fbpx

SZALEŃSTWO Z AWOKADO

Awokado to owoc, który łatwo jest zjeść praktycznie w każdej wolnej chwili. Co więcej można z niego przygotować pyszne śniadanie, obiad, a nawet podwieczorek. Dzięki wartościom odżywczym i leczniczym korzystnie wpływa na nasze zdrowie i kondycję. Dlatego jeśli jeszcze nie próbowałeś awokado to koniecznie wprowadź je do swojej diety, a nie pożałujesz!

W tym roku koniecznie #pokochajswojeciało, zmień nawyki i wprowadź do menu nowe składniki, a poczujesz się jak zmienia się twoje ciało. Będziesz cieszyć się wewnętrznym pięknem przez długie lata!

Awokado z pastą z tuńczyka

Składniki:

  • 1 awokado
  • tuńczyk eko w szklanym słoiczku w oliwie
  • szczypta soli
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 2 łyżeczki białego octu winnego
  • trochę wody, aby składniki się zblendowały

Przekrój awokado na pół, wyjmij pestkę, zrób trochę większą dziurkę na pastę. Zblenduj składniki na pastę z tuńczyka i przełóż do dziurki wyżłobionej awokado, ozdób sałatką. Pasta świetnie smakuje w towarzystwie lekkostrawnego chlebka typu Wasa.

awokado

Zielony koktajl

Składniki:

  • miąższ z 1/2 awokado
  • 1 gruszka
  • garść szpinaku
  • 1 jogurt kokosowy
  • miód do smaku
  • sok z 1/2 cytryny

Gruszkę obierz i usuń gniazdo nasienne. Następnie do blendera włóż wszystkie składniki i miksuj na jednolitą konsystencję. Na koniec dosłódź miodem do smaku.

awokado
fot. Pinterest/Healthy Dinner

Talarki z batatów z jajkiem porcja dla 2 osób

Składniki na talarki:

  • 4 małe bataty 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka bazylii
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka granulowanego czosnku

Bataty pokrój w plasterki i wymieszaj ze wszystkimi przyprawami. Następnie rozłóż je na blaszce do pieczenia i piecz w piekarniku w 180 stopniach przez 25 minut. Mniej więcej w połowie czasu przerzuć ziemniaki.

Składniki na guacamole:

  • 1 awokado
  • 10 pomidorków cherry
  • 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z 1/2 limonki lub cytryny 

Awokado obierz ze skórki, a następnie rozgnieć widelcem w miseczce. Dodaj pokrojone na mniejsze cząstki pomidorki cherry, czosnek, sok z cytryny i przyprawy. Wymieszaj całość. Upieczone bataty podawaj z jajkiem sadzonym i guacamole.

awokado

Risotto z dynią

Składniki:

  • 250 g ryżu arborio
  • 1 dynia Hokkaido
  • 1 puszka kukurydzy
  • mniej więcej 1 litr wywaru warzywnego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście szałwii
  • szczypta szafranu sól
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • dodatkowo: mała garść bobu

Dynię umyj, przekrój na pół i wyjmij pestki. Miąższ pokrój w centymetrową kostkę.Cebule oraz czosnek obierz i szatkuj w drobną kostkę. Wywar warzywny zagotuj z szafranem. Następnie na patelni rozgrzej oliwię, wrzuć cebule i czosnek. Zeszklij. Dosyp ryż i smaż do czasu, aż stanie się przeźroczysty. Dodaj wtedy dynię i pokrojoną w paseczki szałwię. Wlej jedną łyżkę wazową wywaru. Mieszaj do czasu, aż niemal cały zostanie wchłonięty. Wtedy wlej kolejną porcję cały czas mieszając. Po wchłonięciu kolejnej części wywaru dolej resztę i nadal mieszaj. Na koniec dodaj kukurydzę z puszki razem z płynem. Znów zamieszaj całość. Dopraw do smaku, przykryj pokrywką i odstawiam na 5 minut już bez włączonego gazu. Risotto podawaj z ugotowanym wcześniej bobem.

Smacznego!

Love Ewa 🙂

___________________________________________________________________

Avocado is a fruit that is easy to eat in virtually every free moment. What’s more, it can be used to prepare a delicious breakfast, dinner and even afternoon tea. Thanks to the nutritional and medicinal values, it positively affects our health and condition. Therefore, if you have not tried avocados yet, be sure to include them in your diet, and you will not regret it!

Avocado with tuna paste

Ingredients:

  • 1 avocado
  • organic tuna in a glass jar in olive oil
  • pinch of salt
  • 1/4 red onion
  • 2 teaspoons of white wine vinegar
  • some water to blend the ingredients

Cut the avocado in half, remove the stone, make a little larger hole for the paste. Blend the ingredients into a tuna paste and put it into the grooved avocado hole, decorate with salad. The paste tastes great in the company of easily digestible Wasa bread.

Green coctail

Ingredients:

  • pulp from 1/2 avocado
  • 1 pear
  • a handful of spinach
  • 1 coconut yogurt
  • honey to taste
  • juice of 1/2 a lemon

Peel the pear and remove the seed socket. Then put all ingredients in a blender and mix to a uniform consistency. Finally, sweeten with honey to taste.

Portion of sweet potato with egg, portion for 2 people

Ingredients for sweet potatoes:

  • 4 small sweet potatoes
  • 2 tablespoons of olive oil
  • a teaspoon of marjoram
  • a teaspoon of basil
  • a teaspoon of oregano
  • a teaspoon of granulated garlic

Cut the sweet potatoes into slices and mix with all the spices. Then spread them on a baking tray and bake in the oven at 180 degrees for 25 minutes. About half the time, flip the potatoes.

Ingredients for guacamole:

  • 1 avocado
  • 10 cherry tomatoes
  • 1 clove of garlic squeezed by a press
  • salt and pepper to taste
  • juice of 1/2 lime or lemon

Peel the avocado, then crush it with a fork in a bowl. Add cherry tomatoes, garlic, lemon juice and spices cut into smaller particles. Mix the whole thing. Serve baked sweet potatoes with fried eggs and guacamole.

Pumpkin risotto

Ingredients:

  • 250 g arborio rice
  • 1 Hokkaido pumpkin
  • 1 can of corn
  • about 1 liter of vegetable stock
  • 2 onions
  • 2 garlic cloves
  • 3 sage leaves
  • a pinch of saffron
  • salt
  • 3 tablespoons of olive oil
  • additionally: a small handful of broad beans

Wash the pumpkin, cut it in half and remove the seeds. Cut the pulp into one centimeter cubes. Peel the onions and garlic and chop them into small cubes. Boil the vegetable stock with saffron. Then heat the oil in a pan, add the onions and garlic. Zeszklij. Add rice and fry until it is transparent. Then add the pumpkin and the sage, cut into strips. Pour one tablespoon of decoction vase. Stir until almost all is absorbed. Then pour in another portion, stirring constantly. After absorbing the next part of the decoction, pour in the rest and continue stirring. Finally, add canned corn and liquid. Stir it again. Season to taste, cover with a lid and let stand for 5 minutes without the gas on. Serve the risotto with the pre-cooked broad bean.

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂

2
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
1 Odpowiedzi w temacie
0 Obserwujących
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Autorzy Komentarzy
Marta JózefczakKamila Recent comment authors
najnowszy najstarszy oceniany
Kamila
Gość
Kamila

Świetne przepisy, skorzystam z nich że zdrową przyjemnością 🥑 pozdrawiam ciepło Kamila