fbpx

PRZEDŚWIĄTECZNE MENU

Święta wielkanocne tuż tuż. Na pewno w tym tygodniu wiele czasu poświęcimy przygotowaniom, czyli sprzątaniu, gotowaniu i robieniu świątecznych zakupów. Jedna nie wolno zapomnieć o sobie i koniecznie trzeba zadbać o energetyczne menu.

Święta to czas długich przygotowań, ale w całym tym zamieszaniu trzeba też odżywiać się zdrowo, aby móc sprostać wszystkim obowiązkom. Na ten tydzień proponuję wam menu pełne energetycznych, ale przede wszystkim zdrowych składników jak awokado, jagody, krewetki czy zielone warzywa.

W tym roku koniecznie #pokochajswojeciało, zmień nawyki i wprowadź do menu nowe składniki, a poczujesz się jak zmienia się twoje ciało. Będziesz cieszyć się wewnętrznym pięknem przez długie lata!

Zielone kanapki

Składniki:

  • 4 kromki ciemnego pieczywa
  • 1 awokado
  • kiełki brokuła
  • 2-3 boczniaki
  • szczypta czarnuszki
  • kilka pestek owocu granata
  • plasterek cytryny
  • tapenada (pasta z czarnych oliwek)
  • sól i pieprz

Awokado obierz ze skórki i usuń pestkę. Przekrój go na pół. Jedną połówkę pokrój w plasterki, natomiast drugą część ugnieć widelcem. Boczniaki podsmaż na patelni z solą i pieprzem. Na część kanapek ułóż tapenadę, pokrojone awokado, plasterek cytryny i całość posyp czarnuszką. Na pozostały chleb ułóż przygotowaną pastę z awokado, dodaj usmażone grzyby. Następnie dodaj kiełki, a całość posyp pestkami owocu granata.

Fioletowe smoothie

Składniki:

  • 1/2 szklanki jagód
  • 1/2 szklanki jeżyn
  • 1 szklanka wody kokosowej
  • 2 sztuki suszonych śliwek bez pestek

Wszystkie składniki przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę. Jeśli smoothie będzie zbyt gęste możesz dodać więcej wody kokosowej. Smoothie świetnie smakuje zimne.

Makaron z krewetkami

Składniki:

  • bezglutenowy makaron
  • 4-5 krewetek
  • garść szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • mała papryczka chili
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • parmezan

Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją. W tym czasie podsmaż na patelni krewetki. Wrzuć je na rozgrzaną patelnię, dodaj czosnek, przypraw solą i pieprzem. Krewetki smaż przez 15 minut. Na drugiej patelni podsmaż szpinak z czosnkiem. Następnie dodaj go do krewetek. Ugotowany makaron odcedź i dodaj do szpinaku i krewetek, a następnie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Dla zaostrzenia potrawy dodaj kilka plasterków świeżej papryczki chili. Gotowy makaron przełóż na talerz. Danie przed podaniem posyp startym parmezanem.

Risotto z warzywami

Składniki:

  • paczka brązowego ryżu
  • 1/2 cukinii
  • 1 cienki por
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • kawałek kapusty włoskiej
  • 1 – 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Cebulę zeszklij na rozgrzanej oliwie. Dodaj ryż i całość smaż tak długo, aż ryż nie stanie się szklisty. W tym czasie pokrój warzywa na mniejsze kawałki, a następnie dodaj je do ryżu. Całość smaż jeszcze przez 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj bulion warzywny, przyprawy i gotuj tak długo, aż ryż nie wciągnie całego bulionu. Pamiętaj, aby danie od czasu do czasu mieszać, aby nie przywarł do patelni. Jeśli uznasz, że ryż jest zbyt twardy dodaj jeszcze odrobinę bulionu. W międzyczasie ugotuj jajko na twardo. Risotto przełóż na talerz, posyp posiekaną pietruszką i podawaj z jajkiem.

Smacznego!

Love Ewa 🙂

____________________________________________________

Easter is comming. For sure this week we will spend a lot of time on preparations, cleaning and cooking. We must also think about ourselves and prepare healthy and energetic dishes.

This year, be sure to #pokochajswojecialo, change your habits and add new ingredients to the menu and you will feel how your body changes. You will enjoy inner beauty for many years!

Green sandwiches

Igredients:

  • 4 slices of dark bread
  • 1 avocado
  • sprouts broccoli
  • 2-3 oyster mushrooms
  • a pinch of black seeds
  • a few seeds of pomegranate fruit
  • slice of lemon
  • tapenade (black olive paste)
  • salt and pepper

Peel the avocado off the skin and remove the stone. Cut it in half. Cut one half into slices and crush the other half with a fork. Fry mushrooms in a pan with salt and pepper. Put the tapenade, chopped avocados, a slice of lemon and sprinkle with black seed on some sandwiches. Put the prepared avocado paste on the remaining bread, add fried mushrooms. Then add the sprouts and sprinkle the whole thing with pomegranate seeds.

Purple smoothies

Ingredients:

  • 1/2 cup of berries
  • 1/2 cup of blackberries
  • 1 glass of coconut water
  • 2 pieces of prunes without seeds

Put all the ingredients in blender and blend into a smooth mass. If the smoothies are too thick you can add more coconut water. Smoothie tastes great when is cold.

Shrimp pasta

Ingredients:

  • gluten-free pasta
  • 4-5 shrimps and prawns
  • handful of spinach
  • 2 cloves of garlic
  • a little chili pepper
  • olive oil
  • salt and pepper
  • parmesan

Boil the pasta in salted water according to the instructions. During this time, fry the prawns in a pan. Put them into a hot pan, add garlic, season with salt and pepper. Fry the shrimps for 15 minutes. Fry the spinach and garlic in the second pan. Then add it to the shrimps. Cooked pasta drain off and add to the spinach and shrimps, then mix all the ingredients thoroughly. To sharpen the dish, add a few slices of fresh chili pepper. Put the ready pasta on a plate. Sprinkle the dish with grated parmesan cheese before serving.

Risotto with vegetables

Ingredients:

  • a packet of brown rice
  • 1/2 of zucchini
  • 1 thin pore
  • 1/2 onion
  • 1/2 bunch of parsley
  • slice of Savoy cabbage
  • 1 – 2 glasses of vegetable broth
  • 1 egg
  • salt, pepper
  • olive oil

Glaze onions on hot oil. Add the rice and fry the whole until the rice becomes glassy. During this time, cut the vegetables into smaller pieces and then add them to the rice. Fry the whole thing for another 2-3 minutes. After this time add vegetable bouillon, spices and boil until the rice does not draw in the whole bouillon. Remember to stir the dish from time to time so that it does not stick to the pan. If you think that the rice is too hard, add a little more bouillon. Meanwhile, boil the egg hard. Put risotto on a plate, sprinkle with chopped parsley and serve with egg.

Enjoy your meal!

Love Ewa 🙂