fbpx

OWOCOWE SZALEŃSTWO

owocowe szaleństwo

Mamy lato w pełni. Warto więc korzystać z dostępu do świeżych owoców i warzyw, które tylko teraz smakują wyśmienicie. Co więcej mają mnóstwo witamin niezbędnych dla zachowania zdrowia. Dlatego przedstawiam Wam kilka przepisów na owocowe szaleństwo, które z powodzeniem zastąpi tradycyjne dania.

W tym roku koniecznie #pokochajswojeciało, zmień nawyki i wprowadź do menu nowe składniki, a poczujesz się jak zmienia się twoje ciało. Będziesz cieszyć się wewnętrznym pięknem przez długie lata!

Proteinowe śniadanie z awokado

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1/2 awokado
  • 4 plasterki wędzonego łososia
  • pomidorki cherry

Jajko wbij na gorącą wodę z octem i gotuj pod przykryciem. W ten sposób ugotujesz jajko poche. Na talerzu rozłóż łososia, pokrojone awokado i pomidorki cherry.

Bananowe, bezglutenowe ciastka owsiane

Składniki:

  • 2 duże dojrzałe banany
  • 1 i ¾ szklanki płatków owsianych
  • 4 łyżki mąki migdałowej
  • 2 łyżeczki miodu
  • sól morska
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • ¼ szklanki pokruszonych orzechów
  • 1-2 łyżeczek wanilii
  • 1/3 szklanki suszonych owoców (rodzynki, żurawina)

Piekarnik rozgrzej do 175C. Rozgnieć banany w misce i dodaj płatki. Całość wymieszaj. Następnie dodaj miód, sól, wanilię, mąkę, masło orzechowe, orzechy i suszoną żurawinę. Na papier do pieczenia nakładaj łyżkę masy i przygnieć ręką. Włóż do piekarnika. Po 10 minutach sprawdzam czy ciastka się pieką. Ciastka będą gotowe po kolejnych 10-15 minutach pieczenia.

owocowe szaleństwo

Makaron z bobem i pomidorkami cherry

Składniki:

  • 200g bezglutenowego makaronu typu świderki
  • 1/2 cebuli
  • 5-6 pomidorków cherry
  • 1 ząbek czosnku
  • garść bobu
  • 3-4 suszone pomidory w oliwie z ziołami
  • 2-3 łyżki zielonego pesto
  • sól i pieprz
  • płatki migdałów

Bób gotuj w osolonej wodzie aż będzie miękki. Odsącz go z nadmiaru wody. Wstaw wodę na makaron, a kiedy będzie się już gotować wrzuć makaron. W tym czasie posiekaj cebulę i podsmaż ją na oliwie z suszonych pomidorów. Dodaj czosnek. Następnie dodaj pomidorki cherry, ugotowany bób i pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory. Na koniec dodaj ugotowany makaron i zamieszaj całość. Przed podaniem dodaj odrobinę pesto, a całość posyp odrobiną płatków migdałowych i gotowe!

makaron

Sałatka z grillowanym arbuzem

Składniki:

  • 2 plastry arbuza
  • garść rukoli
  • plaster sera wegańskiego
  • ocet balsamiczny
  • pieprz

Rozgrzej patelnię grillową. Kiedy będzie już gotowa połóż na niej pokrojonego na mniejsze cząstki arbuza. W czasie, kiedy będzie się podsmażał ułóż na talerzu rukolę. Na nią połóż grillowanego arbuza. Sałatkę posyp pokruszonym wegańskim serem. Dodaj ocet balsamiczny i pieprz.

Smacznego!

Love Ewa 🙂

__________________________________________________________

We have summer and also we have an access to fresh fruits and vegetables, which only now taste great. What’s more, they have a lot of vitamins necessary for maintaining health. That’s why I am presenting you with a few recipes for fruity madness, which will successfully replace traditional dishes.

Protein breakfast with avocado

Ingredients:

  • 2 eggs
  • 1/2 avocado
  • 4 slices of smoked salmon
  • cherry tomatoes

Pour the egg into hot water with vinegar and cook under cover. In this way, you will cook an egg poche. Spread the salmon, sliced ​​avocado and cherry tomatoes on the plate.

Banana, gluten-free oatmeal cookies

Ingredients:

  • 2 large ripe bananas
  • 1 and ¾ cup of oatmeal
  • 4 tablespoons of almond flour
  • 2 teaspoons of honey
  • sea ​​salt
  • 4 tablespoons of peanut butter
  • ¼ cup crushed nuts
  • 1-2 teaspoons of vanilla
  • 1/3 cup of dried fruits (raisins, cranberries)

Heat the oven to 175C. Crumble the bananas in a bowl and add the flakes. Mix everything. Then add honey, salt, vanilla, flour, peanut butter, nuts and dried cranberries. Put a tablespoon of mass on the baking paper and crush them with your hand. Put in the oven. After 10 minutes I check if the cookies are baking. The cakes will be ready after another 10-15 minutes of baking.

Pasta with broad beans and cherry tomatoes

Ingredients:

  • 200g gluten-free pasta
  • 1/2 onion
  • 5-6 cherry tomatoes
  • 1 clove of garlic
  • a handful of broad beans
  • 3-4 dried tomatoes in olive oil with herbs
  • 2-3 tablespoons of green pesto
  • salt and pepper
  • almond flakes

Cook beans in salted water until it is soft. Wipe it off with excess water. Put the water on the pasta, and when it’s cooking, put in the pasta. At this time, chop the onion and fry it in olive oil from the dried tomatoes. Add garlic. Then add cherry tomatoes, boiled broad beans and cut into smaller pieces of dried tomatoes. Finally, add the cooked pasta and stir the whole. Before serving, add a little pesto, and sprinkle the whole with a bit of almond flakes and it’s ready!

Salad with grilled watermelon

Ingredients:

  • 2 slices of watermelon
  • a handful of rocket salad
  • a slice of vegan cheese
  • balsamic vinegar
  • pepper

Preheat the grill pan. When it’s ready, put a watermelon cut into smaller pieces on it. At the time when it will be fried, place a rocket on the plate. Place a grilled watermelon on it. Sprinkle the salad with crushed vegan cheese. Add balsamic vinegar and pepper.

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂