fbpx

WARZYWNO-OWOCOWE MENU

Wiosna na stałe u nas zagościła. Czas przygotować menu pełne warzyw i owoców, które są nie tylko zdrowe, ale świetnie wpływają na funkcjonowanie organizmu!

Na targu czy w markecie pojawia się coraz więcej świeżych warzyw i owoców. To oznaka, że zbliża się wiosna i czas na nowalijki. Czas więc wykorzystać je w kuchni i stworzyć pyszne i super zdrowe dania, które korzystnie wpłyną na naszą dietę i sprawią, że poczujemy się naprawdę świetnie!

W tym roku koniecznie #pokochajswojeciało, zmień nawyki i wprowadź do menu nowe składniki, a poczujesz się jak zmienia się twoje ciało. Będziesz cieszyć się wewnętrznym pięknem przez długie lata!

Fritatta z hummusem z buraka

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka masła ghee
  • sól i pieprz
  • 1/2 awokado
  • 3-4 pieczarki
  • 1/2 pomidora

Składniki na hummus z buraka:

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy
  • 1 burak
  • 1/2 szklanki pasty sezamowej tahini
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • przegotowana woda

Ziarna ciecierzycy zalej zimną wodą, dodaj sodę i mocz przez noc. Dzień później ziarna opłucz, zalej nową wodą, dodaj odrobinę soli i gotuj na małym ogniu aż zmięknie. Ugotowaną ciecierzycę przełóż do blendera i zmiksuj na jednolitą masę. W tym czasie umyj buraka, osusz go ręcznikiem papierowym, a następnie zawiń w folię aluminiową i wyłóż na blachę. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180C, aż będzie miękki, przez około 45-60 minut. Do pasty z ciecierzycy dodaj podsmażonego buraka, sok z cytrynu, pastę tahini i przyprawy, a następnie ponownie zblenduj całość. Jeśli hummus jest zbyt gęsty możesz dodać wodę.

Na patelni rozgrzej masło. W osobnej miseczce roztrzep jajko z odrobiną soli. Następnie rozlej je równomiernie na rozgrzanej patelni. Frittatę smaż na wolnym ogniu tak długo aż zetną się jajka. W tym czasie obierz pieczarki, pokrój je w plasterki, podobnie jak pomidora. Podsmaż je na patelni grillowej. Gotową fritatttę podawaj z dodatkiem hummusu, awokado pokrojonym w plasterki i z grillowanymi warzywami.

Bezglutenowe naleśniki z mąki kasztanowej

Składniki:

  • 250 g mąki kasztanowej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki wody
  • 3/4 szklanki mleka migdałowego
  • sól
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 jabłko
  • masło orzechowe
  • miód lub syrop klonowy

W misce roztrzep jajka z mlekiem i odrobiną soli. Następnie do jajek dodaj mąkę i wymieszaj całość. Ciasto naleśnikowe przełóż na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym i smaż naleśniki tak długo aż się zarumienią z każdej strony. Gotowe naleśniki posmaruj masłem orzechowym i podawaj z ulubionymi owocami. Ja bardzo lubię podsmażone na patelni jabłka z brązowym cukrem, który pod wpływem temperatury zamienia się w pyszny karmel. Naleśniki dodatkowo polewam miodem lub syropem klonowym.

Grillowany łosoś na sałacie

Składniki:

  • kawałek świeżego łososia
  • 1 batat
  • miks ulubionych sałat: sałata lodowa, rukola, roszponka
  • 4-5 sztuk pomidorków koktajlowych
  • kawałek świeżego, zielonego ogórka
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • musztarda Dijon
  • mała garść orzeszków pinii
  • 1/2 cytryny

Łososia skrop oliwą z oliwek, dodaj sól i pieprz. Następnie podsmaż rybę na patelni grillowej 10-12 minut na każdej ze stron. W tym czasie na talerzu ułóż ulubiony miks sałat, pokrój ogórka w cienkie plasterki, a pomidorki cherry na pół. W osobnej misce połącz oliwę z oliwek z łyżką musztardy Dijon. Stworzy to pyszny sos, który idealnie pasuje do ryby i sałatki. Orzeszki pinii podsmaż lekko na patelni. Łososia z grilla połóż na sałacie, skrop dressingiem musztardowym.

Zdrowa kawa

Składniki:

  • ulubiona kawa
  • szczypta kardamonu
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka masła ghee

Zaparz swoją ulubioną kawę. Następnie do kubka dodaj olej kokosowy, masło ghee i kardamon. Wymieszaj całość i pyszna, pożywna kawa gotowa!

Wrapy pełne warzyw

Składniki:

  • 2-3 sztuki wrapów
  • 1/2 gałązki brokułów
  • garść zielonej fasolki
  • 1/2 puszki ciecierzycy
  • 2 łyżeczki jogurt typu greckiego
  • sól, pieprz

Ciecierzycę ugotuj. Brokuły i zieloną fasolkę zblanszuj, czyli zalej gorącą wodą lub przełóż do garnka i zagotuj. Natychmiast po zagotowaniu wyłącz wodę, odcedź warzywa, aby były al dente. Wrapy podgrzej na patelni grillowej na odrobienie oliwy z oliwek. Następnie dodaj warzywa, a całość polej jogurtem. Wrapy podawaj zwinięte w smaczny rulonik.

Smacznego!

Love Ewa 🙂