fbpx

WITAMINOWY ZAWRÓT GŁOWY

Podstawą każdego posiłku są dobre, świeże i wartościowe składniki, z których wyczarować można pyszne i bardzo proste dania. Ważne, aby w naszej diecie znalazły się produkty bogate w witaminy i minerały tak ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dziś proponuję Wam witaminowy zawrót głowy, który każdy z was na pewno pokocha! Niech kubki smakowe szaleją!

W tym roku koniecznie #pokochajswojeciało, zmień nawyki i wprowadź do menu nowe składniki, a poczujesz się jak zmienia się twoje ciało. Będziesz cieszyć się wewnętrznym pięknem przez długie lata!

Jajko na sałacie

Składniki:

  • 1-2 jajka
  • garść świeżej sałaty masłowej
  • 1 pomidor
  • kilka plasterków zielonego ogórka
  • 1/2 mango
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ketchupu
  • łyżeczka kawioru

Jajka ugotuj na twardo. W tym czasie na talerzu ułóż sałatę, pokrojonego pomidora, ogórka oraz mango. Ugotowane jajko zalej zimną wodą, aby ostygło. Po chwili obierz je ze skorupki i przekrój na pół. Połóż je na sałacie i na każdym jajku ułóż odrobinę kawioru. Do sałatki z jajkiem idealnie sprawdzi się sos z jogurtu i ketchupu. Wystarczy, że wymieszasz jogurt z ketchupem i pyszny sos gotowy!

Spaghetti aglio e olio z krewetkami

Składniki:

  • makaron bezglutenowy typu spaghetti
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 papryczki chili
  • 4-5 krewetek
  • sól i pieprz do smaku
  • pietruszka

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją w osolonej wodzie. W tym czasie na rozgrzanej patelni podsmaż czosnek – uważaj, aby nie zrobił się czarny bo wtedy będzie gorzki. Dodaj posiekaną papryczkę chili i krewetki. Całość podsmaż, dodaj jeszcze troszkę oliwy. Ugotowany makaron wrzuć na patelnię, dodaj odrobinę wody od makaronu. Całość wymieszaj. Spaghetti podawaj posypane świeżą pietruszką.

Brownie z batata

Składniki:

  • 2 średnie bataty
  • ¾ szklanki mąki migdałowej 
  •  ¾ szklanki mąki gryczanej 
  • 6 łyżek kakao
  • około 10 sztuk suszonych daktyli
  • opcjonalnie: posiekane orzechy, daktyle, rodzynki, cynamon, kardamon lub truskawki
  • szczypta soli 

Bataty obierz i pokrój na małe kawałki i następnie ugotuj w lekko osolonej wodzie, aż będą miękkie. Po około 15 minutach wyjmij je z garnka i rozdrobnij na puree. W międzyczasie, kiedy gotują się bataty, zalej daktyle wrzątkiem i mocz przez kwadrans. Następnie zmiksuj je na gładką masę i dodaj do puree z batatów. Do mąki migdałowej dodaj kakao i dokładnie wymieszaj razem z solą. Do miski z batatami i daktylami dodaj suche składniki i ponownie wymieszaj całość. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego na 180C. Piecz około 30 minut. Upieczone ciasto należy schłodzić około 30 minut, aż lekko zastygnie i wtedy można polać je roztopioną gorzką czekoladą i na koniec udekorować truskawką.

Vege pita z dipem z awokado

Składniki na dip z awokado:

  • 2 awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki wody
  • garść kolendru
  • sól
  • kminek
  • sok 1 limonki

Składniki na chrupiące warzywa:

  • 2 główki małego kalafiora
  • 2 puszki ciecierzycy
  • 1 łyżeczka proszku chili
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne
  • 8 pełnoziarnistych chlebków pita
  • jogurt do polania

Rozgrzej piekarnik do 200C. Kalafiora pokrój na mniejsze różyczki, a ciecierzycę opłucz pod bieżącą wodą. Ułóż je na blaszce, skrop oliwą i posyp przyprawami. Następnie pomieszaj wszystkie składniki i włóż blaszkę do piekarnika i piecz całość przez 15 minut. Po tym czasie przemieszaj warzywa ponownie i piecz następnie prze kolejne 15 minut. W tym czasie przygotuj dip z awokado. Awokado, czosnek, sól, sok z limonki i kminek przełóż do blendera i zblenduj na gładką masę. Każdą pitę posmaruj dipem, nałóż następnie pieczone warzywa i całość posyp świeżą kolendrą. Jeśli lubisz możesz dodać też jogurt.

Pinterest/Pinch of Yum

Smacznego!

Love Ewa 🙂

________________________________________________________________

The basis of every meal are good, fresh and valuable ingredients, from which you can prepare delicious and very simple dishes. It is important that our diet includes products rich in vitamins and minerals so important for the proper functioning of the body. Today I am proposing to you a vitamin dizziness that everyone will love for sure! Let the taste buds go crazy!

Egg on lettuce

Ingredients:

  • 1-2 eggs
  • a handful of fresh butterhead lettuce
  • 1 tomato
  • a few slices of green cucumber
  • 1/2 mango
  • 2 teaspoons of natural yogurt
  • 1 teaspoon of ketchup
  • a teaspoon of caviar

Boil eggs. During this time, place a salad, sliced ​​tomato, cucumber and mango on a plate. After a while, peel eggs them from the shell and cut them in half. Put them on lettuce and place a bit of caviar on each egg. The yoghurt sauce and ketchup ideally suits the salad with egg. Just mix yogurt with ketchup and delicious sauce ready!

Spaghetti aglio e olio with prawns

Ingredients:

  • gluten-free spaghetti
  • 2 cloves of garlic
  • olive oil
  • 1/2 chili peppers
  • 4-5 shrimps
  • salt and peper
  • parsley

Cook the pasta in accordance with the instructions in salted water. During this time, fry the garlic in a hot pan – do not let it turn black because it will be bitter then. Add chopped chili peppers and shrimps. Fry the whole, add a little olive oil. Add the cooked pasta to the pan, add a little water from the pasta. Mix everything. Spaghetti topped with fresh parsley.

Brownie with sweet potato

Ingredients:

  • 2 medium sweet potatoes
  • 3/4 cup of almond flour
  • 3/4 glass of buckwheat flour
  • 6 tablespoon of cocoa
  • about 10 pieces of dried dates optional: chopped nuts, raisins, cinnamon, cardamon or strawberries
  • pinch of salt

Peel sweet potatoes and cut into small pieces and then cook in lightly salted water until they are soft. After about 15 minutes, remove them from the pot and crush them into puree. In the meantime, when the sweet potatoes are boiling, pour over the dates with boiling water and urine for a quarter of an hour. Then blend them to a smooth mass and add to mashed potatoes. Add cocoa to the almond flour and mix thoroughly with the salt. Add dry ingredients to the bowl with sweet potatoes and dates and mix again. Put the dough into a mold lined with baking paper and put in the oven preheated at 180C. Bake for about 30 minutes. The baked dough should be cooled about 30 minutes, until it is slightly congealed and then you can pour them melted bitter chocolate and finally decorate with a strawberry.

Vege pita with avocado dip

Ingredients for dip:

  • 2 avocados
  • 1 clove f garlic
  • 2 tablespoons of oil
  • 2 tablespoonns of water
  • a handful of coriander
  • salt
  • cumin
  • lime juice

Ingredients for crispy vegetables:

  • 2 heads of small cauliflower
  • 2 cans of chickpeas
  • 1 teaspoon of chili powder
  • 1 teaspon of garam masala
  • 1/2 teaspon of Cayenne pepper
  • 8 whole-grain pita breads
  • yougurt

Preheat oven to 200C. Roll the cauliflower into smaller florets, and rinse the chickpeas under running water. Arrange them on a baking tray, sprinkle with olive oil and sprinkle with spices. Then mix all the ingredients and put the baking tray in the oven and bake for 15 minutes. After this time, stir the vegetables again and bake for another 15 minutes. During this time, prepare a dip with avocado. Avocado, garlic, salt, lime juice and cumin put into a blender and blend to a smooth mass. Spread each dip with a dip, then add roasted vegetables and sprinkle with fresh coriander. If you like, you can also add yogurt.

Bon apetit!

Love Ewa 🙂