Kolejny tydzień przed nami! Dziś proponuje Wam dania owsiane na słodko i słono. Owies i jego przetwory pokrywają dzienne zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Sportowcy cenią płatki owsiane za to, że są źródłem siły, kobiety za właściwości odchudzające i odmładzając. Lekarze z kolei doceniają działanie lecznicze i ochronne płatków owsianych. Jeśli chcecie być zdrowi, młodzi i piękni jedzcie owsiane!
W tym roku koniecznie #pokochajswojeciało, zmień nawyki i wprowadź do menu nowe składniki, a poczujesz się jak zmienia się twoje ciało. Będziesz cieszyć się wewnętrznym pięknem przez długie lata!
Owsiana micha
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 szklanki wywaru z warzyw lub wody
- 2 jajka sadzone
- 1 awokado
- sól i pieprz
- tahini
Płatki owsiane wrzuć do garnka i zalej je wodą lub bulionem warzywnym. Następnie gotuj przez 2 minuty, mieszając, aż owsianka będzie gęsta i kremowa. Owsiankę podziel na dwie miski.Pokrój awokado i dodaj do miski wraz z delikatnie gotowanym / gotowanym jajkiem.Skrop tahini i dopraw do smaku.
Makaron z sezonowymi warzywami
Składniki:
- pół kilograma pomidorów cherry przeciętych na pół
- 4 szalotki, cienko pokrojone
- 5 ząbków czosnku, obranych i zmiażdżonych
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru
- 1 średnia cukinia, pokrojona na kawałki
- 1 szklanka świeżych ziaren kukurydzy
- makaron bezglutenowy
- 3 łyżki niesolonego masła
- szczypta czerwonej papryki
- 1/2 szklanki startego sera Pecorino Romano
- świeża bazylia i zioła prowansalskie
- 1/3 szklanki orzeszków piniowych
Rozgrzej piekarnik do 250°C. Wyłóż blachę do pieczenia folią aluminiową, a następnie połóż na blaszce pomidory, szalotki, czosnek, oliwę z oliwek, sól i cukier. Przemieszaj warzywa, aby całe były pokryte oliwą. Piecz je przez 15–20 minut, aż pomidory zaczną się brązowieć. Wyjmij blachę z piekarnika i dodaj cukinię i kukurydzę. Piecz przez kolejne 5 minut, aż cukinia i kukurydza będą kruche. W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie. Odcedź go, a następnie dodaj makaron z powrotem do garnka. Dodaj pieczone warzywa i wszystkie ich soki do makaronu, wraz z masłem, ziołami prowansalskimi, płatkami czerwonej papryki, serem, bazylią i orzeszkami piniowymi. Dobrze wymieszaj.
Czekoladowe batoniki owsiane bez pieczenia
Składniki na warstwę owsianą:
- ¾ kubka masła ghee
- ½ szklanki cukru kokosowego
- ¼ łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
- 3 filiżanki płatków owsianych
Składniki na warstwę z czekoladowego masła orzechowego:
- 1 filiżanka kawałków gorzkiej czekolady
- 1 filiżanka kremowego masła orzechowego
Przygotuj kwadratową formę do pieczenia. W pierwszej kolejności zrób warstwę czekoladowego masła orzechowego. W dużym naczyniu roztop czekoladę i masło orzechowe. Zacznij od ogrzewania przez 60 sekund, a następnie mieszaj i podgrzewaj w 30 sekundowych odstępach, aż do całkowitego stopienia i gładkości. Masę odłóż na bok. Następnie przygotuj warstwę z płatków owsianych. Rozpuść masło w rondlu na średnim ogniu. Dodaj brązowy cukier i sól morską. Mieszaj dobrze wszystkie składniki i sprawdź czy cukier się rozpuścił. Dodaj wanilię i mieszaj, aż się połączą. Następnie włącz gaz, dodaj płatki i gotuj na niskim poziomie aż do momentu kiedy wszystkie składniki się połączą. Przełóż połowę mieszanki do wcześniej przygotowanej formy do pieczenia. Następnie powoli wlej czekoladowe masło orzechowe na dolną warstwę. Pozostałą mieszankę owsianą delikatnie pokrusz na warstwę czekoladowego masła orzechowego. Sprawdź czy cała góra ciasta jest zakryta. Skrop wierzch mieszaniną czekolady i masła orzechowego. Przykryj i przechowuj w lodówce przez co najmniej 2 godziny lub przez noc. Ciasto możesz przechować w lodówce nawet przez tydzień!
Grillowane krewetki z dressingiem z awokado
Składniki:
- pół kilograma krewetek, obranych i rozebranych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki wiórków chili w proszku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka miodu
- skórka z 1 cytryny i 1 limonki
- sól i pieprz
- 4 grube kromki chleba ciabatta
- 6 szklanek mieszanego zielonego szpinaku lub rukoli
- 1 brzoskwinia, cienko pokrojona
- 2 grillowane kukurydza
- 1 szklanka pomidorów cherry
Składniki na dressing:
- 1 awokado, podzielone na pół
- 1 szklanka świeżej kolendry
- 1 papryczka jalapeno, podzielone na pół i posiekana
- sok z 1 limonki
- 2 łyżki octu jabłkowego
- szczypta soli
W średniej misce połącz krewetki, oliwę z oliwek, chili w proszku, paprykę, miód, skórkę z cytryny, skórkę z limonki i szczyptę soli i pieprzu. Następnie rozgrzej patelnię grillową i nawlecz krewetki 4-5 na szaszłyki. Grilluj każdy szaszłyk przez 2 minuty z każdej strony lub aż krewetki się ugotują. W międzyczasie ciabattę natrzyj oliwą z oliwek i grilluj przez 2-3 minuty z każdej strony. W między czasie przygotuj dressing do sałatki. Połącz wszystkie składniki na dressing w blenderze. Dodaj 1/4 szklanki wody i mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Jeśli będzie to konieczne, dodaj winegret. Szpinak lub rukolę przełóż do miski. Na wierz ułóż brzoskwinie, obrana kukurydzę i pomidorki cherry. Dodaj krewetki i ciabattę, a całość skrop dressingiem.
Smacznego!
Love Ewa 🙂
_______________________________________________________________
Another week ahead! Today I offer you sweet and salty oat dishes. Oats and its preparations cover the daily needs of the body for nutrients. Athletes value oat flakes for being a source of strength, women for slimming and rejuvenating properties. In turn, doctors appreciate the healing and protective effect of oat flakes. If you want to be healthy, young and beautiful, eat oat!
Oat bowl
Ingredients:
- 1 cup quick oats
- 2 cups vegetable stock or water
- 2 poached eggs
- 1 avocado
- salt and pepper
- tahini
Add the oats to a pan over a medium heat and pour in the vegetable stock. Cook for 2 minutes, stirring until the porridge is thick and creamy. Divide between two bowls. Slice the avocado and add to the bowl, along with a softly poached / boiled egg. Drizzle over tahini and season to taste.
Pasta with seasonal vegetables
Ingredients:
- half kilo of cherry tomatoes cut in half
- 4 shallots, thinly chopped
- 5 cloves of garlic, peeled and crushed
- 1/4 cup olive oil
- 2 teaspoons of salt
- 1 and 1/2 teaspoons of sugar
- 1 medium zucchini, cut into pieces
- 1 cup fresh corn kernels
- gluten-free pasta
- 3 tablespoons unsalted butter
- a pinch of red pepper
- 1/2 cup grated Pecorino Romano cheese
- fresh basil and Herbes de Provence
- 1/3 cup pine nuts
Preheat the oven to 250 ° C. Line a baking sheet with aluminum foil and then put tomatoes, shallots, garlic, olive oil, salt and sugar on the baking tray. Mix the vegetables so that they are all covered with oil. Bake them for 15-20 minutes until the tomatoes turn brown. Remove the baking tray from the oven and add the zucchini and corn. Bake for another 5 minutes until the zucchini and corn are tender. In the meantime, cook the pasta in salted water. Strain it, then add the pasta back to the pan. Add baked vegetables and all their juices to the pasta, along with butter, Herbes de Provence, red pepper flakes, cheese, basil and pine nuts. Mix well.
Oatmeal chocolate bars without baking
Ingredients for the oat layer:
- ¾ cup of ghee butter
- ½ cup coconut sugar
- ¼ teaspoon of sea salt
- 1 teaspoon of pure vanilla extract
- 3 cups of oat flakes
Ingredients for a layer of chocolate peanut butter:
- 1 cup pieces of dark chocolate
- 1 cup of creamy peanut butter
Prepare a square baking mold. Make a layer of chocolate peanut butter first. In a large dish, melt chocolate and peanut butter. Start by heating for 60 seconds, then mix and heat at 30 second intervals until completely melted and smooth. Put the mass aside. Then prepare a layer of oat flakes. Melt the butter in a saucepan over medium heat. Add brown sugar and sea salt. Mix all ingredients well and check if the sugar has dissolved. Add vanilla and mix until combined. Then turn on the gas, add the flakes and cook at a low level until all the ingredients combine. Transfer half the mixture to the previously prepared baking mold. Then slowly pour the chocolate peanut butter on the bottom layer. Gently crumble the remaining oat mixture onto a layer of chocolate peanut butter. Check if the entire top of the cake is covered. Sprinkle the top with a mixture of chocolate and peanut butter. Cover and refrigerate for at least 2 hours or overnight. You can store the cake in the fridge for up to a week!
Grilled shrimps with avocado dressing
Ingredients:
- half kilogram of shrimp, peeled and cut
- 2 tablespoons of olive oil
- 2 teaspoons chili powder
- 1 teaspoon smoked pepper
- 1 teaspoon honey
- zest of 1 lemon and 1 lime
- salt and pepper
- 4 thick slices of ciabatta bread
- 6 cups of mixed green spinach or arugula
- 1 peach, thinly sliced
- 2 grilled sweet corn
- 1 cup cherry tomatoes
Ingredients for dressing:
- 1 avocado, divided in half
- 1 cup fresh coriander
- 1 jalapeno pepper, cut in half and chopped
- juice of 1 lime
- 2 tablespoons of apple cider vinegar
- pinch of salt
In a medium bowl, combine prawns, olive oil, chili powder, peppers, honey, lemon zest, lime zest and a pinch of salt and pepper. Then heat the grill pan and put the 4-5 shrimps on skewers. Grill each shashlik for 2 minutes on each side or until the shrimps are cooked. In the meantime, rub the ciabatta with olive oil and grill for 2-3 minutes on each side. In the meantime, prepare salad dressing. Combine all ingredients for dressing in a blender. Add 1/4 cup water and mix until smooth. If necessary, add vinaigrette. Transfer spinach or arugula to a bowl. Arrange the peaches, peeled corn and cherry tomatoes. Add shrimps and ciabatta and sprinkle with dressing.
Bon Apetit!
Love Ewa 🙂