
To co jemy ma bardzo duże znaczenie dla naszego ciała. Dlatego warto stawiać na dobre i wartościowe składniki takie jak komosa, która w połączeniu z warzywami tworzy idealne danie główne, ale też lekką sałatkę.
W tym roku koniecznie #pokochajswojeciało, zmień nawyki i wprowadź do menu nowe składniki, a poczujesz się jak zmienia się twoje ciało. Będziesz cieszyć się wewnętrznym pięknem przez długie lata!
Jajko sadzone z zielonymi szparagami
Składniki:
- 2 jajka
- 2-3 kromki ciemnego pieczywa
- 3-4 sztuki zielonych szparagów
- 1 pomarańcza
- majonez wegański
- sól i pieprz
- brązowy cukier
- oliwa z oliwek
Jajko usmaż tak jak lubisz. Ja jestem fanką jajek sadzonych, więc swoją wersję śniadania właśnie tak przygotowałam. Młode, zielone szparagi umyj, a następnie oprósz lekko solą i pieprzem. Następnie skrop je oliwą i podsmaż na patelni. Ważne, aby szparagi w trakcie smażenia puściły lekko wodę. Proces ten trwa maksymalnie 3-4 minutki. W tym czasie pokrój pomarańczę na grubsze plasterki. Każdy posyp brązowym cukrem i ułóż na patelni obok szparagów. Owoc smaż tak długo, aż cukier się nie skarmelizuje. Danie podawaj z ulubionym chlebem.

Smoothie z czerwonych owoców
Składniki:
- garść malin
- 2 grejpfruty
- 2 plastry ananasa
- 1/2 banana
Maliny przełóż do blendera, z grejpfruta wyciśnij świeży sok i przelej go do naczynia, w którym są już maliny. Następnie dodaj ananasa i banana i zblenduj całość na lekką masę. Do smoothie warto dodać kilka kostek lodu, wtedy też orzeźwiający napój smakuje jeszcze lepiej.

Sałatka z kaszą jaglaną
Składniki:
- 1/2 woreczka kaszy jaglanej
- garść roszponki,
- kilka plasterków jabłka,
- 5 sztuk brukselki
- mała garść orzechów włoskich,
- mała garść żurawiny bez cukru,
- pestki dyni,
- sos (oliwa, sos sojowy, syrop klonowy, cytryna)
Kaszę ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie przygotuj sos, czyli łyżkę oliwy wymieszaj z łyżeczką sosu sojowego, syropem klonowym i odrobiną soku z cytryny. Ugotowaną kaszę przełóż na talerz, ułóż obok roszponkę, orzechy i żurawinę. Jabłko pokrój na plasterki i też połóż na talerzu. Całość polej dressingiem.

Krewetki z komosą ryżową i szpinakiem
Składniki:
- komosa
- 2-3 duże krewetki
- 200-250 g szpinaku
- 1/2 pęczka kolendry
- 1 cytryna
- 1 ząbek czosnku
- suszona bazylia
- szczypta chili
- 1 batat
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Komosę ugotuj zgodnie z instrukcją w osolonej wodzie. Batata skrop oliwą z oliwek, posyp odrobiną soli, pieprzu i chili i upiecz w piekarniku. W tym czasie skrop krewetki sokiem z cytryny, dodaj czosnek i następnie podsmaż je na patelni grillowej po 4 minuty z każdej strony. Szpinak umyj i wrzuć go na rozgrzaną patelnię. Dodaj sól i czosnek i smaż tak długo aż nie zmięknie. Kiedy wszystkie składniki będą gotowe ułóż je na ulubionym talerzu. Bataty pokrój na większe kawałki, komosę, krewetki i szpinak – to połączenie smakuje po prostu idealnie!

Smacznego!
Love Ewa 🙂