fbpx

AROMATYCZNE I ROZGRZEWAJĄCE

To co jemy, szczególnie zimą powinno być aromatyczne i rozgrzewające. Zapach pobudza nasze nasze kubki smakowe, a przyprawy jak imbir czy cynamon rozgrzewają ciało od wewnątrz. To świetny sposób, aby zaspokoić głód i schudnąć jednocześnie!

Uwielbiam jeść, oczywiście zdrowe i wartościowe posiłki. Bardzo lubię jeśli są one aromatyczne i rozgrzewające jednocześnie. Szczególnie zimą kiedy na dworze wieje wiatr, pada śnie czy jest po prostu zimno powinniśmy sięgać po produkty, które rozgrzeją nas od środka. Przedstawiam wam moje jednodniowe menu pełne egzotycznego aromatu, który sprawi, że będziecie czuć się świetnie!

Imbir, cynamon czy pieprz cayenne to przyprawy, które powinny być w naszej zimowej diecie. Warto odrobinę cynamonu dodać do porannej kawy, a nie tylko będzie ona bardziej aromatyczna, ale też świetnie rozgrzeje. Imbir i pieprz cayenne przyspieszają też metabolizm dzięki czemu nasz organizm pracuje lepiej.

W tym roku koniecznie #pokochajswojeciało, zmień nawyki i wprowadź do menu nowe składniki, a poczujesz się jak zmienia się twoje ciało. Będziesz cieszyć się wewnętrznym pięknem przez długie lata!

Ryż na mleku kokosowym z mango

Składniki:

  • torebka ryżu
  • 1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • małą garść czerwonej fasoli
  • mango
  • szczypta cynamonu

Fasolę namocz i pozostaw na noc. Rano ugotuj ją na miękko. Ryż ugotuj w mleku kokosowym. Mango pokrój na małe kawałki. Jeszcze ciepły ryż przełóż do ulubionej miski, dodaj fasolę, mango i całość posyp aromatycznym cynamonem.

Rozgrzewający koktajl z pomarańczy

Składniki:

  • 3 pomarańcze
  • 2 mandarynki
  • mango
  • kaki
  • kawałek świeżego imbiru

Z pomarańczy i mandarynek wyciśnij sok. Przelej go do blendera. Dodaj kaki, mango i świeży imbir. Całość zblenduj na gładką masę.

fot. Pinterest/Cakescoffe.com

Ciecierzyca Tikka Masala

Składniki:

  • puszka ciecierzycy
  • puszka pokrojonych pomidorów
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1/2 cebuli
  • ząbek czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki Garam Masali
  • szczypta mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki papryki, kuminu i kurkumy
  • łyżka skrobi kukurydzianej
  • szczypta pieprzu cayenne i szczypta soli
  • świeża kolendra do smaku
  • oliwa z oliwek

Podsmaż na oliwie najpierw posiekaną cebulę, a następnie dodaj czosnek. Uważaj, aby czosnek się nie spalił ponieważ cała potrawa będzie gorzka. Dodaj starty imbir i przyprawy. Smaż całość przez 2-3 minuty. Na patelnię dodaj ciecierzycę i pomidory. Zmniejsz ogień i gotuj wszystko przez kolejne 15 minut. Dodaj mleko kokosowe i gotuj przez następne 5 minut. W osobnym garnku rozpuść skrobię kukurydzianą w wodzie. Dodaj do gotującej się ciecierzycy z pomidorami. Dopraw solą, pieprzem i posyp świeżą kolendrą do smaku.. Ciecierzycę możesz zjeść samą lub z białym ryżem.

fot. Pinterest/Theironyou.com

Kanapki z batatów z jajkiem

Składniki:

  • 1 lub 2 bataty
  • awokado
  • serek kozi lub serek śmietankowy
  • szczypiorek
  • 2 łyżeczki klarowanego masła ghee
  • 3 jajka
  • sól himalajska
  • pieprz

Bataty pokrój na cienkie plastry tak, aby się upiekły bez problemu z tosterze. Włóż po kolei plastry batata do tostera. Opiekaj z każdej ze stron przekładając batat dwa lub trzy razy. Batat musi się upiec.Awokado utrzyj na masę za pomocą widelca. Z jajka przygotuj jajecznicę lub przygotuj taką wersję jajka jak lubisz. Ja przygotowałam jajko sadzone. Upieczony plasterek batata posmaruj serkiem kozim, nałóż jajecznicę i posyp całość solą, pieprzem i szczypiorkiem do smaku. Kolejną kanapkę posmaruj pastą z awokado, nałóż jajko sadzone i gotowe.

Jest to wersja kanapek z batatów na słono. Zapraszam na mój kanał na Youtube, gdzie zobaczycie inne przepisy na pyszne kanapki z batatów tym razem na słodko. Link do filmiku znajdziecie TUTAJ.

Jedzenie powinno być przyjemnością. Dodając do przepisów aromatyczne przyprawy nie tylko sprawimy, że będą one smaczniejsze, ale wpłyną korzystnie na nasz organizm. Nie bójcie się więc pieprzu cayenne czy cynamonu. Eksperymentujcie i cieszcie się dobrym zdrowiem!

Love Ewa 🙂