fbpx

PROTEINOWE MENU DLA CIAŁA

Nasz organizm, aby mógł dobrze funkcjonować potrzebuje białka, witamin, węglowodanów. W tym tygodniu przedstawiam Wam proteinowe menu, które nie tylko jest sycące, ale pozwala zachować smukłą i zdrową sylwetkę na długie lata!

W tym roku koniecznie #pokochajswojeciało, zmień nawyki i wprowadź do menu nowe składniki, a poczujesz się jak zmienia się twoje ciało. Będziesz cieszyć się wewnętrznym pięknem przez długie lata!

Szpinakowe ciasto w towarzystwie ananasa

Składniki:

  • 200 gr mąki ryżowej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • stewia jako zastępstwo dla cukru
  • 200 gr mrożonego szpinaku
  • 100 ml oleju kokosowego
  • 1/4 świeżego ananasa
  • kilka ziaren kakaowca

Szpinak podsmaż na patelni, a następnie przełóż go do osobnego naczynia, aby ostygnął. Jak szpinak będzie już zimny, dodaj olej kokosowy i zblenduj całość na gładką masę. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, jajka, stewię. Kiedy wszystkie składniki będą już połączone dodaj szpinak. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasto około 45 minut. Ciasto szpinakowe jest idealne na poranne śniadanie. Podaj je z kawałkiem świeżego ananasa, ziarnami kakaowca i mocną kawą espresso.

Słoneczny koktajl

Składniki:

  • 200g jogurtu kokosowe
  • 1 banan
  • 1/2 czerwonej pomarańczy
  • 1 mały burak
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2-3 migdały bez łupiny

Jogurt, banana, obranego buraka i pomarańczę przełóż do blendera. Następnie dodaj miód i zmiksuj całość na gładką masę. Koktajl przelej do ulubionej szklanki. Na wierzch ułóż migdały o gotowe!

fot. Pinterest, Moja smaczna kuchnia

Łosoś z pieca z pak choi, ryżem i sosem tamari

Składniki:

  • kawałek łososia
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 małej chińskiej sałaty pak choi
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1/2 woreczka ryżu typu perboiled
  • sos tamari
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Łososia skrop cytryną, posyp solą i pieprzem, a następnie przełóż zawiń w folię. Włóż rybę w folii do rozgrzanego piekarnika do 200 stopnia i piecz przez 20 minut. W tym czasie ugotuj ryż zgodnie ze wskazaniami na opakowaniu. Kapustę pak choi przekrój na 3 części. Cebulę pokrój w plasterki, imbir zetrzyj na tarce, a czosnek przeciśnij przez praskę. Następnie na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć cebulę. Po chwili dodaj kapustę, czosnek, imbir, cukier trzcinowy, sos tamari i smaż całość 3-4 minuty. Gotową kapustę przełóż na talerz i podawaj z rybą i ryżem.

Sałaka proteinowa

Składniki:

  • słoiczek cieciorki bio
  • 1/2 łyżeczki chili
  • garść rodzynek
  • garść młodego szpinaku typu baby
  • 3 łyżki miodu
  • sól
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta kminku mielonego
  • opcjonalnie ser feta

Ser feta pokrój na kawałki i wrzuć do miski ze szpinakiem oraz cieciorką. Przedtem odsącz cieciorkę z wody. W małej miseczce wymieszaj miód, oliwę z oliwek, sok z cytryny i rodzynki. Do dressingu dodaj kminek, sól oraz pieprz. Na koniec gotową sałatkę polej sosem.

Smacznego!

Love Ewa 🙂