Orzeźwienie to słowo, które w tym tygodniu będzie słychać z każdej strony. Zapowiada się kolejny upalny tydzień. Z tego względu przygotowałam dla was menu, które jest lekkostrawne, ale przede wszystkim orzeźwiające i pomoże wam przetrwać te letnie dni.
W tym roku koniecznie #pokochajswojeciało, zmień nawyki i wprowadź do menu nowe składniki, a poczujesz się jak zmienia się twoje ciało. Będziesz cieszyć się wewnętrznym pięknem przez długie lata!
Komosa ryżowa z truskawkami
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej komosy
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki mleka kokosowego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- średnia brzoskwinia
- 1 szklanka truskawek
- 1/4 szklanki posiekanych migdałów
- 1 szklanka jogurtu kokosowego
- 2 łyżki nasion konopi
Wymieszaj w miseczce ugotowaną komosę, syrop klonowy oraz cynamon. Następnie podziel porcję na dwie osobne miseczki. Do pierwszej dodaj połowę jogurtu, owoce oraz kilka kropel syropu. Dodaj owoce, a całość posyp migdałami i gotowe!
Orzeźwiający cytrynowy pudding chia
Składniki:
- starta skórka z 2 cytryn
- sok z 2 cytryn
- 400 ml mleka kokosowego pitnego bio
- 4 łyżki syropu klonowego
- szczypta soli morskiej
- ¼ łyżeczki kurkumy
- 6 łyżek nasion chia
- płatki i wiórki kokosowe bio
Zblenduj skórkę, sok z cytryny, mleko, syrop klonowy, sól oraz kurkumę. Dodaj chia i zapulsuj raz w blenderze,by się wymieszała z resztą składników. Wlej do słoiczka, zakręć i wstaw do lodówki na ok 4 godziny lub na noc. Serwuj w ładnych szklanych pucharkach z płatkami i wiórkami kokosowymi.
Jarmużowe spaghetti
Składniki:
- 5-6 pomidorków koktajlowych
- 200g makaronu bezglutenowego
- 1 łyżka czerwonego viegretu
- oliwa z oliwe
- sól, pieprz
- pesto własnej roboty
- 2 duże garści młodego jarmużu
- kilka kaparów
- 100g świeżej ricotty
Pomidorki przełóż do miski. Dodaj ocet z czerwonego wina, olej, sól i pieprz, a następnie za pomocą widelca delikatnie rozgniataj pomidory. Odstaw na 10 minut, aby się zamarynowały. Podczas gdy pomidor się marynuje ugotuj makaron. Następnie odcedź go i włóż do dużej miski i dodaj pesto. Całość wymieszaj. Makaron podawaj z pomidorami, kaparami i ricottą.
Orzeźwiający napój z ogórkiem
Składniki:
- 15 truskawek
- 1 ogórek
- pęczek mięty
- 2 limonki
- kostki lodu
Truskawki, ogórek i świeże liście mięty opłucz pod bieżącą wodą. Ogórek, truskawki i limonki pokrój w cienkie plasterki. Przed podaniem dodaj świeże kostki lodu i dopełnij dzbanek wodą. Na koniec wymieszaj całość.
Wegetariańska moussaka
Składniki:
- liść laurowy
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera
- średni bakłażan
- 4 ząbki czosnku
- 1 puszka soczewicy
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 1 łyżeczka tymianku
- szklanka pomidorów
- 1 łyżeczka mleka migdałowego
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka masła Ghee
- szczypta cynamonu
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Rozgrzej piekarnik do 250 stopni i wyłóż blachę do pieczenia pergaminem. Bakłażana pokrój w plastry o grubości około 1 cm. Następnie wyłóż bakłażana na blasze i piecz przez 20-25 minut, aż będzie miękki. W tym czasie podgrzej oliwę na średniej patelni. Dodaj cebulę i czosnek i gotuj przez 2 minuty na średnim ogniu. Dodać marchew, seler, liść laurowy, tymianek i cynamon, a następnie gotuj przez kolejne 5 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodaj soczewicę, pomidory, bulion warzywny, sól i pieprz, a następnie obniż temperaturę i gotuj całość przez 30 minut. Ugotuj ziemniaki, odcedź wodę i dodaj masło, mleko migdałowe, sól i pieprz. Następnie zmasuj ziemniaki, aż będą gładkie. Kiedy wszystkie składniki moussaki będą gotowe to rozłóż bakłażan, soczewicę i puree z ziemniaków w naczyniu do pieczenia i piecz przez 30-45 minut.
Smacznego!
Love Ewa 🙂
___________________________________________________________
Refreshment is a word that will be heard from every side this week. It promises to be another hot week. For this reason, I have prepared for you a menu that is easy to digest, but above all refreshing and will help you survive these summer days.
Quinoa with strawberries
Ingredients:
- 1 cup of boiled quinoa
- 2 tablespoons of maple syrup
- 2 tablespoons of coconut milk
- 1 teaspoon of ground cinnamon
- average peach
- 1 glass of strawberries
- 1/4 cup of chopped almonds
- 1 glass of coconut yogurt
- 2 tablespoons of hemp seeds
Stir in a bowl of cooked quinoa, maple syrup and cinnamon. Then divide the portion into two separate bowls. Add half of the yogurt, fruit and a few drops of syrup to the first one. Add fruits and sprinkle the whole with almonds and it’s ready!
Refreshing chia lemon pudding
Ingredients:
- grated peel with 2 lemons
- juice with 2 lemons
- 400 ml of bio-drinking coconut milk
- 4 tablespoons of maple syrup a
- pinch of sea salt
- 1/4 teaspoon of turmeric
- 6 tablespoons of chia seeds
- flakes and coconut flakes bio
Blend the peel, lemon juice, milk, maple syrup, salt and turmeric. Add chia and pulse once in the blender to blend with the rest of the ingredients. Pour into the jar, turn and put in the fridge for about 4 hours or overnight. Serve in nice glass cups with flakes and coconut flakes.
Kale spaghetti
Ingredients:
- 5-6 cherry tomatoes
- 200g gluten-free pasta
- 1 tablespoon of red vignette
- olive oil
- salt and pepper
- homemade pesto
- two large handfuls of young kale
- a few capers
- 100g fresh ricotta
Tomatoes put into a bowl. Add vinegar from red wine, oil, salt and pepper, and then use a fork to gently crush the tomatoes. Leave for 10 minutes to marinate. While the tomato marinates, cook the pasta. Then strain it and put in a large bowl and add the pesto. Mix everything. Serve the pasta with tomatoes, capers and ricotta.
Refreshing drink with a cucumber
Ingredients:
- 15 strawberries
- 1 cucumber
- a bunch of mint
- 2 limes ice cubes
Rinse strawberries, cucumber and fresh mint leaves under running water. Cucumber, strawberries and limes cut into thin slices. Before serving, add fresh ice cubes and top up the jug with water. At the end, mix the whole.
Vegetarian moussaka
Ingredients:
- bay leaf
- 1 carrot
- 1 celery stem
- medium eggplant
- 4 cloves of garlic
- 1 can of lentils
- 1 onion
- 2 potatoes
- 1 teaspoon of thyme
- glass of tomatoes
- 1 teaspoon of almond milk
- 1/2 cup of vegetable broth
- 1 teaspoon of Ghee butter
- a pinch of cinnamon
- salt and pepper
- olive oil
Preheat oven to 250 degrees and put parchment baking tray. Cut the eggplant into slices approximately 1 cm thick. Then put the eggplant on a baking tray and bake for 20-25 minutes until it is soft. During this time, warm the oil on an average pan. Add onions and garlic and cook for 2 minutes on medium heat. After that add carrots, celery, bay leaf, thyme and cinnamon, then cook for another 5 minutes, until the vegetables are soft. Add lentils, tomatoes, vegetable broth, salt and pepper, then lower the temperature and cook for 30 minutes. Boil the potatoes, strain the water and add butter, almond milk, salt and pepper. Then masher the potatoes until they are smooth. When all the moussaka ingredients are ready, spread the eggplant, lentils and mashed potatoes in a baking dish and bake for 30-45 minutes.
Bon Apetit!
Love Ewa 🙂