fbpx

BEZGLUTENOWE LOVE

Jedzenie bezglutenowe jest super zdrowe. Dostarcza niezbędnych składników dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Sprzyja lepszej przemianie materii dzięki czemu potrawy bez glutenu idealnie nadają się dla osób, które chcą schudnąć!

W tym roku koniecznie #pokochajswojeciało, zmień nawyki i wprowadź do menu nowe składniki, a poczujesz się jak zmienia się twoje ciało. Będziesz cieszyć się wewnętrznym pięknem przez długie lata!

Potrawy bezglutenowe mogą być pyszne. Wystarczy kilka trików, aby zakochać się w jedzeniu bez glutenu. Koniecznie spróbujcie!

Tosty bezglutenowe z owocami

Składniki:

  • 2 kawałki pieczywa bezglutenowego
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • owoce: truskawki, borówki, banany
  • syrop klonowy

Chleb namocz w mleku kokosowym. Następnie obtocz z każdej strony w jajku i podsmaż na patelni. W czasie kiedy tosty będą się smażyć pokrój ulubione owoce. Tosty podawaj na talerzu, skropione syropek klonowym oraz z owocami.

Bezglutenowy makaron z pesto i awokado

Składniki:

  • 150 g makaronu bezglutenowego
  • kilka pomidorków cherry
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • garść roszponki
  • 2 jajka
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • pęczek świeżej bazylii
  • mała garść orzechów pinii
  • sól i pieprz

Makaron ugotuj w osolonej wodzie, aby był al dente. Wystarczy 10 – 12 minut gotowania. Danie najlepiej smakuje z własnym pesto. Dlatego do blendera włóż bazylię, orzeszki pinii oraz wlej oliwę z oliwy. Dodaj szczyptę soli. Wszystko zblenduj na gładką masę. W czasie kiedy będzie gotować się makaron pokrój pomidorki na połówki, awokado w kostkę. Kiedy makaron będzie już gotowy odcedź go z wody i następnie wymieszaj z pesto. Przełóż na talerz, dodaj pomidorki, awokado. Usmaż na patelni jajka i połóż je na wierzch. Całość dania posyp roszponką, dopraw solą i pieprzem.

Fit brownie z malinami

Składniki:

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 dojrzałe banany
  • 3/4 szklanki daktyli
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • maliny

Fasolę opłucz pod bieżącą wodą i wsyp do blendera. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Do fasoli dodaj banany, jajka, kakao, proszek do pieczenia i olej kokosowy. Na koniec dodaj odsączone daktyle. Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę i następnie przełóż ją na blachę do pieczenia i dorzuć świeże maliny. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez godzinę.

Czerwona pizza bezglutenowa

Składniki na rozczyn:

  • 2 dkg świeżych drożdży 
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 2 pełne łyżki mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • 50 ml ciepłej, przegotowanej wody

Składniki na ciasto do pizzy:

  • 120 g mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • 100 g mąki jaglanej ze zmielonych ziaren prosa
  • 2 łyżki świeżo zielonego siemienia lnianego
  • 6 łyżek gorącej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 25 ml ciepłej wody

Składniki na sos pomidorowy:

  • 100 ml przetartych pomidorów,
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego,
  • sól morska i pieprz,
  • szczypta suszonego oregano,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Składniki na pizzę:

  • 1 upieczony burak
  • 3-4 pieczarki
  • ser kozi
  • 1 mała czerwona cebula
  • czarne oliwki
  • kilka listów świeżej bazylii

W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. W misce rozkrusz drożdże, posyp je cukrem, dodaj 50 ml ciepłej wody i wymieszaj całość. Dodajemy 2 łyżki mąki ryżowej i znów wymieszaj, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować. Siemię lniane zmiel na mąkę i przełóż do kubka. Dolej gorącą wodę i wymieszaj do uzyskania gęstej papki. Mąkę ryżową, mąkę jaglaną oraz papkę z siemienia lnianego umieść w misce z pracującym rozczynem Dodaj sól, oliwę i pozostałą ilość wody. Wyrób ciasto, a jak będzie gotowe posmaruj oliwą i przykryj ściereczką do urośnięcia. W tym czasie przygotuj sos pomidorowy, czyli wymieszaj wszystkie składniki. Kiedy ciasto będzie gotowe przełóż je na blachę do pieczenia, posmaruj sosem pomidorowym i dodaj dodatki. Pizzę piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut.

Smacznego!

Love Ewa 🙂