fbpx

10 DNI BEZ CUKRU I WĘGLOWODANÓW

dieta bez cukru

Często nasza dieta jest przeładowana szkodliwymi składnikami.Dlatego postarajmy się chociaż przez kilka dni zrezygnować z węglowodanów i cukrów, a efekty będą zaskakujące! Let’s challange – wygrajmy nasze zdrowie! 10 dni bez cukru i węglowodanów to nowe wyzwanie!

To co jemy wpływa na nasz organizm, zarówno na to czy przybywa nam kilogramów czy wręcz przeciwnie. Jedzenie może też mieć wpływ na nasze samopoczucie. Nadmiar jedzenia powoduje uczucie sytości, a dalej robimy się senni, nic nam się nie chce. Dlatego tak ważne jest, aby zwracać uwagę na to co jemy. Ja robię to już od kilku lat, przeszłam ogromną metamorfozę i każdego dnia czuję się naprawdę super!

Na ten tydzień proponuję Wam nowy CHALLANGE: 10 DNI BEZ CUKRU I WĘGLOWODANÓW inspirowany Jennifer Lopez. Nie oznacza to, że od teraz nasze menu będzie nudne i bez smaku. Wręcz przeciwnie. Jest mnóstwo składników, które smakują wyśmienicie, są super zdrowe i idealnie sprawdzą się podczas diety.

W diecie proponuję abyśmy sięgnęli po: białko zwierzęce i roślinne, warzywa, owoce o obniżonej zawartości cukru w pierwszej części dnia (np. ananas, grejfrut, jabłko, kiwi, borówki, maliny), zdrowe tłuszcze (oliwy, oleje, orzechy, pestki, awokado ), mleko roślinne, jogurty kokosowe. Dozwolone jest zjedzenie tylko 50g węglowodanów, które dostarczymy w batatach czy cieciorce. Można jeść też wszystkie warzywa strączkowe, które są super zdrowe i bogate w witaminy.

Rezygnujemy z jedzenia kasz, ziemniaków, ryżu oraz chleba. Nie powinno się też jeść żadnych słodyczy, cukru, miodu, syropów słodzących, pić napojów słodzonych, soków z kartonów. Na te 10 dni wszystko co ma cukier jest po prostu niewskazane!

W zamian postawmy na wodę kokosową, ziołowe herbatki też typu roiboos oraz wodę. Tej powinniśmy wypijać w zależności od naszej wagi od 2-3 litrów dziennie – więcej na ten temat znajdziecie w moim wpisie na TEMAT WODY. Poniżej moje menu, które doda Wam energii i do tego sprawi, że stracicie kilka zbędnych centymetrów w biodrach 🙂

Zielony koktajl z kiwi

Składniki:

  • 2 kiwi
  • kilka listków mięty
  • 1 szklanka wody kokosowej

Owoce przełóż do blendera, dodaj miętę i zmiksuj na gładką masę. Następnie dolej wodę kokosową i ponownie wymieszaj. Tak powstały koktajl świetnie smakuje z lodem.

dieta bez cukru

Jajko poche z sałatką z ogórkiem i truskawką oraz hummusem z suszonych pomidorów

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1/2 świeżego, zielonego ogórka
  • 2-3 truskawki
  • 2-3 rzodkiewki
  • garść roszponki
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • 3-4 suszone pomidory w zalewie ziołowej
  • zalewa ze słoiczka z suszonych pomidorów

Jajko wbij do wcześniej przygotowanego woreczka z folii spożywczej i szczelnie zamknij. Woreczek włóż do gotującej się wody z solą, a następnie gotuj aż białko się nie zetnie. W tym czasie pokrój w plastry ogórka, rzodkiewkę, a truskawki na cząstki. Warzywa ułóż na roszponce, dodaj ugotowane jajko i całość posyp solą i pieprzem. Całość posyp szczypiorkiem. Pomidory suszone przełóż do blendera, dodaj odrobinę oliwy ze słoiczka i zblenduj na gładką masę. Ja wolę tą wersję hummusu kiedy jest bardziej rzadka, więc zawsze dodaję więcej oliwy, która jest bardzo zdrowa. Sałatkę z jajkiem możesz polać hummusem i zjeść ze smakiem.

dieta bez cukru

Zupa z soczewicy z prażonym słonecznikiem

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • kawałek selera
  • 1 litr wody
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego lub 2 pomidory bez skórki
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 liść laurowy
  • 4 sztuki ziela angielskiego
  • kilka ziaren kolorowego pieprzu
  • sól, pieprz ziołowy
  • papryka mielona słodka
  • słonecznik

Wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę. Do garnka przelej olej i podgrzej. Wrzuć pokrojoną cebulę i lekko zeszklij. Następnie dodaj pozostałe warzywa oraz czosnek. Dolej wodę i posól. Dorzuć liść laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Opłucz soczewicę, a następnie dodaj ją do garnka z gotującymi się warzywami. Całość gotuj 30 minut. Po tym czasie dodaj przecier lub pomidory i gotuj jeszcze przez następne 5 minut. Dopraw pieprzem ziołowym i słodką papryką. Po tym czasie odstaw garnek z ognia. Wyjmij liść laurowy i ziele angielskie. Zmiksuj całość na gładką masę. Tak przygotowaną zupę podaj z podprażonymi pestkami słonecznika.

dieta bez cukru

Krewetki na mleku kokosowym z warzywami

Składniki:

  • 1-2 marchewki
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 bakłażana
  • 1 batat
  • 4-5 krewetek
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • trawa cytrynowa
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • oliwa
  • 1/2 puszki ciecierzycy
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta curry
  • sól, pieprz, chili

Ciecierzycę ugotuj do miękkości w posolonej wodzie. W tym czasie obierz marchewkę ze skórki i pokrój w plasterki, cukinię obierz obieraczką, aby powstało coś na kształt makaronu, bakłażana pokrój w kostkę. Batat pokrój w paski. Warzywa przełóż do garnka z gotującą się wodą i gotuj pod przykryciem aż zmiękną. Batata oprósz solą, polej lekko oliwą i podsmaż na patelni grillowej. Ugotowaną ciecierzycę zblenduj na gładką masę z czosnkiem i przyprawami. W osobnym garnku zagotuj mleko kokosowe z trawą cytrynową, sosem sojowym, odrobiną curry i chili. Smaki muszą się połączyć, aby utworzyły aromatyczny sos. Krewetki oprósz solą i pieprzem, polej oliwką i podsmaż na patelni grillowej. Warzywa przełóż na talerz, dodaj krewetki, a danie polej sosem kokosowym.

dieta bez cukru

Smacznego!

Love Ewa 🙂

Dodaj komentarz

avatar