fbpx

LEKKIE POSIŁKI NA UPAŁ

Kiedy na zewnątrz leje się żar z nieba wielu z nas traci apetyt. Jednak oprócz nawadniania organizmu w letnie dni ważne jest, aby zjeść lekkostrawne posiłki, które pozwolą nam prawidłowo funkcjonować przez cały dzień. Przedstawiam Wam kilka moich inspiracji, które sprawią, że jedzenie stanie się przyjemnością – nawet latem!

W tym roku koniecznie #pokochajswojeciało, zmień nawyki i wprowadź do menu nowe składniki, a poczujesz się jak zmienia się twoje ciało. Będziesz cieszyć się wewnętrznym pięknem przez długie lata!

Kanapka z pastą z awokado

Składniki:

  • 1 bułka razowa
  • 1 awokado
  • ulubione warzywa: ogórek, rzodkiewka
  • 100 g ciecierzycy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju lnianego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • świeża rzeżucha

Awokado obierz i zmiażdż widelcem w misce. Odsącz ciecierzycę i następnie dodaj ją do awokado z olejem i sokiem z cytryny. Wymieszaj całość. Dopraw solą i pieprzem. Pokrój swoje ulubione warzywa na małe kawałki. Bułkę przekrój na pół. Na jednej części rozprowadź pastę z awokado z ciecierzycą, a następnie dodaj warzywa i świeżą rzeżuchę.

fot. Pinterest/Flowers in the salad

Chłodnik na mleku kokosowym

Składniki:

  • 1 pęczek botwiny
  • 1 awokado
  • 1 ogórek
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 limonka
  • 1 litr warzywnego bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 1 jajko
  • szczypta mielonej kolendry
  • sól, pieprz

Mleko kokosowe wstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Chodzi o to, aby zgęstniało. Botwinę razem z burakami pokrój na drobno i przenieś do garnka z bulionem. Następnie dodaj obrane ząbki czosnku, sól oraz pieprz. Całość zacznij gotować na małym ogniu, aż buraki staną się miękkie. W tym czasie ugotuj jajko na twardo. Wystudź wywar i dodaj do niego wyciśnięty sok z limonki oraz gęstą część mleczka kokosowego. Następnie obierz awokado i pokrój w kostkę. Posiekaj koperek. Chłodnik podawaj z wszystkimi składnikami, a na przed podaniem delikatnie dopraw całość kolendrą.

fot. Pinterest/Cook Magazine

Bananowy deser lodowy pudding chia

Składniki na pudding:

  • 4 łyżki chia
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • ekstrakt z wanilii
  • 2 łyżeczki syropu klonowego

Składniki na lody:

  • 2-3 mrożone banany
  • masło orzechowe bez dodatku soli, cukru i oleju palmowego
  • 150ml mleka kokosowego
  • 1-2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
  • orzechy
  • mrożone czerwone owoce (do wyboru lub kilka: borówki, maliny, wiśnie, jeżyny )
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • dodatki: mrożone owoce, masło orzechowe oraz orzechy

Do słoiczka wsyp nasiona chia i zalej mlekiem kokosowym. Następnie dodaj ekstrakt z wanilii oraz syrop klonowy. Wstaw do lodówki na 4 godziny lub na noc. Do wyciskarki wrzuć mrożone banany (5 min po wyjęciu z zamrażarki ) i wyciśnij lody. Następnie dodaj masło orzechowe, syrop klonowy i całość wymieszaj. Umyj wyciskarkę i wrzuć (5 min po wyjęciu z zamrażarki ) maliny, borówki czy jeżyny oraz podobnie wyciśnij sorbet. Do szklanego słoiczka układaj najpierw warstwę puddingu chia, później sorbet z mrożonych owoców, a na końcu lody bananowe. Na koniec dodaj masło orzechowe, orzechy i kilka mrożonych owoców dla ozdoby.

Sałatka z pieczonych buraków z kozim serem

Składniki na sałatkę:

  • 2 średnie buraki
  • 2 garści świeżej rukoli
  • 4 łyżki koziego sera
  • 1/4 szklanki posiekanych prażonych orzechów włoskich

Składniki na dressing:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki ostrej musztardy
  • sól i pieprz

Przygotuj buraki do upieczenia. W pierwszej kolejności wyszoruj buraki, a następnie posmaruj niewielką ilością oliwy z oliwek. Zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku o temperaturze 200°C przez 1 do 2 godzin. W tym czasie przygotuj dressing. Wymieszaj wszystkie składniki w osobnym pojemniku i gotowe. Upieczone buraki odłóż do ostygnięcia. Kiedy będą już zimne pokrój je na plastry. Buraki układaj na rukoli, posyp uprażonymi orzechami, kozim serem. Na koniec całość polej dressingiem.

fot. Pinterest/Simply Recipes

Smacznego!

Love Ewa 🙂