fbpx

MAKARON MOŻE BYĆ PROSTY

Kiedy na zewnątrz panuje wysoka temperatura po prostu nie chce się jeść. Jednak, aby żyć trzeba dostarczać pokarm, nawet lekki, ale jednak. Ja na ten tydzień proponuję Wam lekkostrawne dania, wśród których znalazł się super prosty w przygotowaniu makaron.

W tym roku koniecznie #pokochajswojeciało, zmień nawyki i wprowadź do menu nowe składniki, a poczujesz się jak zmienia się twoje ciało. Będziesz cieszyć się wewnętrznym pięknem przez długie lata!

Niskowęglowodanowe śniadanie

Składniki:

  • duża garść rukoli
  • 4-5 pomidorków koktajlowych
  • 3-4 pieczarki
  • 2 jajka
  • 1/2 awokado
  • 1/2 cytryny
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Rozgrzej patelnię i podsmaż pomidorki koktajlowe oraz pieczarki w całości. Dodaj sól i pieprz. Smażenie powinno zająć 15 minut, aż pomidorki nie zrobią się miękkie, a pieczarki nie zrumienią się z każdej strony. W tym czasie ugotuj jajko na twardo. Kiedy wszystkie składniki będą się gotować włóż rukolę do miski. Awokado przekrój na pół. Podobnie cytrynę i przełóż je do miski z rukolą. Następnie dodaj usmażone warzywa, jajko, a całość skrop odrobiną oliwy z oliwek.

fot.Pinterest/mystylevita.com

Spaghetti cacio i pepe

Składniki:

  • garść makaronu typu spaghetti
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1/2 lub 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • szczypta soli
  • 100 g sera Cacio de Roma lub parmezanu

Ugotuj makaron w osolonej wodzie. W tym czasie rozgrzej głębszą patelnię, dodaj odrobinę oliwy i podsmaż pieprz aż poczujesz unoszący się aromat przyprawy. Powinno zająć to 2 minuty. Kiedy pieprz będzie gotowy przełóż makaron na patelnię i dodać 2-3 łyżki wody z makaronu. Wymieszaj całość tak, aby makaron pokrył się pieprzem i pozostaw do wrzenia. Następnie dodaj ser i poczekaj aż się rozpuści. Wymieszaj całość ponownie. Podawaj na ulubionych talerzach lub w głębokich miskach.

fot. Pinterest/leitesculinaria.com

Odświeżająca lemoniada z arbuza

Składniki:

  • 2 kg arbuza
  • 4 cytryny
  • kostki lodu
  • opcjonalnie mięta do smaku

Arbuza przekrój na pół i przełóż cały miąższ do blendera. Następnie zblenduj całość na gładką masę. Dodaj sok z cytryn i wymieszaj ponownie. Napój serwuj z lodem i jeśli lubisz odrobiną mięty.

fot.Pinterest/thegreedyvegan.com

Aromatyczna indyjska kolacja

Składniki:

  • 1 gruszka
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 bataty
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 średni kalafior
  • 200 g czerwonej fasoli
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • 80 g szpinaku
  • opcjonalnie jogurt

Bataty ugotuj w osolonej wodzie. Kiedy będą gotowe odcedź je z wody i pokój w kostkę. Rozgrzej piekarnik do 200 C . Gruszkę i jabłko pokrój w kostkę i następnie wrzuć na patelnię. Dodaj ugotowane bataty i całość polej sokiem z cytryny. Dodaj oliwę, czosnek, nasiona kminku i dopraw czarnym pieprzem. Piecz w piekarniku przez 25-30 minut, aż będą miękkie.  W międzyczasie umieść różyczki kalafiorowe w blenderze lub robocie kuchennym i miksuj, aby uzyskać drobną, ziarnistą teksturę. Ugotuj kalafiora na niewielkim ogniu. W tym samym czasie podgotuj fasolę z puszki w dużym rondlu z bulionem i mieloną kolendrą. Dodaj szpinak, a po kilku minutach upieczone owoce i bataty. Podawaj na gorąco z przygotowanym ryżem kalafiorowym i małym jogurtem, jeśli lubisz.

fot. Pinterest/bariatriacookery.com

Smacznego!

Love Ewa 🙂

_________________________________________________________

When the temperature is high outside, you just do not want to eat. However, to live, you need to provide food, even light, but still. I suggest easy-to-digest dishes this week, among which there was a super easy to make pasta.

Low carb breakfast

Ingredients:

  • a handful of rucola
  • 4-5 baby tomatoes
  • 3-4  mushrooms use whatever mushrooms you fancy
  • 2 eggs
  • 1/2 lemon
  • 1/2 avocado
  • salt and pepper
  • olive oil

Preheat the pan and fry the cherry tomatoes and mushrooms in their entirety. Add salt and pepper. Frying should take 15 minutes, until the tomatoes are not soft and mushrooms will be fried on each side. At that time, cook the hard-boiled egg. When all the ingredients will be cooking put the rocket into the bowl. Avocado cut in half and do the same with lemon. Next put them into a bowl of rocket salad. Add vegetables, egg, and a whole sprinkle with a little olive oil.

Spaghetti cacio and pepe

Ingredients:

  • a handful of spaghetti
  • 3 tablespoons extra virgin olive oil
  • 1/2 or 1 teaspoon freshly ground pepper
  • pinch of salt
  • 100 g Cacio de Roma or parmesan cheese

Cook the pasta in salted water. During this time, warm up the deep frying pan, add a little olive oil and fry the pepper until you feel the aroma of the spice. It should take 2 minutes. When the pepper is ready, put the pasta into the pan and add 2-3 tablespoons of pasta water. Mix everything so that the pasta is covered with pepper and leave to boil. Then add the cheese and wait until it dissolves. Mix the whole again. Serve on your favorite plates or in deep bowls.

Watermelon lemonade

Ingredients:

  • 2 kg of watermelon
  • 4 lemons
  • ice cubes
  • optional mint

Cut the watermelon in half and put the whole into the blender. Then blend the whole into a smooth mass. Add lemon juice and mix again. Drink the lemonade with ice and if you like add a bit of mint.

Aromatic Indian supper

Ingredients:

  • 1 pear
  • 1 apple
  • 1 tablespoon of lemon juice
  • 2-3 sweet potatoes
  • 2 cloves of garlic
  • 1 teaspoon of cumin seeds
  • salt and freshly ground black pepper
  • 1 medium cauliflower
  • 200 g of red bean
  • 1/2 cup of vegetable broth
  • 1 teaspoon of ground coriander
  • 80 g spinach
  • optional yogurt

Sweet potatoes cook in salted water. When they are ready, strain them out of water and room into cubes. Preheat oven to 200 C. Pear and apple cut into cubes and then put in a pan. Add the cooked sweet potatoes and pour whole with lemon juice. Add olive oil, garlic, cumin seeds and season with white pepper. Bake in the oven for 25-30 minutes until they are soft. In the meantime, put the cauliflower rubella in a blender or kitchen robot and mix to get a fine, grainy texture. Boil cauliflower over low heat. At the same time, you can get a file from a can with a large pan of broth and ground coriander. Add spinach, and after a few minutes, baked fruit and sweet potatoes. Serve hot with prepared cauliflower and small yogurt, if you like.

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂