Świeże warzywa i owoce smakują zawsze świetnie. Teraz kiedy mamy dostęp do pysznych owoców warto wprowadzić je do codziennego menu. Owoce są nie tylko zdrowe, ale przede wszystkim nie tuczą!
W tym roku koniecznie #pokochajswojeciało, zmień nawyki i wprowadź do menu nowe składniki, a poczujesz się jak zmienia się twoje ciało. Będziesz cieszyć się wewnętrznym pięknem przez długie lata!
Pieczywo z pesto z awokado
Składniki na pesto:
- 1 dojrzałe awokado
- pęczek bazylii
- 1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- garść orzeszków pinii
Pozostałe składniki:
- 3 kanapki pieczywa bezglutenowego typu wasa
- 2 rzodkiewki
- 4 pomidorki koktajlowych
- orzeszki pinii
Awokado obierz ze skórki, a następnie podziel na części. Przełóż do blendera. Do awokado dodaj bazylię, orzeszki pinii, czosnek, cytrynę, przyprawy oraz oliwę. Zblenduj całość. Następnie przełóż pesto na talerzyk. Pesto idealnie pasuje do chrupkiego pieczywa, pomidorów cherry i rzodkiewki.
Jeśli jesteś ciekawy jak przygotowałam pesto krok po kroku naciśnij TUTAJ. Nastąpi do przekierowanie do mojego filmiku na Youtube.
Zielony talerz
Składniki:
- 1 jajko na półmiękko bio
- 10 szparagów
- garść szpinaku
- 1 mały ogórek gruntowy
- ¼ awokado
- ¼ szklanki cieciorki bio
- orzeszki piniowe
- ½ łyżeczki masła klarowanego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- odrobina balsamico
- sól i pieprz do smaku
Jajko gotuj w wodzie około 5 minut. W tyn czasie na maśle klarowanym podsmaż szparagi. Powinno to zająć nie wiecej niż 5 minut. Umyj szpinak, pokrój ogórka oraz awokado, dorzuć cieciorkę i orzeszki piniowe. Na koniec dodaj oliwę, sól, pieprz oraz balasmico. Wymieszaj wszystkie składniki i ciesz się orzeźwiającą i super zdrową sałatką!
Letni koktajl owocowy
Składniki:
- 1-2 pomarańcze
- ½ banana
- ½ gruszki
- 1 kiwi
- plaster świeżego ananasa
- mięta do smaku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- truskawka do ozdoby
Pomarańcze obierz ze skórki, podziel na cząstki i wrzuć do blendera. Dodaj pozostałe owoce, miętę oraz oliwę. Zmiksuj całość na gładką masę. Koktajl przelej do szklanki i podawaj ozdobiony truskawką.
Sałatka z roszponką i granatem
Składniki (2 porcje):
- roszponka i rukola
- kozi ser
- 1/2 dojrzałego granata
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1/2 czerwonej cebuli
Składniki na sos do sałaty:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- kilka kropel cytryny
- 1/2 łyżeczki miodu
- wyciśnięty sok z garści owoców granata
- sól, pieprz
Do miseczki wsyp umytą roszponkę i rukolę. Następnie dodaj przekrojone na pół pomidorki, drobno posiekaną cebulę, owoce granatu oraz kozi ser. Przed podaniem polej sosem. Aby go przygotować wystarczy wszystkie składniki połączyć i gotowe.
Smacznego!
Love Ewa 🙂
_____________________________________________________________
Fresh vegetables and fruits always taste great. Now that we have access to delicious fruit, it is worth introducing them to the daily menu. Fruits are not only healthy, but above all they do not fatten!
Avocado pesto with bread
Ingredients for pesto:
- 1 ripe avocado bunch of basil
- 1 and 1/2 teaspoons lemon juice
- salt and pepper to taste
- 1/2 cup olive oil
- 1 clove of garlic
- a handful of pine nuts
Other ingredients:
- 3 gluten-free wasa-type sandwiches
- 2 radishes
- 4 cherry tomatoes
- pine nuts
Peel the avocado, then divide it into pieces. Transfer to a blender. Add basil, pine nuts, garlic, lemon, spices and olive oil to the avocado. Blend the whole thing. Then put the pesto on a plate. Pesto goes perfectly with crispy bread, cherry tomatoes and radish.
If you are curious how to prepare pesto step by step, click HERE. You will be directed to my video on Youtube.
Green plate
Ingredients:
- 1 organic semi-soft egg
- 10 asparagus
- a handful of spinach
- 1 small ground cucumber
- ¼ avocado
- ¼ cup organic chickpeas
- Pine nuts
- ½ tablespoon of clarified butter
- 1 tablespoon of olive oil
- a bit of balsamico
- salt and pepper to taste
Boil the egg in water for about 5 minutes. Fry the asparagus in clarified butter at the time. This should take no more than 5 minutes. Wash the spinach, slice the cucumber and avocado, add the chickpeas and pine nuts. Finally, add olive oil, salt, pepper and balasmico. Mix all ingredients and enjoy a refreshing and super healthy salad!
Summer fruit cocktail
Ingredients:
- 1-2 oranges
- ½ banana
- ½ of pear
- 1 kiwi
- slice of fresh pineapple
- mint to taste
- 1 teaspoon of olive oil
- strawberry for decoration
Peel the oranges, split into pieces and place in a blender. Add remaining fruit, mint and olive oil. Blend the whole until smooth. Pour the cocktail into a glass and serve with strawberry.
Salad with lamb’s lettuce and pomegranate
Ingredients for 2 people:
- lamb’s lettuce and rocket salad
- goat cheese
- 1/2 ripe grenade
- a few cherry tomatoes
- 1/2 red onion
Ingredients for dressing:
- 3 tablespoons of olive oil
- 1 tablespoon balsamic vinegar
- a few drops of lemon
- 1/2 teaspoon honey squeezed juice from a handful of pomegranates
- salt pepper
Pour the washed lamb’s lettuce and rocket salad into the bowl. Then add the tomatoes cut in half, finely chopped onion, pomegranate and goat cheese. Pour the sauce before serving. To prepare it all you have to do is combine and it’s ready.
Bon Apetit!
Love Ewa 🙂