fbpx

SUPER ZDROWE MENU

Każdy z nas poszukuje nowych smaków, nowych połączeń znanych już składników. Ja na ten tydzień proponuję super zdrowe menu pełne polskich, sezonowych składników, ale też takich, które na co dzień nie goszczą na naszych stołach. Ważne, aby były dobrze przygotowane, a na pewno spełnią nasze kulinarne oczekiwania!

W tym roku koniecznie #pokochajswojeciało, zmień nawyki i wprowadź do menu nowe składniki, a poczujesz się jak zmienia się twoje ciało. Będziesz cieszyć się wewnętrznym pięknem przez długie lata!

Placki owsiane z jabłkiem i super foods

Składniki:

  • 2 jajka bio
  • 1 szklanka płatków owsianych najlepiej bezglutenowych
  • 1 jabłko
  • garść rodzynek
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
  • mieszanka super foods (1 łyżka nasion chia,1 łyżka nasion konopi)
  • 1 łyżeczka masła Ghee (masło klarowane)
  • opcjonalnie: świeże owoce

Jajka, płatki owsiane, mleko kokosowe, cynamon, wanilię oraz miód przełóż do blendera i zmiksuj je na gładką masę. Następnie dodaj pokrojone w drobną kosteczkę jabłko, rodzynki oraz mieszankę super foods. Wszystkie składniki wymieszaj łyżką. Rozgrzej patelnię z odrobiną masła Ghee. Przy pomocy łyżki przełóż porcję ciasta na patelnię i smaż małe placuszki na wolnym ogniu aż staną się złociste po obu stronach. Gotowe placuszki owsiane polej miodem lun syropem z agawy. Opcjonalnie jeśli lubisz możesz dodać świeże owoce.

super zdrowe

Sezonowa sałatka z bobem

Składniki:

  • garść bobu
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 6-8 pomidorków koktajlowych
  • 5-7 pomidorów suszonych eko
  • 1/2 awokado
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1/4 łyżeczki papryki wędzonej słodka bio
  • pieprz i sól himalajska
  • szczypta pietruszki

Bób ugotuj w osolonej wodzie. Kiedy będzie już przestudzony zdejmij z niego skórkę. Cebulę pokrój w kosteczkę i następnie przełóż do miseczki. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Pomidory suszone pokrój w cienkie paseczki i przełóż do miski. Awokado przekrój na pół, obierz ze skórki, a następnie pokrój w większą kosteczkę. Przygotuj dressing do sałatki. Sok z cytryny wymieszaj z oliwą, syropem klonowym, papryką, pieprzą i solą oraz pietruszką. Gotowym dressingiem polej sałatkę i gotowe. Sałatka świetnie smakuje z ciemnym, zdrowym pieczywem.

Jeśli jesteście ciekawi jak wykonać ten przepis koniecznie kliknijcie TUTAJ i obejrzyjcie mój filmik na YOUTUBE.
super zdrowe

Smoothie z ananasa

Składniki:

  • 1 szklanka ananasa
  • 1 szklanka wody kokosowej
  • 1 szklanka lodu
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 2 daktyle namoczone i bez pestek
  • 1 łyżka nasion konopi

Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 5 minut, aż nasiąkną. Następnie wszystkie składniki przełóż do blendera i wymieszaj całość na gładka masę. Jeśli chcesz, aby smoothie było bardziej zwarte ananasa wcześniej włóż do zamrażarki na 2 godziny.

super zdrowe
fot. Pinterest/realantvibrant.com

Małże w sosie winnym

Składniki:

  • 0,5kg świeżych małży w skorupach
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 6-7 pomidorków cherry
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 500ml białego wina
  • garść pietruszki
  • sól, pieprz

Cebulę pokrój w talarki, a czosnek w małą kostkę i podsmaż lekko na oliwie. Dodaj białe wino i wymieszaj całość. Następnie dodaj zamknięte małże i gotuj przez 5 minut aż wszystkie się otworzą. Do gotujących się małż dodaj przekrojone na pół pomidorki cherry i przypraw solą i pieprzem. Jeśli któraś z muszli się nie otworzy nie należy jej jeść. Trzeba ją wyrzucić. Następnie muszle przełóż na talerz wraz z wywarem i posyp pietruszką.

super zdrowe

Smacznego!

Love Ewa 🙂

_______________________________________________________

Each of us is looking for new flavors, new combinations of already known ingredients. I suggest a super healthy menu full of Polish, seasonal ingredients, as well as those that do not go on our tables every day. It is important that they are well prepared and will certainly meet our culinary expectations!

Oatmeal pancakes with apple and super foods

Ingredients:

  • 2 bio eggs
  • 1 glass of oatmeal best gluten-free
  • 1 apple a handful of raisins
  • 1/4 cup of coconut milk
  • 1 teaspoon of cinnamon
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 2 tablespoons of honey or agave syrup
  • a mix of super foods (1 tablespoon of chia seeds, 1 tablespoon of hemp seeds)
  • 1 teaspoon of Ghee butter (clarified butter)
  • optional: fresh fruit

Eggs, oatmeal, coconut milk, cinnamon, vanilla and honey are put into a blender and blended into a smooth mass. Then add the apple, raisins and a mix of super foods. Mix all ingredients with a spoon. Heat the pan with a little Ghee butter. Using a spoon, put a portion of dough into the pan and fry the small pancakes on low heat until they turn golden on both sides. Ready-made oatmeal puffs with honey or agave syrup. Optionally, if you like, you can add fresh fruit.

Seasonal salad with broad beans

Ingredients:

  • a handful of broad beans
  • 1/4 of red onion
  • 6-8 cherry tomatoes
  • 5-7 dried tomatoes eco
  • 1/2 avocado
  • 1/2 lemon juice
  • 2 tablespoons of olive oil
  • 1 teaspoon of maple syrup
  • 1/4 teaspoon of sweet organic pepper
  • pepper and Himalayan salt
  • a pinch of parsley

Cook beans in salted water. When it’s cool, take off the skin. Cut the onions into cubes and then put them into a bowl. Tomatoes cocktail cut in half. Dried tomatoes cut into thin strips and place them in a bowl. Avocado slice in half, peel from the skin, and then cut into a larger cube. Prepare a salad dressing. Mix the lemon juice with olive oil, maple syrup, peppers, pepper and salt and parsley. Ready the salad with a ready dressing. The salad tastes great with dark, healthy bread.

If you are interested in how to make this recipe, please click HERE and watch my movie on YOUTUBE.

Pineapple smoothie

Ingredients:

  • 1 cup pineapple
  • 1 cup coconut water
  • 1 cup of ice
  • 1/2 cup coconut milk
  • 2 dates, soaked and without pip
  • 1 tablespoon hemp seeds

Dilute the dates with hot water and allow to stand for 5 minutes. Then put all the ingredients into the blender and mix the whole into a smooth mass. If you want the smoothie to be more compact, add the pineapple to the freezer for 2 hours.

Mussels in wine sauce

Ingredients:

  • 0.5kg of fresh clams in shells
  • 5-6 cloves of garlic
  • 6-7 cherry tomatoes
  • 1 onion
  • 4 tablespoons of olive oil
  • 500ml white wine
  • a handful of parsley
  • salt pepper

Cut onions into slices and garlic into small cubes and fry lightly in olive oil. Add white wine and mix the whole. Then add the closed mussels and cook for 5 minutes until all of them open. Add cherry tomatoes to the cooked mussels, chopped in half, cherry and add salt and pepper. If one of the shells does not open, do not eat it. You have to throw it away. Then put the shells on the plate together with the decoction and sprinkle with parsley.