Kiedy na zewnątrz leje się żar z nieba wielu z nas traci apetyt. Jednak oprócz nawadniania organizmu w letnie dni ważne jest, aby zjeść lekkostrawne posiłki, które pozwolą nam prawidłowo funkcjonować przez cały dzień. Przedstawiam Wam kilka moich inspiracji, które sprawią, że jedzenie stanie się przyjemnością – nawet latem!
W tym roku koniecznie #pokochajswojeciało, zmień nawyki i wprowadź do menu nowe składniki, a poczujesz się jak zmienia się twoje ciało. Będziesz cieszyć się wewnętrznym pięknem przez długie lata!
Kanapka z pastą z awokado
Składniki:
- 1 bułka razowa
- 1 awokado
- ulubione warzywa: ogórek, rzodkiewka
- 100 g ciecierzycy
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju lnianego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
- świeża rzeżucha
Awokado obierz i zmiażdż widelcem w misce. Odsącz ciecierzycę i następnie dodaj ją do awokado z olejem i sokiem z cytryny. Wymieszaj całość. Dopraw solą i pieprzem. Pokrój swoje ulubione warzywa na małe kawałki. Bułkę przekrój na pół. Na jednej części rozprowadź pastę z awokado z ciecierzycą, a następnie dodaj warzywa i świeżą rzeżuchę.
Chłodnik na mleku kokosowym
Składniki:
- 1 pęczek botwiny
- 1 awokado
- 1 ogórek
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 limonka
- 1 litr warzywnego bulionu
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek koperku
- 1 jajko
- szczypta mielonej kolendry
- sól, pieprz
Mleko kokosowe wstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Chodzi o to, aby zgęstniało. Botwinę razem z burakami pokrój na drobno i przenieś do garnka z bulionem. Następnie dodaj obrane ząbki czosnku, sól oraz pieprz. Całość zacznij gotować na małym ogniu, aż buraki staną się miękkie. W tym czasie ugotuj jajko na twardo. Wystudź wywar i dodaj do niego wyciśnięty sok z limonki oraz gęstą część mleczka kokosowego. Następnie obierz awokado i pokrój w kostkę. Posiekaj koperek. Chłodnik podawaj z wszystkimi składnikami, a na przed podaniem delikatnie dopraw całość kolendrą.
Bananowy deser lodowy pudding chia
Składniki na pudding:
- 4 łyżki chia
- 1 puszka mleka kokosowego
- ekstrakt z wanilii
- 2 łyżeczki syropu klonowego
Składniki na lody:
- 2-3 mrożone banany
- masło orzechowe bez dodatku soli, cukru i oleju palmowego
- 150ml mleka kokosowego
- 1-2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
- orzechy
- mrożone czerwone owoce (do wyboru lub kilka: borówki, maliny, wiśnie, jeżyny )
- 2 łyżeczki syropu klonowego
- dodatki: mrożone owoce, masło orzechowe oraz orzechy
Do słoiczka wsyp nasiona chia i zalej mlekiem kokosowym. Następnie dodaj ekstrakt z wanilii oraz syrop klonowy. Wstaw do lodówki na 4 godziny lub na noc. Do wyciskarki wrzuć mrożone banany (5 min po wyjęciu z zamrażarki ) i wyciśnij lody. Następnie dodaj masło orzechowe, syrop klonowy i całość wymieszaj. Umyj wyciskarkę i wrzuć (5 min po wyjęciu z zamrażarki ) maliny, borówki czy jeżyny oraz podobnie wyciśnij sorbet. Do szklanego słoiczka układaj najpierw warstwę puddingu chia, później sorbet z mrożonych owoców, a na końcu lody bananowe. Na koniec dodaj masło orzechowe, orzechy i kilka mrożonych owoców dla ozdoby.
Sałatka z pieczonych buraków z kozim serem
Składniki na sałatkę:
- 2 średnie buraki
- 2 garści świeżej rukoli
- 4 łyżki koziego sera
- 1/4 szklanki posiekanych prażonych orzechów włoskich
Składniki na dressing:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki ostrej musztardy
- sól i pieprz
Przygotuj buraki do upieczenia. W pierwszej kolejności wyszoruj buraki, a następnie posmaruj niewielką ilością oliwy z oliwek. Zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku o temperaturze 200°C przez 1 do 2 godzin. W tym czasie przygotuj dressing. Wymieszaj wszystkie składniki w osobnym pojemniku i gotowe. Upieczone buraki odłóż do ostygnięcia. Kiedy będą już zimne pokrój je na plastry. Buraki układaj na rukoli, posyp uprażonymi orzechami, kozim serem. Na koniec całość polej dressingiem.
Smacznego!
Love Ewa 🙂