fbpx

WARZYWA TO PODSTAWA

Warzywa są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mają mnóstwo witamin i minerałów, które utrzymują nasze ciało w świetnej kondycji. Teraz na wiosnę i lato kiedy dostępne są świeże i wartościowe warzywa warto wprowadzić je do codziennego menu.

W tym roku koniecznie #pokochajswojeciało, zmień nawyki i wprowadź do menu nowe składniki, a poczujesz się jak zmienia się twoje ciało. Będziesz cieszyć się wewnętrznym pięknem przez długie lata!

Bezglutenowe kanapki z awokado

Składniki:

  • 2 kawałki bezglutenowego ciemnego pieczywa
  • 1 awokado
  • sól i pieprz
  • szczypta czarnuszki
  • 8 pomidorków cherry
  • szczypiorek
  • 1 cytryna

Składniki na pastę z oliwek:

  • 150 g czarnych oliwek bez pestek
  • 50 g słonecznika
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • spora szczypta suszonego tymianku
  • 2 łyżki sklarowanego masła
  • sól i pieprz do smaku

Czosnek pokrój na plasterki i zblanszuj na patelni na odrobienie masła klarowanego. Na osobnej patelni upraż słonecznik na sucho. Składniki na pastę oliwkową wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę. Obierz awokado i wyjmij pestkę. Pokrój połowę awokado na plastry, a drugą połowę rozgnieć widelcem dodając trochę soku z cytryny, sól i pieprz. Pomidorki cherry pokrój na plasterki.

Jedną kanapkę posmaruj pastą z oliwek. Na tapenadę ułóż plastry awokado i posyp czarnuszką. Drugą kanapkę posmaruj pastą z awokado (jest to świetny zamiennik masła). Na wierzch ułóż pokrojone pomidorki cherry. Kanapkę posyp pokrojonym drobno szczypiorkiem i dopraw solą oraz pieprzem.

Smoothie z awokado i banana

Składniki:

  • 1 awokado
  • 200 g mrożonego banana
  • 400 ml mleka kokosowego

Banany pokrój na kawałki i wrzuć na 3-4 godziny do zamrażarki. Następnie przełóż je do blendera, dodaj obrane awokado i zmiksuj całość na gładką masę. Na koniec dodaj mleko kokosowe i zmiksuj ponownie.

Pinterest

Wegańska pasta ze szparagami i cytryną

Składniki:

  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g pieczarek
  • 1 czerwona cebula
  • 200 g makaronu typu spaghetti lub inne ulubione
  • garść zielonych szparagów
  • tofu
  • mleko sojowe
  • oliwa z oliwek
  • odrobina startej skórki z cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • garść nerkowców
  • sól, pieprz

Makaron ugotuj w osolonej wodzie. W tym czasie przygotuj sos do makaronu. Tofu, mleko sojowe, orzechy nerkowca i skórę z cytryny zblenduj na gładki sos. Na rozgrzaną patelnię wrzuć czosnek, a po chwili szparagi. Przypraw je solą i pieprzem. Po chwili kiedy szparagi będą już złociste przełóż je do miski. Na tej samej patelni podsmaż posiekane pieczarki i cebulę. Dodaj wcześniej przygotowany sos. Na koniec dodaj makaron i szparagi i wymieszaj całość.

Brokułowe stir fry z azjatyckim sosem czosnkowym

Składniki:

  • 3-4 ząbki czosnku
  • olej sezamowy
  • 1 brokuł
  • sos stir fry
  • paczka białego ryżu
  • sól

Czosnek posiekaj nożem lub włóż do blendera i zmiel na gładką pastę. Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Brokuły podziel na cząstki. Na patelni rozgrzej olej sezamowy, a następnie podsmaż czosnek. Uważaj, aby się nie przypalił. Po chwili dodaj sos stir fry oraz brokuły i smaż całość na małym ogniu przez 10 minut. Ryż wyłóż na miseczkę, a następnie dodaj warzywa i gotowe.

Pinterest

Smacznego!

Love Ewa 🙂

__________________________________________________________________

Vegetables are essential for the proper functioning of the body. It has a lot of vitamins and minerals that keep our body in great condition. Now in spring and summer when fresh and valuable vegetables are available we should eat them a lot.

This year, be sure to #pokochajswojecialo, change your habits and add new ingredients to the menu and you will feel how your body changes. You will enjoy inner beauty for many years!

Gluten-free avocado sandwiches

Ingredients:

  • 2 pieces of gluten-free dark bread
  • 1 avocado
  • salt and pepper
  • a pinch of black cumin
  • 8 cherry tomatoes
  • 1 lemon

Ingredients for olive paste:

  • 150 g of black seedless olives
  • 50 g of sunflower
  • 1 clove of garlic
  • 2 tablespoon of lemon juce
  • a large pinch of dried thyme
  • 2 tablespoons of clarified butter
  • salt and pepper

Cut the garlic into slices and blanche in the pan with clarified butter. On a separate pan dry the sunflower. Put the ingredients for the olive paste into the blender and blend to a smooth mass. Peel the avocado and remove the pips. Slice half of the avocado into slices, and half the other half with a fork, adding some lemon juice, salt and pepper. Cherry tomatoes cut into slices.

Spread an olive paste on a sandwich. Tap sliced avocado and sprinkle with blac cumin on the tapenade. Spread the second sandwitch with avocado paste. Arrange sliced cherry tomatoes on top.

Banana and avocado smoothie

Ingredients:

  • 1 avocado
  • 200 g of frozen banana
  • 400 ml coconut milk

Cut the banana into pieces and put in the freezer fot 3-4 hours. Then put into the blender, add peeled avocado and blend it to a smooth mass. Finally, add milk and blend it again.

Vegan pasta with asparagus and lemon

Ingredients:

  • 1 clove of garlic
  • 100 g mushrooms
  • 1 red onion
  • 200 g spaghetti or other favorite pasta
  • a handful of green asparagus
  • tofu
  • soy milk
  • olive oil
  • a bit of grated lemon peel
  • 1/2 lemon juice
  • a handful of cashews
  • salt and pepper

Cook pasta in salted water. during this time, prepare a pasta sauce. Tofu, soy milk, cashew nuts and lemon skin blend to a smooth sauce. Pour garlic over the heated pan and then add asparagus. Season them with salt and pepper. After a while put them into a bowl. Fry chopped mushrooms and onions in the same pan. Add previously prepared sauce. Finally, add pasta and asparagus and mix the whole.

Broccoli stir fry with Asian garlic sauce

Ingredients:

  • 3-4 cloves of garlic
  • Sesame oil
  • 1 broccoli
  • sauce stir fry
  • a packet of white rice salt

Garlic chop with a knife or put in a blender and grind into a smooth paste. Cook rice in salted water. Broccoli divided into particles. Heat the sesame oil in the pan and then fry the garlic. Be careful that it does not burn. After a while, add the sauce stir fry and broccoli and fry the whole on low heat for 10 minutes. Put rice on a bowl, then add vegetables and it’s ready.

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂