Smoothie to cudowny koktajl, który z powodzeniem może zastąpić posiłek. Świetnie zaspokaja pragnienie i mały głód. Wariacji na temat smothie jest wiele, ale stawiam na czerwone!
Smoothie na stałe weszło do menu wielu z nas co mnie bardzo cieszy. Ten koktajl to świetny sposób na wprowadzenie do diety większej ilości witamin i białka. Ja piję go praktycznie codziennie. Uwielbiam w nich to, że mogę miksować ulubione owoce, warzywa i dzięki temu powstaje bardzo zdrowy napój, który świetnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu.
Zaletą smoothie jest to, że mogą zastąpić przynajmniej jeden posiłek w ciągu dnia. Kiedy zaczynamy odczuwać lekki głód, zamiast sięgnąć po niezdrową przekąskę ja zawsze przygotowuję szybki koktajl, który natychmiast po wypiciu dodaje mi energii do działania!
Co powinnaś wiedzieć o smoothie?
Smoothie to bomba witaminowa, która dostarcza mnóstwo energii. Dlatego świetnie nadaje się na śniadanie, kiedy szczególnie potrzebujemy energii. Poza tym surowe warzywa i owoce lepiej się trawią na pusty żołądek.
Koktajl owocowy lub warzywny zawiera dużo błonnika, który zbawiennie działa na nasze jelita. Zapobiega zaparciom, obniża poziom cholesterolu, pomaga pozbyć się toksyn co pozwala utrzymać zdrową i smukłą sylwetkę.
Koktajl należy pić powoli i uważnie oraz w miarę możliwości przeżuwać jego składniki. Nie chodzi o to, aby gryźć gładką masę bo to brzmi dziwnie, ale podczas picia warto wykonać kilka ruchów żuchwą. To ważne ponieważ pokarm rozkłada się już w buzi, gdzie spotyka się ze śliną i przez ptialinę i amylazę rozkłada się na mniejsze cząsteczki.
Owoce do smoothie powinny być dojrzałe. Szczególnie dotyczy to bananów, których brązowe kropki na skórce oznaczają, że skrobia przekształciła się w cukier i są lepiej przyswajalne. Co więcej dojrzałe owoce są miękkie i soczyste, czyli idealnie nadają się do jedzenia. Lepiej się trawią i nie powodują wzdęcia brzucha.
Owoce i warzywa są źródłem antyoksydantów, czyli naturalnych substancji, które chronią nasze komórki. Spowalniają procesy starzenia i zapobiegają wystąpieniu wielu chorób jak np. stres oksydacyjny. Szczególnie wielką moc mają granaty, jagody, maliny, truskawki i jabłka. Warto pamiętać również o imbirze, który znajduje się w czołówce najbogatszych w antyoksydanty produktów.
Ja ostatnio postawiłam na czerwone smoothie. Dlaczego? Kolor ten dodaje mi mnóstwo energii, przypomina o cudownych chwilach spędzonych na wakacjach, a tak na prawdę to po prostu uwielbiam czerwone owoce 🙂 Oto kilka moich przepisów na super zdrowe koktajle z truskawek, arbuza i innych owoców.
Koktajl z truskawek i arbuza
Składniki:
- 200 g truskawek, mogą być mrożone
- 200 g arbuza
- 1 łyżeczka miodu
- kilka listków świeżej mięty
- opcjonalnie 1 szklanka wody
Truskawki umyj, a jeśli są zamrożone to wyjmij wcześniej i pozostaw do odmrożenia. Do blendera wrzuć pokrojonego w kostkę arbuza. Postaraj się, aby nie miał pestek. Następnie dodaj truskawki, miód i wymieszaj wszystko na gładką masę. Jeśli uznasz, że smoothie jest zbyt gęste możesz dodaj trochę wody. Koktajl podawaj ze świeżą miętą.
Smoothie z buraka
Składniki:
- 1 średni burak
- 1/3 świeżego ananasa
- 1 banan
- 1 pomarańcza
- 2 cm świeżego imbiru
- opcjonalnie 1 szklanka zimnej wody
- sok z 1/2 limonki
Do koktajlu możesz użyć świeżego lub ugotowanego buraka. Jeśli wybierasz opcję z gotowany burakiem to umyj go, następnie włóż do garnka, zalej wodą i gotuj tak długo aż będzie miękki. Powinno to zająć około godziny. Ugotowanego buraka obierz ze skórki, pokrój na kawałki i włóż do blendera. Miąższ z ananasa pokój w większą kostkę i również włóż do blendera. Dodaj banana, sok z 1 pomarańczy, imbir i sok z limonki. Zmiksuj całość w blenderze na gładką masę. Jeśli smoothie wydaje się zbyt gęste możesz dodać wodę.
Malinowo-kokosowe smoothie
Składniki:
- puszka mleka kokosowego
- 1/2 szklanki mrożonych malin
- 3/4 szklanki świeżych malin
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki miodu
- 1/2 szklanki wody opcjonalnie
Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę.
Smoothie to idealny posiłek, który możesz zjeść praktycznie zawsze. Świetnie sprawdzi się jako energetyczne śniadanie, przekąska czy deser. Super smakuje zaraz po treningu, kiedy odczuwamy lekki głód, a nasz organizm potrzebuje szybkiej i skutecznej regeneracji. Dlatego jeśli w twojej diecie nie ma warzy i owoców czas na smoothie. Nie wymaga ono długich przygotowań, a jest na prawdę smaczne!
Love Ewa 🙂
___________________________________________________
Smoothie is a fast and nutritious cocktail that is ideal for breakfast, snack or as a supplement of vitamins after training.
Smoothie is a part of daily menu of many of us. It makes me very happy. This cocktail is a great way to introduce more vitamins and proteins into the diet. I drink it every day. I love in it that I can mix my favorite fruits and vegetables and thanks to this I create a very healthy drink, which greatly influences on my whole body.
Smoothie is a vitamin bomb that provides a lot of energy. That’s why it’s great for breakfast when we especially need energy. In addition, raw vegetables and fruits are better digested on an empty stomach.
Recently I prepare a lot of red smoothie. Why? This color gives me a lot of energy, reminds me wonderful moments which I spent during my holidays, and in fact I just love red fruits 🙂 Here are some of my favourite receipes for super healthy coctails with strawberiees, watermelon and other fruits.
Strawberries and watermelon coctail
Ingredients:
- 200 g fresh or frozen strawberries
- 200 g watermelon
- 1 tablespoon of honeh
- few leaves of frensh mint
- 1 glass of water
Wash the strawberries, and if they are frozen, remove them earlier and leave for frostbite. Put the diced watermelon into the blender. Make sure it doesn’t have seeds. Then add strawberries, honeh and mix everything to a smooth mass. If you think that the smoothie is too thick, you can add some water. Into cocrail add few leaves of fresh mint.
Beetroot smoothie
Ingredients:
- 1 beetroot
- 1/3 fresh pineapple
- 1 banana
- 1 orange
- 2 cm fresh ginger
- 1 glass of water
- 1/2 lime juice
You can use fresh or cooked beets for the cocktail. If you choose the option with boiled beet, wash it, then put in a pot, pour over water and cook until it is soft. It should take about an hour. After that, peel beet from the skin, cut into pieces and put in a blender. Pineapple slice into a larger cube and also put into a blender. Add a banana, 1 orange juice, ginger and lime juice. Blend the whole in a blender to a smooth mass. If the smoothie seems too thick you can add water.
Coconut and raspberry smoothie
Ingredients:
- 1 can coconut milk
- 1/2 cup frozen raspberries
- 3/4 cup fresh raspberries
- 1/4 tsp. cinnamon
- 2 tbsp. honey
- 1/2 glass of water
All ingredients place in a blender and blend it untill smooth.
Enjoy!
Love Ewa 🙂