Nasz organizm, aby mógł dobrze funkcjonować potrzebuje białka, witamin, węglowodanów. W tym tygodniu przedstawiam Wam proteinowe menu, które nie tylko jest sycące, ale pozwala zachować smukłą i zdrową sylwetkę na długie lata!
W tym roku koniecznie #pokochajswojeciało, zmień nawyki i wprowadź do menu nowe składniki, a poczujesz się jak zmienia się twoje ciało. Będziesz cieszyć się wewnętrznym pięknem przez długie lata!
Szpinakowe ciasto w towarzystwie ananasa
Składniki:
- 200 gr mąki ryżowej
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- stewia jako zastępstwo dla cukru
- 200 gr mrożonego szpinaku
- 100 ml oleju kokosowego
- 1/4 świeżego ananasa
- kilka ziaren kakaowca
Szpinak podsmaż na patelni, a następnie przełóż go do osobnego naczynia, aby ostygnął. Jak szpinak będzie już zimny, dodaj olej kokosowy i zblenduj całość na gładką masę. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, jajka, stewię. Kiedy wszystkie składniki będą już połączone dodaj szpinak. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasto około 45 minut. Ciasto szpinakowe jest idealne na poranne śniadanie. Podaj je z kawałkiem świeżego ananasa, ziarnami kakaowca i mocną kawą espresso.
Słoneczny koktajl
Składniki:
- 200g jogurtu kokosowe
- 1 banan
- 1/2 czerwonej pomarańczy
- 1 mały burak
- 1 łyżeczka miodu
- 2-3 migdały bez łupiny
Jogurt, banana, obranego buraka i pomarańczę przełóż do blendera. Następnie dodaj miód i zmiksuj całość na gładką masę. Koktajl przelej do ulubionej szklanki. Na wierzch ułóż migdały o gotowe!
Łosoś z pieca z pak choi, ryżem i sosem tamari
Składniki:
- kawałek łososia
- 1/2 cytryny
- 1/2 małej chińskiej sałaty pak choi
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- kawałek świeżego imbiru
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1/2 woreczka ryżu typu perboiled
- sos tamari
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Łososia skrop cytryną, posyp solą i pieprzem, a następnie przełóż zawiń w folię. Włóż rybę w folii do rozgrzanego piekarnika do 200 stopnia i piecz przez 20 minut. W tym czasie ugotuj ryż zgodnie ze wskazaniami na opakowaniu. Kapustę pak choi przekrój na 3 części. Cebulę pokrój w plasterki, imbir zetrzyj na tarce, a czosnek przeciśnij przez praskę. Następnie na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć cebulę. Po chwili dodaj kapustę, czosnek, imbir, cukier trzcinowy, sos tamari i smaż całość 3-4 minuty. Gotową kapustę przełóż na talerz i podawaj z rybą i ryżem.
Sałaka proteinowa
Składniki:
- słoiczek cieciorki bio
- 1/2 łyżeczki chili
- garść rodzynek
- garść młodego szpinaku typu baby
- 3 łyżki miodu
- sól
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta kminku mielonego
- opcjonalnie ser feta
Ser feta pokrój na kawałki i wrzuć do miski ze szpinakiem oraz cieciorką. Przedtem odsącz cieciorkę z wody. W małej miseczce wymieszaj miód, oliwę z oliwek, sok z cytryny i rodzynki. Do dressingu dodaj kminek, sól oraz pieprz. Na koniec gotową sałatkę polej sosem.
Smacznego!
Love Ewa 🙂