszaj wszystkie składniki razem. Podawaj z klinami cytrynowymi, dodatkowym mielonym kminkiem, harissą, oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, posiekanymi świeżymi ziołami.

tunezyjskie smaki
fot. Pinterest/wildgreensandsardines.com

Smacznego!

Love Ewa 🙂


Each country has its own culture. Save, but above all, cuisine. Not so long ago I met Tunisian flavors and I must say that they delighted me. Fortunately, many of them can be used on our Polish tables and feel like we were in Tunisia!

Everyone will find something for themselves in Tunisian cuisine. Meat lovers, vegans or vegetarians – no one will go hungry here. The tables are dominated by delicious fresh vegetables, fruits, fish, and accompanied by aromatic spices simply taste delicious. Tunisian flavors draw in and cause that we want more and more of them!

Shakshuka

Ingredients for 2 people:

  • 3 tablespoons of olive oil
  • 1 small red onion, chopped
  • 1 teaspoon fresh ground cumin
  • 1/4 teaspoon hot Hungarian pepper
  • 2 finely chopped jalapeños
  • 1/2 red pepper, finely chopped
  • 3 garlic cloves
  • half-orange peel, finely chopped
  • 1 and 1/2 cups tomato sauce
  • 4 large eggs
  • 1/2 cup crumbled feta cheese
  • fresh oregano

Heat olive oil over high heat over medium heat. Add onions, cumin and peppers and fry the whole, stirring occasionally for 3-4 minutes. Then add jalapenos, pepper and garlic and cook, stirring often, for another 3-4 minutes. Then add the tomato sauce and orange zest, mix. Add canned tomatoes. and cook the whole, stirring occasionally for about 10-12 minutes. Break the eggs straight into a boiling sauce. Cover the pan and cook until the yolks are drawn together. If you like when yolks cut, cook them for about 5 minutes. If you like medium-hard yolks, cook for about 2 minutes. Finally, sprinkle with feta cheese and fresh oregano.

Tunisian tapas

Ingredients:

  • 1 tomato
  • 1/2 red onion
  • a piece of fresh cucumber
  • goat cheese
  • a piece of lemon
  • favorite olives olive oil
  • stewed eggplant with peppers
  • brik – Tunisian ravioli with potatoes

I love snack. This Tunisian tapas are delicious. All ingredients are available in Polish stores, often in the form of ready meals. Fresh tomatoes with onions and a little oil taste perfectly in combination with fresh bread. It is similar with cheese or stewed eggplants. Shortbread dough with potato filling and spicy harris is a perfect combination for sharpening taste buds.

Tunisian mint tea

Ingredients:

  • 2 glasses of water
  • 2 tea bags or 2 teaspoons of leafy black or green tea (the amount of tea can also be adjusted to the light or dark tea)  
  • 2-4 tablespoons of sugar – this add Tunisian but I prefer healthy honey!
  • a large handful of mint sprigs
  • raw or lightly toasted pine nuts

Pour water into a small pot or tea pot, then add tea and honey. Boil the whole thing. After boiling, add all the mint leaves and cook for another minute. Then remove the tea from the heat and leave for about 5 minutes. Strain the liquid and pour into the kettle. Put about 1 teaspoon of pine nuts in each glass. Then pour the tea into the cups.

Lablabi – Tunisian, vegan stew

Ingredients for 4 people:

  • pieces of bread
  • can of chickpeas
  • 2 tablespoons of olive oil
  • 1 large onion
  • diced 3 to 4 cloves of garlic
  • chopped 2 bay leaves
  • 8 glasses of water
  • 1 and 1/2 teaspoons ground and roasted cumin
  • 1 and 1/2 teaspoons of salt freshly ground black pepper
  • one-day bread
  • torn to pieces eggs
  • 1 lemon per serving
  • harissa

Heat the olive oil in a large soup pot. Add onions and fry until tender and translucent. Then add garlic and fry for another minute. Add water, drained chickpeas and bay leaves. Bring to a boil. Cover the pot and simmer until the chickpeas are tender. It takes about an hour. After softening, you can grate some chickpeas and add them back to the stew. Then add the ground cumin to the pan. Season with salt and pepper. Remove bay leaves. Tear the bread into pieces and place at the bottom of each bowl. Pour the stew into the plate with the ladle. Then add a raw egg. Mix all ingredients together. Serve with lemon wedges, additional ground cumin, harissa, extra virgin olive oil, and chopped fresh herbs.

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂