Nowy tydzień warto rozpocząć od posiłków pełnych witamin i letnich smaków. Dlatego przygotowałam propozycje dań pełnych aromatycznych warzyw, cudownych przypraw oraz wartościowych składników jak ryby czy awokado. Jedzenie ma być przecież przyjemnością z korzyścią dla naszego organizmu!
W tym roku koniecznie #pokochajswojeciało, zmień nawyki i wprowadź do menu nowe składniki, a poczujesz się jak zmienia się twoje ciało. Będziesz cieszyć się wewnętrznym pięknem przez długie lata!
Kanapki z serkiem wegańskim
Składniki:
- 2 kromki ciemnego pieczywa
- 1/2 cukinii
- 2-3 plastry wędzonego łososia
- serek wegański
- nasiona słonecznika
- odrobina czarnuszki
- odrobina szczypiorku
- cząstka cytryny
- hummus
Kromki ciemnego pieczywa posmaruj serkiem wegańskim. Następnie na kanapach ułóż łososia, cukinię pokrojoną w cienkie plastry. Całość posyp słonecznikiem oraz czarnuszką. Kanapki świetnie smakują z naturalnym hummusem oraz skropione sokiem z cytryny.
Frytki z batatów z dipem z awokado
Składniki na frytki:
- 2 bataty
- ¼ łyżki cynamonu
- ¼ łyżki chili
- ½ łyżki mielonego kminku
- ½ łyżki papryki wędzonej
- 1 i 1/2 łyżki ekologicznej mąki ryżowej
- oliwa z oliwek
- sól morska
Składniki na dip z awokado:
- 1 dojrzałe awokado
- 1 cytryna
- 1 ząbek czosnku
- pomidorki cherry
- sól i pieprz
Bataty umyj, a następnie obierz ze skórki. Pokrój je na kawałki takie jakie lubisz. Ja kroję bataty w dłuższe paski, aby przypominał prawdziwe frytki. Następnie wrzuć bataty do miski z zimną wodą na kilka minut. W tym czasie przygotuj mieszankę ziół do frytek. Wszystkie zioła, czyli cynamon, chili, kminek, paprykę i mąkę ryżową wymieszaj w osobnej miseczce. Następnie odsącz frytki z wody i posyp je przygotowaną mieszanką przypraw. Dodaj 2 łyżki oliwy i dwie szczypty soli morskiej i wymieszaj bataty tak, aby równomiernie pokryły się przyprawami. Gotowe frytki przełóż na papier do pieczenia i włóż blaszkę do piekarnika nagrzanego do 225°C. Piecz 30-35 minut.
Ten czas wykorzystaj na przygotowanie dipu z awokado. Awokado przekrój na pół i usuń pestkę oraz zdejmij skórkę. Kawałki awokado wrzuć do blendera, dodaj ząbek czosnku, sok z ½ cytryny, szczyptę soli morskiej i szczyptę pieprzu. Wszystko zblenduj na gładką masę. Dip przełóż do miseczki. Dodaj pokrojone w plasterki pomidorki cherry i gotowe!
Zielone lody a la sorbet
Składniki:
- garść szpinaku
- 1 limonka
- 1 dojrzałe awokado
- 4 łyżki syropu klonowy
- 4 łyżki mleka kokosowego
- 3 łyżki wody
Szpinak włóż do wyciskarki i wyciśnij z niego sok. Następnie wyciśnij sok z polowy limonki. Wrzuć awokado do blendera, dodaj sok z limonki oraz szpinaku. Dodaj syrop klonowy, mleko kokosowe oraz wodę. Zblenduj całość na gładką masę. Pokrój pozostałą limonkę w plasterki, przełóż do formy do lodów, dodaj masę na sorbet. Całość włóż następnie do zamrażarki. Po kilkunastu minutach lody będą gotowe.
Jeśli jesteście ciekawi jak przygotować lody z chia zapraszam do obejrzenia mojego filmiku na YOUTUBE – wystarczy kliknąć TUTAJ!
Sałatka grecka z serem kozim
Składniki:
- 1 duży pomidor
- 1/2 ogórka
- zielone oliwki – ilość według uznania
- 1 cebula
- zioła: tymianek, oregano
- sól, pieprz
- kawałek sera koziego
Pomidora pokrój w mniejsze cząstki, a ogórka w plasterki. Pokrojone warzywa ułóż na talerzu. Następnie dodaj drobno pokrojoną cebulę, oliwki. Sałatkę według uznania popieprz i posól. Na koniec dodaj gruby plaster sera koziego. Przypraw świeżymi ziołami.
Smacznego!
Love Ewa 🙂
___________________________________________________
The new week is worth to start with meals full of vitamins and summer flavors. That’s why I prepared proposals for dishes full of aromatic vegetables, wonderful spices and valuable ingredients like fish or avocado. Food is to be a pleasure for the benefit of our body!
Sandwiches with vegan cheese
Ingredients:
- 2 slices of dark bread
- 1/2 zucchini
- 2-3 slices of smoked salmon
- vegan cheese
- sunflower seeds
- a bit of black chives
- lemon
- hummus
Slice the dark bread with vegan cheese. Then place the salmon on the couches, zucchini cut into thin slices. The whole sprinkle with sunflower and black cumin. The sandwiches taste great with a natural hummus and drizzled with lemon juice.
Potato fries with avocado dip
Ingredients for a fries:
- 2 sweet potatoes
- 1/4 spoon of cinnamon
- 1/4 tablespoon of chili
- ½ tablespoon of ground cumin
- ½ tablespoon of smoked pepper
- 1 and 1/2 tablespoon of organic rice
- flour
- olive oil
- sea salt
Ingredients for an avocado dip:
- 1 ripe avocado
- 1 lemon
- 1 clove of garlic
- cherry tomatoes
- salt and pepper
Wash the sweet potatoes, and then peel the skin. Cut them into pieces as you like them. I cut the sweet potato into longer strips to make it look like real fries. Then put the sweet potatoes in a bowl with cold water for a few minutes. During this time, prepare a mixture of herbs for fries. All herbs, i.e. cinnamon, chili, cumin, paprika and rice flour, mix in a separate bowl. Then drain the fries from the water and sprinkle them with the prepared mixture of spices. Add 2 tablespoons of olive oil and two pinches of sea salt and mix the sweet potatoes so that they cover the spices evenly. Finished French fries put on baking paper and put the baking tray in the oven preheated to 225 ° C. Bake 30-35 minutes.
Use this time to prepare a dip of avocado. Avocado slice in half and remove the pips and remove the peel. Slice the pieces of avocado into a blender, add a clove of garlic, ½ lemon juice, a pinch of sea salt and a pinch of pepper. All blend to a smooth mass. Dip put into a bowl. Add sliced cherry tomatoes and you’re done!
Green ice cream a la sorbet
Ingredients:
- a handful of spinach
- 1 lime
- 1 ripe avocado
- 4 tablespoons of maple syrup
- 4 tablespoons of coconut milk
- 3 tablespoons of water
Put the spinach into the juicer and squeeze the juice out of it. Then squeeze the juice from half-lime. Add avocado to the blender, add lime and spinach juice. Add maple syrup, coconut milk and water. Blend everything to a smooth mass. Cut the remaining lime into slices, put it into the ice cream mold, add the mass to the sorbet. Put the whole into the freezer. After a dozen or so minutes, the ice cream will be ready.
If you are interested in how to prepare ice cream with chia, I invite you to watch my video on YOUTUBE – just click HERE!
Greek salad with goat cheese
Ingredients:
- 1 large tomato
- 1/2 cucumber
- green olives – quantity at discretion
- 1 onion
- herbs: thyme, oregano
- salt and pepper
- a piece of goat’s cheese
Cut tomato into smaller pieces and cucumber into slices. Cut the cut vegetables on a plate. Then add the finely chopped onion and olives. A salad of popieprz i posól. Finally, add a thick slice of goat’s cheese. Spices with fresh herbs.
Bon Apetit!
Love Ewa 🙂