fbpx

OWOCOWE LOVE MENU

Polska słynie z pysznych, sezonowych owoców. Są one pełne witamin, słodkie i często rozpływają się w ustach. Można z nich przyrządzić nietuzinkowe sałatki, śniadania, a z owoców morza smaczne obiady. W tym tygodniu postawcie na owoce w każdej postaci!

W tym roku koniecznie #pokochajswojeciało, zmień nawyki i wprowadź do menu nowe składniki, a poczujesz się jak zmienia się twoje ciało. Będziesz cieszyć się wewnętrznym pięknem przez długie lata!

Fit naleśnik z owocami

Składniki:

  • 4 jajka bio
  • 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli morskiej
  • 1 łyżeczka masła z nerkowców
  • 2 łyżki syropu kokosowego
  • 1 łyżka nasion chia
  • masło Ghee
  • ulubione, sezonowe owoce

Jajka, płatki owsiane, mleko kokosowe, banana, cynamon, wanilię, chia, syrop kokosowy, masło z nerkowców i sól przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę. Rozgrzej patelnię z odrobina masła Ghee, a następnie przełóż porcję ciasta na patelnię. Smaż dużego naleśnika na wolnym ogniu, aż będzie złocisty. Gotowego fit naleśnika podawaj z ulubionymi owocami.

Zielony koktajl

Składniki:

  • 1 szklanka wody kokosowej
  • 1/2 banana
  • kawałek świeżego ananasa
  • garść szpinaku
  • 1 łyżeczka beauty foods Zojo supergreens formula
  • 1 łyżeczka syropu kokosowego

Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę. Jeśli koktajl będzie zbyt gęsty możesz dodać jeszcze trochę wody kokosowej.

Spaghetti z małżami

Składniki:

  • 1/2 kg świeżych małży
  • bezglutenowy makaron typu spaghetti
  • 1/2 papryczki chilli
  • 3 – 4 ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 3-4 kieliszki białego, wytrawnego wina
  • pietruszka
  • sól i pieprz

Makaron wrzuć do osolonej wody i gotuj zgodnie ze wskazaniami na opakowaniu. W tym czasie umyj pod bieżącą wodą muszle i przejrzyj dokładnie czy któraś z nich nie jest otwarta. Jeśli taka będzie to ją wyrzuć. Czosnek i chilli poszatkuj. Rozgrzej patelnię i podsmaż czosnek z papryką. Po chwili wrzuć małże, a następnie przemieszaj całość. Dodaj wino i duś danie pod przykryciem przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Kiedy makaron będzie gotowy dodaj go do małży. Dolej kilka łyżek wody z makaronu. Spaghetti podawaj posypane świeżą natką pietruszki.

Lekka sałatka z kuskusem

Składniki na bazę sałatki:

  • 1 szklanka niegotowanego kuskusu
  • 1/2 szklanki suszonych wiśni
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 i 1/4 szklanki bulionu warzywnego
  • sól i pieprz

Pozostałe składniki do sałatki:

  • puszka ciecierzycy opłukanej i osuszonej
  • kukurydza z 2 kolb kukurydzy
  • 2 brzoskwinie, pokrojone w kostkę
  • 1 ogórek pokrojony w kostkę
  • 1 awokado, pokrojone na kawałki
  • 1/4 czerwonej cebuli, drobno pokrojonej w kostkę
  • 1/2 szklanki nasion słonecznika
  • 2 szklanki rukoli lub szpinaku pietruszka
  • ulubione zioła jak bazylia czy mięta
  • sok z cytryny
  • miód
  • oliwa z oliwek do sosu

W misce połącz kuskus, wiśnie, kminek, kolendrę oraz sól i pieprz. Polej wszystko ciepłym bulionem i odstaw na około 5 minut, aż kuskus się ugotuje. Zostaw do schłodzenia. Następnie ułóż kuskus na misce, dodaj warzywa i zdrowa, lekka sałatka gotowa.

fot. Pinterest/ https://pinchofyum.com

Smacznego!

Love Ewa 🙂

_________________________________________________________________

Poland is famous for its delicious, seasonal fruit. They are full of vitamins, sweet and often melt in your mouth. You can prepare unusual salads, breakfasts and tasty seafood dinners. Bet on fruit in every form this week!

Fit pancake with fruit

Ingredients:

  • 4 organic eggs
  • 1 cup gluten-free oat flakes
  • 1/2 cup coconut milk
  • 1 ripe banana
  • 1 teaspoon of cinnamon
  • a pinch of sea salt
  • 1 teaspoon cashew butter
  • 2 tablespoon of coconut syrup
  • 1 tablespoon of chia seeds
  • Ghee butter
  • favorite seasonal fruit

Eggs, oatmeal, coconut milk, banana, cinnamon, vanilla, chia, coconut syrup, cashew butter and salt, transfer to a blender and mix to a smooth mass. Heat a frying pan with a little Ghee butter, then transfer a portion of the dough to the pan. Fry a large pancake on low heat until golden. Serve the ready-made pancake with your favorite fruit.

Green coctail

Ingredients:

  • 1 cup coconut water
  • 1/2 banana
  • a piece of fresh pineapple
  • a handful of spinach
  • 1 teaspoon beauty foods Zojo supergreens formula
  • 1 teaspoon coconut syrup

Put all ingredients into a blender and mix to a smooth mass. If the cocktail is too thick, you can add some coconut water.

Spaghetti con vengole

Ingredients:

  • 1/2 kg of fresh clams
  • gluten free spaghetti
  • 1/2 chilli peppers
  • 3 – 4 cloves of garlic
  • olive oil
  • 3-4 glasses of white, dry wine
  • parsley
  • salt and pepper

Put the pasta in salted water and cook as indicated on the packaging. During this time, wash the shells under running water and look carefully to see if any of them is open. If so, throw it away. Chop garlic and chillies. Heat a frying pan and fry garlic and paprika. After a while, put in the clams and mix the whole. Add wine and cook the dish covered for 5 minutes, stirring occasionally. When the pasta is ready, add it to the mussels. Add a few tablespoons of pasta water. Serve the spaghetti sprinkled with fresh parsley.

A light salad with couscous

Ingredients for the salad base:

  • 1 cup of uncooked couscous
  • 1/2 cup dried cherries
  • 1 teaspoon ground cumin
  • 1 teaspoon ground coriander
  • 1 and 1/4 cup vegetable broth
  • salt and pepper

Other ingredients for the salad:

  • a can of rinsed and dried chickpeas
  • corn from 2 corn cobs
  • 2 peaches, diced
  • 1 diced cucumber
  • 1 avocado, cut into pieces
  • 1/4 red onion, finely diced
  • 1/2 cup sunflower seeds
  • 2 cups rocket or spinach parsley
  • favorite herbs like basil or mint  
  • lemon juice
  • honey
  • olive oil for sauce

In a bowl, combine couscous, cherries, cumin, coriander, and salt and pepper. Pour everything over with warm broth and let stand for about 5 minutes until the couscous is cooked. Leave to cool. Then place the couscous on a bowl, add vegetables and a healthy, light salad ready.

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂