fbpx

PROTEINY DLA ZDROWIA

Proteiny, czyli inaczej białka to podstawowy budulec naszego ciała. Znajdują się one w mięśniach, skórze, narządach wewnętrznych, włosach czy paznokciach. Są po prostu wszędzie. Aby zachować dobrą kondycję powinniśmy stale uzupełniać białko, a najlepiej zrobić to za pomocą zrównoważonego menu. Dziś przedstawiam kilka moich ulubionych dań pełnych witamin i niezbędnego białka. Koniecznie spróbujcie i cieszcie się dobrym zdrowiem przez długie lata!

W tym roku koniecznie #pokochajswojeciało, zmień nawyki i wprowadź do menu nowe składniki, a poczujesz się jak zmienia się twoje ciało. Będziesz cieszyć się wewnętrznym pięknem przez długie lata!

Coco Bowl

Składniki:

  • 1/2 szklanki jogurtu kokosowego
  • 1/2 szklanki jogurtu kokosowego zmiksowanego z czarną porzeczką lub borówkami
  • owoce: melon, kiwi, winogrona, borówki
  • do smaku syrop klonowy

Jogurt przełóż do ulubionej miski, dodaj owoce, a na koniec polej całość syropem klonowym. Takie drugie śniadanie na pewno doda energii i pobudzi do działania.

Krewetki na sałacie

Składniki:

  • 5-6 krewetek
  • mieszanka rukoli z roszponką lub inna ulubiona sałata
  • 3-4 pomidorki cherry
  • 1 mała marchewka
  • 1/2 awokado
  • 1/2 cebuli
  • oliwa z oliwek
  • kilka kropli soku z cytryny
  • świeżo mielony pieprz
  • sól

Krewetki podsmaż na odrobinie oliwy na patelni grillowej. Sałatę ułóż na ulubionym talerzu. Marchewkę obierz za pomocą obieraczki tak, aby powstał makaron. Pomidorki cherry przekrój na pół i następnie ułóż na sałacie. Awokado przekrój na pół, a następnie wydrąż miąższ. Rozgnieć go widelcem, dodaj posiekaną cebulę oraz skrop całość sokiem z cytryny. Dodaj krewetki, makaron z marchewki i całość przypraw świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Możesz sałatkę skropić oliwą z oliwek.

proteiny

Chlebek bananowy z musem z czarnej porzeczki

Składniki na chleb:

  • 3 średnie banany
  • 85 gramów masła
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 2 średnie jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej typu 500
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok 1/2 łyżeczki soli

Składniki na mus z czarnej porzeczki:

  • 200 gram czarnej porzeczki
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii

Masło ubij w misce, najlepiej za pomocą drewnianego ubijaka, aż zrobi się kremowe. Stopniowo dodawaj cukier i mieszaj całość aż powstanie gładka masa. Następnie dodaj jajka i ponownie wymieszaj. Mąkę przesiej przez sitko i powoli dodawaj do masła połączonego z jajkiem. Dodaj sól i proszę do pieczenia. Ponownie wymieszaj ciasto. Rozgnieć widelcem banany na gładką masę, a następnie dodaj je do ciasta. Przełóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy. Chlebek piecz przez 60 minut w temperaturze 180C.

W czasie kiedy chleb się piecze przygotuj mus z porzeczek. Pozbawione szypułek owoce przełóż do blendera i dodaj brązowe cukier. Zblenduj całość na gładka masę. Następnie dodaj ekstrakt z wanilii według u znania i ponownie wymieszaj mus. Dodaj go do chlebka bananowego.

Łosoś z sałatką z rukoli

Składniki:

  • płat świeżego łososia
  • masło ghee
  • sok z cytryny
  • garść rukoli
  • 1/4 awokado
  • kilka pomidorków cherry
  • ziarna słonecznika
  • kilka świeżych lub mrożonych malin
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Łososia przypraw z obu stron solą i pieprzem, a następnie podsmaż go na maśle ghee. Pamiętaj, że ryba nie wymaga długiego smażenia. Przygotuj sałatkę. Rukolę skrop oliwą z oliwek, dodaj pokrojone pomidorki cherry oraz maliny. Wymieszaj całość. Do sałatki dodaj kilka kawałków awokado, a także uprażone ziarna słonecznika. Rybę ułóż obok sałatki i przed podaniem skrop cytryną.

proteiny

Smacznego!

Love Ewa 🙂


Proteins are the basic building blocks of our body. They are found in muscles, skin, internal organs, hair and nails. They are simply everywhere. To maintain good condition, we should constantly supplement protein, and it is best to do it using a balanced menu. Today I present some of my favorite dishes full of vitamins and necessary protein. Be sure to try and enjoy good health for many years!

Coco Bowl

Ingredients:

  • 1/2 cup coconut yogurt
  • 1/2 cup coconut yogurt mixed with blackcurrant or blueberries
  • fruits: melon, kiwi, grapes, blueberries
  • maple syrup to taste

Transfer the yogurt to your favorite bowl, add fruit, and finally pour the whole with maple syrup. Such a second breakfast will definitely give you energy and stimulate action.

Shrimps on lettuce

Ingredients:

  • 5-6 shrimps
  • a mixture of rocket salad with lamb’s lettuce or another favorite lettuce
  • 3-4 cherry tomatoes
  • 1 small carrot
  • 1/2 avocado
  • 1/2 onion
  • olive oil
  • a few drops of lemon juice
  • freshly ground pepper
  • salt

Fry the shrimps in a little oil on the grill pan. Arrange the lettuce on your favorite plate. Peel the carrots using a peeler to make pasta. Cherry tomatoes cut in half and then place on lettuce. Cut the avocados in half, then hollow the pulp. Crush it with a fork, add chopped onion and sprinkle with lemon juice. Add shrimps, carrot noodles and all spices with freshly ground pepper and salt. You can sprinkle the salad with olive oil.

Banana bread with blackcurrant mousse

Ingredients for bread:

  • 3 medium bananas
  • 85 grams of butter
  • 2/3 cup brown sugar
  • 2 medium eggs
  • 2 cups of 500 type wheat flour
  • 3 teaspoons of baking powder
  • about 1/2 teaspoon salt

Ingredients for mousse:

  • 200 grams of blackcurrant
  • 5 tablespoons of brown sugar
  • a few drops of vanilla extract

Beat the butter in a bowl, preferably with a wooden rammer, until it is creamy. Gradually add sugar and mix until a smooth paste forms. Then add the eggs and mix again. Sift the flour through a strainer and slowly add to the butter combined with the egg. Add salt and please baking. Mix the dough again. Crush the bananas to a smooth paste with a fork and then add them to the dough. Transfer the dough to greased sheet. Bake bread for 60 minutes at 180C.

While the bread is baking, prepare a currant mousse. Transfer stalks without fruit to a blender and add brown sugar. Blend the whole to a smooth paste. Then add the vanilla extract as you know and mix the mousse again. Add it to the banana bread.

Salmon with rocket salad

Ingredients:

  • a slice of fresh salmon
  • ghee butter
  • lemon juice
  • a handful of rocket
  • 1/4 avocado
  • a few cherry tomatoes
  • sunflower seeds
  • some fresh or frozen raspberries
  • salt and pepper olive oil

Season the salmon on both sides with salt and pepper, then fry it in ghee butter. Remember that fish does not require long frying. Prepare a salad. Sprinkle arugula with olive oil, add chopped cherry tomatoes and raspberries. Mix the whole thing. Add a few pieces of avocado to the salad, as well as roasted sunflower seeds. Place the fish next to the salad and sprinkle with lemon before serving.

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂