fbpx

ZIELONO MI, CZYLI CZAS NA ZMIANY

Wiosna zawitała do nas na dobre. Czas więc zacząć z niej korzystać i postawić na zielone składniki w kuchni. Zielony to kolor nadziei, odrodzenia i zdrowia, więc w naszej kuchni nie może zabraknąć zielonych składników.

Czujecie już wiosnę? Bo ja tak! Dlatego postanowiłam wprowadzić nowe, zielone składniki do swojej codziennej diety. Raz dlatego, że są super zdrowe, dwa, że są w końcu dostępne już świeże. Po prostu zielono mi! Czas na zmiany, na odrodzenie. Czas pomyśleć o swoim zdrowiu i jeść lekko i smacznie jednocześnie!

W tym roku koniecznie #pokochajswojeciało, zmień nawyki i wprowadź do menu nowe składniki, a poczujesz się jak zmienia się twoje ciało. Będziesz cieszyć się wewnętrznym pięknem przez długie lata!

Zdrowe kanapki z serkiem z nerkowców

Składniki:

  • garść roszponki
  • 1 jajko
  • odrobina tuńczyka
  • serek z nerkowców własnej roboty (400g nerkowców, 120 ml wrzątku, 125 ml oleju kokosowego, 1 łyżeczka soli wędzonej, 2 łyżeczki płatków drożdżowych, 2 saszetki żywych kultur jogurtowych,)
  • 2 kromki gryczanego
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

W pierwszej kolejności przygotuj wegański serek z nerkowców. 200 g orzechów zalej gorącą wodą i odstaw na 4 godziny. Po tym zasie zagotuj wodę. Do blendera wrzuć odcedzone orzechy, surowe nerkowce, płatki drożdżowe, sól, olej kokosowy. Wszystko blenduj na gładką masę. Po 4 minutach blendowania dodaj wrzątek i mieszaj całość aż masa stanie się gęsta i biała. Na koniec wsyp kultury bakterii i mieszaj całość przez minutę i gotowe. Ugotuj jajko na twardo. Kromkę chleba posmaruj serkiem, na niego nałóż odrobinę roszponki, tuńczyka oraz jajko. Następnie kanapki skrop odrobiną oliwy i dopraw solą i pieprzem.

Idealnym dodatkiem do pysznego śniadania jest matcha. Z powodzeniem zastępuje ona tradycyjna kawę. Matcha to japońska herbata, która wygląda jak puder. Jest bardzo modnym, ale przede wszystkim zdrowym dodatkiem do koktajli, lodów czy ciast, ale przygotowana na śniadanie na mleku kokosowym smakuje po prostu obłędnie!

Matcha na mleku kokosowym

Składniki:

  • 2 łyżeczki herbaty matcha
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 200 ml wody
  • 50 ml gorącej wody do rozrobienia matchy

Przesiej herbatę matcha do małej miseczki lub garnuszka, aby pozbyć się grudek. Dodawaj pomału gorącą, ale nie wrzącą wodę i mieszaj pędzelkiem do momentu, kiedy herbata całkiem się rozpuści. W rondelku podgrzj mleko kokosowe i następnie ubij je za pomocą spieniacza. Pomału dodaj mleko do herbaty, cały czas mieszając.

Białkowe smoothie

Składniki:

  • garść szpinaku lub jarmużu
  • 2 plastry świeżego ananasa
  • 1 szklanka wody kokosowej
  • kawałek marakui
  • 1 miarka odżywki białkowej vege

Wszystkie składniki przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę.

Zielony makaron z domowy pesto

Składniki:

  • garść makaronu typu penne bezglutenowego
  • 2-3 rzodkiewki
  • 1/2 awokado
  • pesto domowej roboty (pęczek bazylii, garść orzechów pinii, 1 ząbek czosnku, odrobina sera pecorino, 100 ml oliwy z oliwek, sól i pieprz)

Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Rzodkiewki umyj pop bieżącą wodą i następnie pokrój na plasterki. Awokado obierz ze skórki i też pokrój w plasterki. w trakcie kiedy gotuje się makaron przygotuj pesto. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj na gładką masę. Domowe pesto jest o wiele bardziej smaczne niż takie, które można kupić w sklepie. Jego aromat po prostu powala! Makaron odcedź, wymieszaj z 2 łyżkami pesto. dodaj rzodkiewki i awokado i gotowe!

Szybkie ciasteczka owsiane

Składniki:

  • 2 duże dojrzałe banany
  • 1 i  ¾  szklanki płatków owsianych
  • 4 łyżki mąki migdałowej
  • 2 łyżeczki miodu
  •  sól morska

Do wyboru dodatki:

  •  4 łyżki masła orzechowego
  • ¼ szklanki pokruszonych orzechów
  • 1-2 łyżeczek wanilii
  • 1/3 szklanki suszonych owoców (rodzynki, żurawina )
  •  ¼ wiórków kokosowych,
  • pokruszona czekolana

Piekarnik rozgrzej do 175C. Rozgnieć banany w misce i dodaj płatki. Całość wymieszaj. Następnie dodaj miód, sól,  wanilię, mąkę, masło orzechowe, orzechy i suszoną żurawinę. Na papier do pieczenia nakładaj łyżkę masy i przygnieć ją dnem łyżki. Włóż do piekarnika. Po 10 minutach sprawdzam czy ciastka się pieką. Piekę je 10-20 minut. Jeśli chcecie zobaczyć jak przygotowałam ciasta zapraszam na mój kanał na YOUTUBE. Tam pokazuję jak KROK PO KROKU przygotować ciasto i upiec pyszne ciasteczka!

Krem z zielonego groszku

Składniki:

  • 3 szklanki świeżego lub mrożonego groszku
  • 2 łyżki masła ghee
  • 1 cebula
  • 1 litr wywaru warzywnego (bulionu)
  • ½ szklanki śmietany wegańskiej z mleka sojowego
  • sól i cukier do smaku

W rondlu roztop masło i dodać posiekaną cebulę oraz groszek. Podsmaż całość. Dolej ostrożnie bulion i zagotuj. Gotuj tak długo aż groszek będzie miękki. Wtedy zupę zmiksuj blenderem i dopraw do smaku solą i cukrem.

Smacznego!

Love Ewa 🙂

Dodaj komentarz

avatar