fbpx

AROMATYCZNE I SUPER ZDROWE

Aromatyczne przyprawy jak mięta czy kolendra dodają daniom wyrazistości. Połączenie ich z letnimi owocami, a szczególnie arbuzem tworzą niezwykłe dania, które podbiją nasze kubki smakowe.

W tym roku koniecznie #pokochajswojeciało, zmień nawyki i wprowadź do menu nowe składniki, a poczujesz się jak zmienia się twoje ciało. Będziesz cieszyć się wewnętrznym pięknem przez długie lata!

Proteinowe śniadanie

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1/2 awokado
  • 4 plasterki wędzonego łososia
  • kilka pomidorków cherry

Jajko wbij na gorącą wodę z octem i gotuj pod przykryciem. Na talerzu rozłóż łososia, pokrojone awokado i pomidorki cherry.

Aromatyczna sałatka z arbuza

Składniki:

  • 1/2 małego arbuza
  • 1 łyżeczka nasion sezamu
  • kilka gałązek świeżej mięty 
  • 1 mały ząbek czosnku
  • kawałek świeżego imbiru 
  • sok wyciśnięty z jednej limonki
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • 1 łyżka oleju sezamowego

Arbuza pokrój na większe kawałki, a rzodkiewki w plasterki. Czosnek, imbir, sok z limonki, sos sojowy i olej wymieszaj, aby powstał aromatyczny dressing. Sałatkę posyp sezamem i świeżą miętą, a następnie skrop dressingiem.

aromatyczne
fot. Pinterest

Falafel ze słodkich ziemniaków

Składniki:

  • 400g słodkiego ziemniaka
  • 1 łyżeczka nasion kardamonu
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 250g czarnej, gotowanej fasoli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki zwykłego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 cytryna
  • garść świeżej pietruszki
  • garść świeżej kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • oliwa z oliwek

Ziemniaki w skórce ugotuj, a następnie pozostaw do ostygnięcia. Kiedy będą już zimne obierz ze skórki i utłucz widelcem. Rozgrzej patelnię i dodaj kardamon, nasiona kminu i kolendry. Upraż je, a następnie pozostaw do ostygnięcia. Zmiel nasiona za pomocą moździerza i lub młynka do przypraw. Do blendera wrzuć ugotowaną czarną fasolę, pieprz cayenne, czarny pieprz, mielone nasiona, sól, skórkę z cytryny, natkę pietruszki, kolendrę, posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek. Pulsuj składniki tak długo, aż uzyskasz grube ciasto, a nie gładką masę. W ten sposób falafel będzie lepiej trzymał się podczas gotowania. Następnie połącz zmiażdżoną czarną fasolę ze słodkimi ziemniakami i dobrze wymieszaj i na koniec dodać pozostałe składniki. W razie potrzeby dodaj mąkę gryczaną. Masę na falafela przykryj czystą szmatką i włóż do lodówki 10 minut.

Aby zrobić falafele weź małą ilość ciasta, uformuj w kulkę w i umieść na blasze do pieczenia. Gotowe falafele piecz w piekarniku w temperaturze 200°C przez 15-20 minut. Przewróć je w połowie smażenia. Przed podaniem posyp falafele sosem tahini i podawaj z sałatą z pomidorów.

aromatyczne

Szybki sorbet arbuzowy

Składniki:

  • 1/2 kubka zimnej wody
  • 5 filiżanek arbuza bez pestek, pokrojonego na kawałki, a następnie zamrożonego
  • 1 i 1/4 szklanki mrożonych truskawek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka brązowego cukru trzcinowego
  • 2 łyżki sok z cytryny

Umieść wszystkie składniki w blenderze lub robocie kuchennym i miksuj do uzyskania gładkości. Jeśli sorbet będzie zbyt gęsty dodaj kilka łyżek zimnej wody.

fot. Pinterest

Poke Bowl z serem feta

Składniki:

  • 300g surowego tuńczyka
  • 1 ogórek
  • 1 awokado
  • 1 mango
  • 200 g gotowanej komosy lub białego ryżu
  • marynowany imbir
  • 1 papryczka chili
  • garść czarnych oliwek
  • 2 rzodkiewki
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki soku ze świeżej pomarańczy
  • garść orzechów macadamia
  • ser feta

Tuńczyka umyj, osusz ręcznikiem kuchennym i pokrój w kostkę. Następnie wymieszaj go z sosem sojowym, olejem sezamowym i sokiem z cytryny. Rybę odstaw do lodówki na 1,5 godziny do przegryzienia. W międzyczasie umyj wszystkie warzywa, rzodkiewki pokrój w talarki. Awokado obierz i pokrój w cząstki. W misce umieść ugotowany ryż lub komosę. Następnie układaj warzywa. Całość skrop sokiem z pomarańczy i posyp pokruszonym serem feta. Danie serwuj z sosem sojowym i marynowanym imbirem.

aromatyczne

Smacznego!

Love Ewa 🙂

______________________________________________________________

Aromatic spices like mint or coriander add clarity to the dishes. Combining them with summer fruits, and especially watermelon, create unusual dishes that will conquer our taste buds.

Protein brekfast

Ingredients:

  • 2 eggs
  • 1/2 avocado
  • 4 slices of smoked salmon
  • several cherry tomatoes

Pour the egg into hot water with vinegar and cook under cover. Spread the salmon, sliced ​​avocado and cherry tomatoes on the plate.

Aromatic watermelon salad

Ingredients:

  • 1/2 of a small watermelon
  • 1 teaspoon of sesame seeds
  • a few sprigs of fresh mint
  • 1 small clove of garlic
  • a piece of fresh ginger
  • juice squeezed out of one lime
  • 1 tablespoon of soy sauce
  • 1 tablespoon of sesame oil

Cut the watermelon into larger pieces, and cut radishes into slices. Garlic, ginger, lime juice, soy sauce and oil mix to create an aromatic dressing. Sprinkle the salad with sesame seeds and fresh mint, then sprinkle with dressing.

Falafel made of sweet potatoes

Ingredients:

  • 400g sweet potato
  • 1 teaspoon of cardamom seeds
  • 1 teaspoon of cumin seeds
  • 1 teaspoon of coriander
  • 250g of black, boiled beans
  • 1/2 teaspoon of cayenne pepper
  • 1 onion
  • 1/2 teaspoon of pepper
  • 1/2 teaspoon of salt
  • 1 lemon
  • a handful of fresh parsley
  • a handful of fresh coriander
  • 2 cloves of garlic
  • 3 tablespoons buckwheat flour
  • olive oil

Boil the potatoes in the skin, then let them cool. When they are cold, peel off the skin and rinse with a fork. Heat the pan and add cardamom, cumin and coriander seeds. Roast them, then leave to cool. Grind seeds with a mortar and / or spice grinder. Put the black bean, cayenne pepper, black pepper, ground seeds, salt, lemon zest, parsley, coriander, chopped onion and crushed garlic into the blender. Pulsate the ingredients until you get a thick dough and not a smooth mass. In this way, the falafel will keep better during cooking. Then combine the crushed black beans with sweet potatoes and mix well and finally add the remaining ingredients. If necessary, add buckwheat flour. Clean the falafel mass with a clean cloth and put in the fridge for 10 minutes.

To make falafels take a small amount of dough, form into a ball in and place on a baking sheet. Finished falafels bake in the oven at 200 ° C for 15-20 minutes. Turn them over halfway through frying. Before serving sprinkle falafels with tahini sauce and serve with a tomatoe salad.

Fast watermelon sorbet

Ingredients:

  • 1/2 cup of cold water
  • 5 cups of seedless watermelon, cut into pieces and then frozen
  • 1 and 1/4 cup of frozen strawberries
  • 2 tablespoons of lemon juice
  • 1 teaspoon of brown cane sugar
  • 2 tablespoons lemon juice

Place all ingredients in a blender or kitchen robot and mix until smooth. If the sorbet is too thick, add a few tablespoons of cold water.

Poke Bowl with feta cheese

Ingredients:

  • 300g of raw tuna
  • 1 cucumber
  • 1 avocado
  • 1 mango
  • 200 g of cooked quinoa or white rice
  • marinated ginger
  • 1 chili pepper
  • a handful of black olives
  • 2 radishes
  • 1 tablespoon of black sesame seeds
  • 1 tablespoon of soy sauce
  • 2 teaspoons of sesame oil
  • 1/2 lemon juice
  • 2 tablespoons of fresh orange juice
  • a handful of macadamia nuts
  • feta cheese

Wash the tuna, dry with a kitchen towel and cut into cubes. Then mix it with soy sauce, sesame oil and lemon juice. Get the fish in the fridge for 1 and a half hours to chew. In the meantime, wash all vegetables, radishes cut into slices. Cut the avocado and cut into particles. Place the cooked rice or quinoa in the bowl. Then place the vegetables. Sprinkle with orange juice and sprinkle with crumbled feta cheese. Serve the dish with soy sauce and marinated ginger.

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂