fbpx

TYDZIEŃ Z POWEREM

Za oknem mamy cudowną pogodę. Warto wolny czas po pracy spożytkować na aktywność. Do biegania, jazdy na rowerze czy pływania niezbędna jest energia. Tą można pozyskać z jedzenia. Dziś przedstawiam Wam pyszne przepisy na cały tydzień pełen powera. Łapcie słońce! Korzystajcie z pięknej aury i trenujcie co tylko uwielbiacie!

W tym roku koniecznie #pokochajswojeciało, zmień nawyki i wprowadź do menu nowe składniki, a poczujesz się jak zmienia się twoje ciało. Będziesz cieszyć się wewnętrznym pięknem przez długie lata, a nie tylko przez tydzień!

Kanapki z pastą z awokado

Składniki na pastę:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/2 soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1/2 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę

Awokado obierz ze skórki, a następnie rozgnieć je widelcem w misce. Awokado wymieszaj z przyprawami, oliwą i sokiem z cytryny. Gotową pastą posmaruj 2 kawałki pełnoziarnistego chleba. Na koniec dodaj pomidorki cherry i orzeszki piniowe.

Drugie owocowe

Składniki:

  • kawałek świeżego ananasa
  • 3-4 truskawki
  • 1 pomarańcza
  • garść czerwonych winogron
  • 1 jabłko

Owoce pokrój na kawałki. Wielkość zależy od ciebie. Owoce świetnie smakują w towarzystwie orzeźwiającej i energetycznej, świeżo parzonej kawy.

tydzień

Micha pełna piękna

Składniki:

  • ½ szklanki czerwonej komosy ryżowej
  • 2 jajka na twardo bio
  • 1 zielony ogórek
  • 5 rzodkiewek
  • 1 duży pomidor
  • piertuszka
  • cieciorka z przyprawami ( ¼ łyżeczki chili, ¼ łyżeczki kminku, ½ łyżeczki garam masala, szczypta soli, 1 łyżeczka curry, ¼ łyżeczki cynamonu)
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • szczypta soli morskiej
  • ser wegański typu feta

Ugotuj komosę w lekko posolonej wodzie. W tym czasie ugotuj 2 jajka na twardo. Odlej wodę ze słoiczka cieciorki bio i wrzuć ja do miseczki. Następnie posyp wszystkimi przyprawami i skrop olejem. Wymieszaj wszystkie składniki. Ciciorkę wrzuć na rozgrzaną wcześniej patelnię i podsmażaj przez około 7 minut. W między czasie przygotuj sałatkę. Pokrój wszystkie warzywa, dodaj sól oraz oliwę z oliwek. Na koniec dodaj podsmażoną cieciorkę oraz pokruszony ser. Serwuj w ładnej misce.

tydzień

Szybki gulasz z ryby

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • mała biała cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 większe kawałki fileta z dorsza
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cała czerwona papryka pokrojona w plastry
  • 1 cały zielony papryka pokrojona w plastry
  • szczypta soli morskiej
  • pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki
  • 1 łyżka świeżej kolendry

Rozgrzej olej na dużej patelni. Dodaj cebulę i czosnek, a następnie podsmaż. Dodaj pokrojonego w kostkę pomidora i zamieszaj całość. Następnie dodaj mleko kokosowe, kwaśna śmietanę i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj potrawę i intensywnie gotuj przez 2-3 minuty. Następnie dodaj pokrojoną paprykę i kawałki dorsza. Dopraw solą, pieprzem i płatkami czerwonej papryki. Przykryj i pozwól rybom gotować się przez 10-12 minut. Mniej więcej w połowie gotowania ostrożnie obróć kawałki dorsza. Po ugotowaniu posyp gulasz świeżą kolendrą. Podawaj z komosą ryżową lub ryżem.

tydzień
fot. Pinterest/Gardeninkitchen.com

Smacznego!

Love Ewa 🙂

_____________________________________________________________

We have wonderful weather outside the window. It is worth spending free time after work on activity. Energy is needed for running, cycling or swimming. This can be obtained from food. Today I present to you delicious recipes for the whole week full of powera. Catch the sun! Take advantage of the beautiful aura and train whatever you love!

Avocado pesto sandwiches

Ingredients for pasta:

  • 1 ripe avocado
  • 1/2 lemon juice
  • salt and pepper to taste
  • 1/2 teaspoon olive oil
  • 1/2 clove of garlic pressed

Peel the avocado and then crush it with a fork in a bowl. Mix avocados with spices, olive oil and lemon juice. Spread the finished paste on 2 pieces of whole grain bread. Finally, add cherry tomatoes and pine nuts.

Second = fruit

Ingredients:

  • a piece of fresh pineapple
  • 3-4 strawberries
  • 1 orange
  • a handful of red grapes
  • 1 apple

Cut the fruit into pieces. The size depends on you. The fruit tastes great accompanied by refreshing and energetic, freshly brewed coffee.

Bowl full of beauty

Ingredients:

  • ½ cup red quinoa
  • 2 hard boiled eggs
  • 1 green cucumber
  • 5 radishes
  • 1 large tomato
  • parsley
  • chickpeas with spices (¼ teaspoon chili, ¼ teaspoon cumin,, teaspoon garam masala, a pinch of salt, 1 teaspoon curry, ¼ teaspoon cinnamon)
  • 2 teaspoons of coconut oil
  • 1 teaspoon olive oil
  • a pinch of sea salt
  • vegan feta cheese

Boil the quinoa in lightly salted water. Cook 2 hard-boiled eggs during this time. Pour out the water from the jar of organic chickpeas and put it in a bowl. Then sprinkle with all spices and drizzle with oil. Mix all ingredients. Put the daughter on a preheated pan and fry for about 7 minutes. In the meantime, prepare a salad. Cut all the vegetables, add salt and olive oil. Finally, add fried chickpeas and crushed cheese. Serve in a nice bowl.

A quick fish stew

Ingredients:

  • 2 tablespoons of olive oil
  • whole white onion
  • diced 2 garlic cloves
  • 2 larger pieces of cod fillet
  • 1 can of chopped tomatoes
  • 1/2 cup coconut milk
  • 1/2 cup sour cream
  • 2 tablespoons of tomato paste
  • 1 whole red pepper cut into slices
  • 1 whole green pepper
  • sliced a pinch of sea salt
  • pepper to taste
  • 1/2 teaspoon of red pepper flakes
  • 1 tablespoon fresh coriander

Heat oil in a large pan. Add onion and garlic, then fry. Add the diced tomato and stir the whole. Then add coconut milk, sour cream and tomato concentrate. Mix the dish and cook intensively for 2-3 minutes. Then add chopped peppers and pieces of cod. Season with salt, pepper and red pepper flakes. Cover and let the fish cook for 10-12 minutes. About halfway through cooking, carefully rotate the cod pieces. After cooking, sprinkle the stew with fresh coriander. Serve with quinoa or rice.

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂

Dodaj komentarz

avatar