fbpx

LEKKOSTRAWNE WIOSENNE MENU

Po czasie obżarstwa przychodzi moment, kiedy chcemy zjeść coś pożywnego, ale też lekkiego. Lekkostrawne menu to propozycja dla każdego kto chce zrzucić kilka zbędnych centymetrów tej wiosny.

W tym roku koniecznie #pokochajswojeciało, zmień nawyki i wprowadź do menu nowe składniki, a poczujesz się jak zmienia się twoje ciało. Będziesz cieszyć się wewnętrznym pięknem przez długie lata!

Płatki owsiane z kaki

Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 mały jogurt kokosowy
  • garść rodzynek
  • garść ulubionych orzechów
  • 1/2 kaki
  • opcjonalnie syrop klonowy

Płatki owsiane wymieszaj z jogurtem. Dodaj do niego rodzynki i ulubione orzechy na przykład migdały, orzechy macadamia, pekan lub orzechy włoskie. Owoc kaki przekrój na pół i następnie pokrój w grubsze plasterki jedną część. Plasterku ułóż na płatkach z jogurtem i orzechami. Kaki jest bardzo słodkie, dlatego jeśli chcesz żeby śniadanie było jeszcze słodsze może polać całość syropem klonowym.

Smoothie z borówki

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanka borówki amerykańskiej
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • kostki lodu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka pasty tahini

Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj całość na gładką masę. Jeśli koktajl będzie zbyt gęsty dodaj odrobinę mleka. Na koniec dodaj kostki lodu.

Sałatka z komosą ryżową

Składniki:

  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 2 szklanki wody
  • 100 g podduszonego i pokrojonego drobno szpinaku
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 szklanka pomidorków cherry pokrojonych na pół
  • 2 duże limonki
  • 1 puszka czarnej fasoli
  • szczypiorek do smaku
  • ¼ szklanki kolendry lub pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki kminku mielonego
  • ½ łyżeczki papryczki chili

Komosę ugotuj zgodnie z instrukcją i następnie odstaw ją na bok do ostygnięcia. Do miski z komosą dorzuć szpinak, opłukaną pod bieżącą wodę kukurydzę, opłukaną fasolę, pomidorki, szczypiorek i drobno pokrojoną kolendrę. Wymieszaj wszystkie składniki. W osobnej, małej miseczce wymieszaj sok z limonki, oliwę i około 1 łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu oraz kminek. Polej sosem sałatkę. Resztę sałatki przełóż do plastikowego opakowania i przechowuj w lodówce (najlepiej bez sosu) maksymalnie 3 dni.

Pasta arrabiata

Składniki:

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała puszka przecieru pomidorowego
  • 1 pomidor
  • klika listków świeżej bazylii
  • ser parmezan
  • garść orzeszków pinii
  • opcjonalnie: kilka czarnych oliwek
  • sól, pieprz

Na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek, uważaj, aby się nie przypalił. Następnie dodaj chili i chwilkę podsmażaj całość. Wlej przecier pomidorowy i gotuj przez 10 minut na małym ogniu. Na koniec dodaj cząstki świeżego pomidora. Jeśli lubisz oliwki, możesz dodać kilka pokrojonych oliwek do gotującego się sosu. W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie. Kiedy będzie już gotowy odcedź go i następnie dodaj do sosu pomidorowego. Wymieszaj całość, aby makaron pokrył się sosem. Przełóż spaghetti na talerz, dodaj bazylię, posyp startym parmezanem i uprażonymi orzeszkami pinii.

Smacznego!

Love Ewa 🙂

___________________________________________________

After the time of gluttony comes the moment when we want to eat something nutritious, but also light. Easy to digest menu is a proposal for anyone who wants to throw off a few unnecessary inches this spring.

Oatmeal with kaki

Ingredients:

  • 1/2 cup of oatmeal
  • 1 small coconut yogurt
  • a hanful of raisins
  • a handful of favorite nuts
  • 1/2 kaki
  • optional maple syrup

Oat cereal mix with yogurt. Add raisins and favorite nuts, for example, almonds, macadamia nuts, pecans or walnuts. Kaki fruit cut in half and then cut into thicker slices. Put the slices on the flakes with yogurt and nuts. Kaki is very sweet, so if you want the breakfast to be even sweeter, you can pour the whole maple syrup.

Smoothie with blueberries

Ingredients:

  • 1 and 1/2 cup of blueberry
  • 1 glass of almond milk
  • ice cubes
  • 1 teaspoon of honey
  • 1 teaspoon of tahini paste

Put all the ingredients into the blender and blend the whole into a smooth mass. If the cocktail is too thick, add a little milk. Finally, add ice cubes.

Salad with quinoa

Ingredients:

  • 1 cup of quinoa
  • 2 glasses of water
  • 100 g of finely chopped spinach
  • 1 can of corn
  • 1 glass of cherry tomatoes cut in half
  • 2 large limes
  • 1 can of black beans chives to taste
  • ¼ cup of coriander or parsley
  • salt and pepper to taste
  • 4 tablespoons of olive oil
  • 2 teaspoons ground cumin
  • ½ teaspoon of chili pepper

Cook quinoa according to the instructions and then leave it asiede to cool. Pour spinach, corns rinsed under running water, rinsed beans, tomatoes, chives and finely chopped coriander into a bowl with quinoa. Mix all ingredients. In a separate small bowl, mix lime juice, olice oil and about 1 teaspoon of salt, 1/2 teaspoon of pepper and cumin. Pour the sauce over the salad. Put the rest of the salad into a plastic container and store in the fridge (preferably without sauce) for a maximum 3 days.

Pasta arrabiata

Ingredients:

  • 200 g of spaghetti pasta
  • 1 tablespoon of olive oil
  • 1/2 teaspoon of chilli
  • 2 cloves of garlic
  • 1 small can of tomato puree
  • 1 tomato
  • a few leaves of fresh basil
  • Parmesan cheese
  • a handful of pine nuts
  • optional: a few black olives
  • salt pepper

Saute garlic on hot oil. Make suer it doesn’t burn. Then add the chilli and fry whe whole fo a while. Pour tomato paste and cook for 10 minutes on low heat. Finally, add the fresh tomato. If you like olives, you can add a few sliced olives to a boiling sauce. In the meantime, cook the pasta in a salted water. When it’s ready, strain it and then add it to the tomato sauce. Mix everything so that pasta is covered with sauce. Put the spaghetti on a plate, add basil, sprinkle grates Parmesan and roasted pine nuts.

Love Ewa 🙂