To co jemy wpływa na nasze ciało. Zdrowe warzywa i owoce, ciecierzyca czy komosa to składniki, które korzystnie wpływają na kondycję organizmu i na nasz wygląd. Dziś przedstawiam menu pełne piękna, które sprawi, że będziemy czuć się wyjątkowo kobieco i zdrowo!
W tym roku koniecznie #pokochajswojeciało, zmień nawyki i wprowadź do menu nowe składniki, a poczujesz się jak zmienia się twoje ciało. Będziesz cieszyć się wewnętrznym pięknem przez długie lata!
Pudding chia z bananami
Składniki:
- 4 łyżki nasion chia
- 3/4 szklanki mleka kokosowego
- 1 łyżeczka syropu kokosowego
- wanilia do smaku
- 1 banan
- 2 łyżeczki cukru kokosowego
Nasiona chia zalej mlekiem kokosowym. Następnie zakryj słoik lub przykryj szklankę spodkiem i wstaw do lodówki na 2 do 4 godzina,, a najlepiej na noc. Banana przekrój wzdłuż. Na patelni rozpuść cukier kokosowy i połóż na powstały karmel kawałki banana. Podsmażaj aż cukier (karmel) przylepi się do banana. W tym czasie wyjmij z lodówki pudding. Zamieszaj dokładnie kilka razy. Przełóż do pucharków i dodaj banana.
Dorsz z warzywami
Składniki:
- kawałek świeżego fileta z dorsza
- 1 marchewka
- 5 pomidorków koktajlowych
- 1/2 żółtej papryki
- kawałek cukinii
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
Rybę posól i popieprz. Skrop oliwą i sokiem z cytryny. Ryba niech odleży w marynacie 25 minut. W tym czasie przygotuj warzywa. Pokrój je na mniejsze cząstki, skrop oliwą z oliwek i podsmaż na patelni grillowej. Kiedy będą już miękkie zdejmij je z patelni. Następnie na tej samej patelni podsmaż rybę – 4-5 minut z każdej strony. Podawaj ją z warzywami.
Rajskie anansowe smoothie
Składniki:
- 1/2 świeżego ananasa
- 1 mały banan
- 1 jabłko
- 1/2 pomarańczy
- woda kokosowa do rozcieńczenia
Ananasa obierz ze skórki i pokrojonego na mniejsze kawałki wrzuć do blendera. Dodaj pozostałe owoce i sok z 1/2 pomarańczy. Zblenduj całość na gładki koktajl. Jeśli będzie on zbyt gęsty dodaj wodę kokosową. Koktajl smakuje super z kostkami lodu, ale to bardziej wersja na lato 😉
Słona micha piękna
Składniki:
- 1/2 szklanki komosy ryżowej
- 2 małe bataty
- garść szpinaku
- 1 czerwona papryka
- hummus domowej roboty
- cieciorka
- ulubione przyprawy
- 1/2 awokado
- 1 łyska oliwy z oliwek
Komosę ugotuj, bataty pokrój w grubsze kawałki i upiecz w piekarniku. Szpinak opłucz, cieciorkę podsmaż na ogniu wraz z przyprawami i czerwoną papryką. Wszystkie gotowe składniki ułóż w pięknej misce.
Smacznego!
Love Ewa 🙂