fbpx

KOMOSA NIE TYLKO NA OBIAD

To co jemy ma bardzo duże znaczenie dla naszego ciała. Dlatego warto stawiać na dobre i wartościowe składniki takie jak komosa, która w połączeniu z warzywami tworzy idealne danie główne, ale też lekką sałatkę.

W tym roku koniecznie #pokochajswojeciało, zmień nawyki i wprowadź do menu nowe składniki, a poczujesz się jak zmienia się twoje ciało. Będziesz cieszyć się wewnętrznym pięknem przez długie lata!

Jajko sadzone z zielonymi szparagami

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2-3 kromki ciemnego pieczywa
  • 3-4 sztuki zielonych szparagów
  • 1 pomarańcza
  • majonez wegański
  • sól i pieprz
  • brązowy cukier
  • oliwa z oliwek

Jajko usmaż tak jak lubisz. Ja jestem fanką jajek sadzonych, więc swoją wersję śniadania właśnie tak przygotowałam. Młode, zielone szparagi umyj, a następnie oprósz lekko solą i pieprzem. Następnie skrop je oliwą i podsmaż na patelni. Ważne, aby szparagi w trakcie smażenia puściły lekko wodę. Proces ten trwa maksymalnie 3-4 minutki. W tym czasie pokrój pomarańczę na grubsze plasterki. Każdy posyp brązowym cukrem i ułóż na patelni obok szparagów. Owoc smaż tak długo, aż cukier się nie skarmelizuje. Danie podawaj z ulubionym chlebem.

Smoothie z czerwonych owoców

Składniki:

  • garść malin
  • 2 grejpfruty
  • 2 plastry ananasa
  • 1/2 banana

Maliny przełóż do blendera, z grejpfruta wyciśnij świeży sok i przelej go do naczynia, w którym są już maliny. Następnie dodaj ananasa i banana i zblenduj całość na lekką masę. Do smoothie warto dodać kilka kostek lodu, wtedy też orzeźwiający napój smakuje jeszcze lepiej.

Sałatka z kaszą jaglaną

Składniki:

  • 1/2 woreczka kaszy jaglanej
  • garść roszponki,
  • kilka plasterków jabłka,
  • 5 sztuk brukselki
  • mała garść orzechów włoskich,
  • mała garść żurawiny bez cukru,
  • pestki dyni,
  • sos (oliwa, sos sojowy, syrop klonowy, cytryna)

Kaszę ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie przygotuj sos, czyli łyżkę oliwy wymieszaj z łyżeczką sosu sojowego, syropem klonowym i odrobiną soku z cytryny. Ugotowaną kaszę przełóż na talerz, ułóż obok roszponkę, orzechy i żurawinę. Jabłko pokrój na plasterki i też połóż na talerzu. Całość polej dressingiem.

Krewetki z komosą ryżową i szpinakiem

Składniki:

  • komosa
  • 2-3 duże krewetki
  • 200-250 g szpinaku
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 1 cytryna
  • 1 ząbek czosnku
  • suszona bazylia
  • szczypta chili
  • 1 batat
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Komosę ugotuj zgodnie z instrukcją w osolonej wodzie. Batata skrop oliwą z oliwek, posyp odrobiną soli, pieprzu i chili i upiecz w piekarniku. W tym czasie skrop krewetki sokiem z cytryny, dodaj czosnek i następnie podsmaż je na patelni grillowej po 4 minuty z każdej strony. Szpinak umyj i wrzuć go na rozgrzaną patelnię. Dodaj sól i czosnek i smaż tak długo aż nie zmięknie. Kiedy wszystkie składniki będą gotowe ułóż je na ulubionym talerzu. Bataty pokrój na większe kawałki, komosę, krewetki i szpinak – to połączenie smakuje po prostu idealnie!

Smacznego!

Love Ewa 🙂