fbpx

ZDROWA DIETA, CZYLI ZADBAJ O SIEBIE OD ŚRODKA

Zbilansowana dieta to podstawa prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jeśli dbamy o swoje ciało na zewnątrz koniecznie powinniśmy pomyśleć o tym co w środku. Zacznij więc już dziś wprowadzać dobre nawyki, aby cieszyć się zdrowiem przez długie lata!

Wielu z was pyta mnie w mailach jak wygląda moja dieta. Co jem, jak jem, że udało mi się uzyskać tak zgrabną sylwetkę. Zawsze powtarzam, zdrowe i dobre nawyki to sukces do osiągnięcia pięknego ciała. To one w połączeniu z codziennymi ćwiczeniami choć kilka minut sprawiają, że ciało staje się zdrowe i piękne w każdym wieku. Sprawdziłam to na sobie i wiem co mówię 🙂

Dlatego przygotowałam dla was cykl żywieniowych porad, które mam nadzieję pomogą coś zmienić w waszym życiu. W tym roku niech kieruje wami moje hasło #pokochajswojeciało. Zmieniajmy się, bądźmy zdrowi. Jeśli zaczniemy już teraz to za kilka miesięcy gwarantuję, że się nie poznacie, nie mówiąc już o waszych bliskich 🙂

Co poniedziałek otrzymacie ode mnie dawkę inspiracji co przygotować na śniadanie, obiad czy kolację. Co jeść między posiłkami, aby nie przytyć i dostarczyć naszemu organizmowi niezbędnych składników, witamin i minerałów, które sprawią, że będziecie zdrowi i fit przez długie miesiące. ZACZYNAMY!

Energetyczna owsianka na śniadanie

Śniadanie to podstawowy posiłek dnia. Zawsze powtarzam swoim znajomym, którzy zapominają o śniadaniu lub nie traktują go serio. To ono daje nam siłę i energię do pracy. Bez niego nasz mózg i cały organizm nie będzie dobrze funkcjonować. Po prostu będziemy beznadziejni w tym co robimy, a chyba nie o to chodzi prawda?

Składniki mojej ulubionej owsianki:

  • 1/4 szklanki płatków owsianych
  • kubek mleka ryżowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1/2 łyżeczki masła kakaowego
  • daktyle
  • migdały
  • nasiona chia
  • nasiona konopii
  • chipsy kokosowe
  • jagody
  • wiśnie

Płatki przesyp do garnka, zalej mlekiem ryżowym i gotuj na małym ogniu. Nie doprowadzaj do wrzenia. Mieszaj od czasu do czasu, aby płatki się nie przywarły. Kiedy uzyskają już kremową konsystencję zdejmij owsiankę z ognia i przełóż do miski. Na wierzchu układaj jagody, wiśnie, daktyle. Owsiankę posyp nasionami chia i konopii oraz migdałami. Ja lubię bardzo chrupać orzechy więc migdały daję w całości. Do owsianki dodaję daktyle, chipsy kokosowe i całość polewam miodem. Pyszna i energetyczna owsianka jest gotowa 🙂

Bomba obiad pełen witamin

Na obiad staram się sięgać po warzywa. Jako body freak wiem, że są one bogate w witaminy i składniki mineralne, których w naszym organizmie ciągle brakuje. Lepiej więc dostarczać je w postaci smacznie przygotowanych warzyw, które odpowiednie przyprawione i podane smakują po prostu fantastycznie!

Składniki:

  • ser halloumi
  • czerwona kapusta
  • awokado
  • 2 bataty
  • jogurt typu greckiego
  • hummus z buraka
  • hummus tradycyjny
  • oliwa z oliwek
  • świeży tymianek
  • sól i pieprz
  • czarny sezam
  • sok z limonki

Bataty obieram ze skórki, kroję na mniejsze kawałki i układam na blaszce do pieczenia. Polewam je oliwą, posypuję tymiankiem i wkładam do rozgrzanego do 220C piekarnika. Bataty piekę przez 30 minut. W tym czasie siekam czerwoną kapustę i skrapiam sokiem z limonki. Dodaję odrobinę soli i odstawiam do zmorzenia. Awokado obieram ze skórki i kroję na plasterki. Na rozgrzaną patelnię grillową wkładam ser halloumi, który grilluję po minucie z każdej strony. Gorące bataty przekładam na talerz i podaję je z buraczanym i tradycyjnym hummusem, awokado posypanym czarnym sezamem i grillowanym serem halloumi. Do dania idealnie pasuje jogurt typu greckiego z czosnkiem.

Koktajl z truskawek, czyli odrobina lata

Do obiadu lubię wypić coś zdrowego. Jestem freakiem na temat koktajli więc bardzo często goszczą one na moim stole. Szczególnie uwielbiam te przygotowane z malin czy truskawek, które nawet zimą przypominają mi o smakach lata.

Składniki:

  • 200g mrożonych truskawek
  • woda

Truskawki wrzucam do blendera i miksuję na drobną masę. Dodaję wodę niegazowaną i całość mieszam. Pycha koktajl gotowy 🙂

#pokochajswojeciało

Chrupiące racuszki na dobranoc 🙂

Kolacja powinna być lekka i przede wszystkim nie powinniśmy spędzać nad jej przygotowaniem mnóstwa czasu. Ja często jem coś na ciepło, aby rozgrzać swój organizm przed pójściem spać. Dlatego na moim stole z reguły pojawiają się naleśniki, racuszki lub zdrowe kotleciki z pysznymi dodatkami.

Składniki:

  • torebka ugotowanej kaszy gryczanej
  • 2 większe ziemniaki starte na grubych oczkach na tarce
  • 100g twarogu
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • 50g mąki
  • 2 jajka
  • oliwa do smażenia
  • sól i pieprz

Cebulę siekam w drobną kostkę i podsmaża ją na oliwie. Ugotowaną kaszę mieszam z twarogiem, cebulą, mąką, jajkami, ziemniakami i czosnkiem. Doprawiam sola i pieprzem do smaku. Masa na racuszki powinna być gęsta. Na patelni rozgrzewam oliwę i smażę racuszki z każdej ze stron po minucie, czyli aż będą rumiane. Podsmażone racuszki przekładam na blaszkę do pieczenia i wkładam do piekarnika na 5 minut. Piekę je w 200C. Tak podsmażone racuszki posypuję szczypiorkiem lub kolendrą i zjadam ze smakiem.

fot. Pinterest

Zdrowe gotowanie nie jest trudne. Warzywa, które wydają się na nudne można przygotować na tyle sposobów, że nigdy się nam nie znudzą. Warto więc eksperymentować, szukać nowych smaków i postawić na zbilansowaną dietę. Dzięki niej zadbamy o ciało od wewnątrz, a ono na pewno odpłaci nam świetną kondycją zawsze kiedy tylko będzie taka możliwość!

Love Ewa 🙂

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Edyta
Edyta
5 lat temu

Skusily mnie te bataty pieczone wiec wlasnie sie pieka u mnie w piekarniku…zakupilam tez ser Halloumi i mam nadzieje, ze bedzie smakowal. Nigdy jeszcze nie jadlam takiego sera. Pozdrawiam 🙂

Karina
Karina
5 lat temu

Pysznie brzmi…….. motywacja jest to teraz trzeba działać