Jedzenie bezglutenowe jest super zdrowe. Dostarcza niezbędnych składników dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Sprzyja lepszej przemianie materii dzięki czemu potrawy bez glutenu idealnie nadają się dla osób, które chcą schudnąć!
W tym roku koniecznie #pokochajswojeciało, zmień nawyki i wprowadź do menu nowe składniki, a poczujesz się jak zmienia się twoje ciało. Będziesz cieszyć się wewnętrznym pięknem przez długie lata!
Potrawy bezglutenowe mogą być pyszne. Wystarczy kilka trików, aby zakochać się w jedzeniu bez glutenu. Koniecznie spróbujcie!
Tosty bezglutenowe z owocami
Składniki:
- 2 kawałki pieczywa bezglutenowego
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- owoce: truskawki, borówki, banany
- syrop klonowy
Chleb namocz w mleku kokosowym. Następnie obtocz z każdej strony w jajku i podsmaż na patelni. W czasie kiedy tosty będą się smażyć pokrój ulubione owoce. Tosty podawaj na talerzu, skropione syropek klonowym oraz z owocami.
Bezglutenowy makaron z pesto i awokado
Składniki:
- 150 g makaronu bezglutenowego
- kilka pomidorków cherry
- 1/2 dojrzałego awokado
- garść roszponki
- 2 jajka
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- pęczek świeżej bazylii
- mała garść orzechów pinii
- sól i pieprz
Makaron ugotuj w osolonej wodzie, aby był al dente. Wystarczy 10 – 12 minut gotowania. Danie najlepiej smakuje z własnym pesto. Dlatego do blendera włóż bazylię, orzeszki pinii oraz wlej oliwę z oliwy. Dodaj szczyptę soli. Wszystko zblenduj na gładką masę. W czasie kiedy będzie gotować się makaron pokrój pomidorki na połówki, awokado w kostkę. Kiedy makaron będzie już gotowy odcedź go z wody i następnie wymieszaj z pesto. Przełóż na talerz, dodaj pomidorki, awokado. Usmaż na patelni jajka i połóż je na wierzch. Całość dania posyp roszponką, dopraw solą i pieprzem.
Fit brownie z malinami
Składniki:
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 2 dojrzałe banany
- 3/4 szklanki daktyli
- 3 jajka
- 3 łyżki kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- maliny
Fasolę opłucz pod bieżącą wodą i wsyp do blendera. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Do fasoli dodaj banany, jajka, kakao, proszek do pieczenia i olej kokosowy. Na koniec dodaj odsączone daktyle. Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę i następnie przełóż ją na blachę do pieczenia i dorzuć świeże maliny. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez godzinę.
Czerwona pizza bezglutenowa
Składniki na rozczyn:
- 2 dkg świeżych drożdży
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 2 pełne łyżki mąki ryżowej pełnoziarnistej
- 50 ml ciepłej, przegotowanej wody
Składniki na ciasto do pizzy:
- 120 g mąki ryżowej pełnoziarnistej
- 100 g mąki jaglanej ze zmielonych ziaren prosa
- 2 łyżki świeżo zielonego siemienia lnianego
- 6 łyżek gorącej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 25 ml ciepłej wody
Składniki na sos pomidorowy:
- 100 ml przetartych pomidorów,
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego,
- sól morska i pieprz,
- szczypta suszonego oregano,
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Składniki na pizzę:
- 1 upieczony burak
- 3-4 pieczarki
- ser kozi
- 1 mała czerwona cebula
- czarne oliwki
- kilka listów świeżej bazylii
W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. W misce rozkrusz drożdże, posyp je cukrem, dodaj 50 ml ciepłej wody i wymieszaj całość. Dodajemy 2 łyżki mąki ryżowej i znów wymieszaj, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować. Siemię lniane zmiel na mąkę i przełóż do kubka. Dolej gorącą wodę i wymieszaj do uzyskania gęstej papki. Mąkę ryżową, mąkę jaglaną oraz papkę z siemienia lnianego umieść w misce z pracującym rozczynem Dodaj sól, oliwę i pozostałą ilość wody. Wyrób ciasto, a jak będzie gotowe posmaruj oliwą i przykryj ściereczką do urośnięcia. W tym czasie przygotuj sos pomidorowy, czyli wymieszaj wszystkie składniki. Kiedy ciasto będzie gotowe przełóż je na blachę do pieczenia, posmaruj sosem pomidorowym i dodaj dodatki. Pizzę piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut.
Smacznego!
Love Ewa 🙂