W utrzymaniu zdrowej i pięknej sylwetki w każdym wieku pomaga dieta. To co jemy, jak jemy i w jakich ilościach wpływa na nasze ciało, ale też umysł. Jedźmy więc świadomie.
Kochani tym wpisem zaczynam cykl swoich porad żywieniowych. Dla wielu z nas to co jemy i jak wyglądamy jest ważne lub powinno być ważne. Dlatego w 2019 roku koniecznie #pokochajswojeciało i ciesz się każdym dniem!
Uwielbiam podróżować. To dla mnie możliwość poznania nie tylko nowych miejsc czy ludzi, ale też kuchni. Jedzenie jest dla mnie szczególnie ważne. Jako sportowiec i body freak zwracam szczególną uwagę na to co jem. Istotne są dla mnie ilości, ale przede patrzę na jakość produktów, które trafiają na mój talerz. Dieta i to dobra dieta jest dla mnie bardzo ważna. I tak bardzo często na moim stole goszczą zdrowe składniki. Jem sporo owoców, warzyw i ziół, które wpływają pozytywnie na pracę organizmu.
W mojej diecie zawsze jest miejsce na owoce. Mają one właściwości odchudzające, pobudzają organizm do spalania zbędnych tłuszczów, pomagają usunąć toksyny z organizmu. Niestety owoce mają wysoki indeks glikemiczny i dużo kalorii dlatego ich jedzenie warto kontrolować. Zaleca się w dicie zapewnić 1/4 miejsca na owoce i 3/4 miejsca na warzywa. Jeśli chcemy utrzymać zgrabną sylwetkę lub stracić kilka centymetrów w pasie warto sięgnąć zwłaszcza po grejpfruta, ananasa, opuncję figową, arbuza i papaję.
Pobyt na rajskim Bali pozwolił mi poznać zwykłe warzywa i owoce w zupełnie innych odsłonach. To pokazało, że możliwe, jest przygotowanie wspaniałych i oryginalnych dań ze zwykłych składników. Są one też dostępne w naszych sklepach co jest na prawdę super! Przedstawiam Wam dzisiaj moją rajską dietę, która dodaje energii i pozwala zachować ciało w dobrej kondycji.
Śniadanie: sałatka owocowa, jogurt i kawa
Na śniadanie proponuję świeże owoce pokrojone na mniejsze kawałki. Idealnie sprawdzi się papaja, melon i arbuz. Do nich idealnie pasuje jogurt kokosowy (zamiast niego możecie użyć jogurt naturalny), a do picia sok ze świeżo wyciśniętych pomarańczy lub grejpfruta i kubek czarnej kawy. Grejpfrut jest owocem, który świetnie gasi pragnienie, ale też jest bogaty w witaminy i minerały. Pobudza do spalania tłuszczów, usprawnia przemianę materii i pomaga usunąć toksyny.
Obiad: grillowana kukurydza z sałatką z arbuza, fetą i orzeszkami pinii
Obiad powinien być lekki i pożywny. W rajskim menu nie może zabraknąć świeżych warzyw i owoców, ale w zupełnie nowych odsłonach. Na obiad proponuję grillowaną kukurydzę podawaną wraz z orzeźwiającą sałatką z grillowanego arbuza z fetą i orzeszkami pinii.
Kukurydzę umyj pod bieżącą wodą, a następnie przetrzyj ściereczką lub ręcznikiem. Posyp ją solą i pieprzem, skrop dobrą oliwą i ułóż na grillu lub rozgrzanej patelni grillowej. Kukurydzę należy smażyć 10 minut z każdej strony. Tak przygotowaną kukurydzę przekładam na talerz i gotowe.
Do grillowanej kukurydzy świetnie pasuje orzeźwiająca sałatka z arbuza i serem feta. Arbuza należy pokroić na mniejsze kawałki i każdy z nich posmarować lekko miodem. Owoc układamy na rozgrzanej patelni grillowe i smażymy po 1 minucie z każdej strony. Grillowany owoc świetnie smakuje z pokruszoną fetą i listkami świeżej mięty lub czarnymi oliwkami pokrojonymi na mniejsze kawałki. Jeśli lubicie krewetki można dodać je do sałatki. Wszystkie te składniki znajdziemy w naszych sklepach, więc i wy możecie poczuj raj w ustach!
Podwieczorek: kanapka z guacamole i jajkiem
Jeśli w trakcie dnia jestem głodna sięgam po lekką przekąskę. Polecam pyszną kanapkę z guacamole i jajkiem na bezglutenowym pieczywie. Do przygotowania guacamole będą potrzebne:
- dojrzałe awokado
- sok z limonki
- sól
- mały ząbek czosnku
Awokado należy umyć, przekroić na pół i usnąć pestkę. Łyżką wydrąż miąższ, a następnie rozgnieść go widelcem na pastę. Dodać sok z limonki, sól i rozgnieciony w prasce czosnek. Całość wymieszać i zdrowe i pyszne guacamole jest gotowe!
Ja nakładam guacamole na skibkę bezglutenowego chleba. Na wierzch rozkrawam ugotowane na twardo jajko. Całość posypuję uprażonymi przez 2 minuty na rozgrzanej patelni orzeszki pinii.
Kolacja: wegańska paella z komosy z sosem jogurtowym
Przed snem warto zjeść wartościowy i przygotowany z dobrych składników posiłek, które podczas naszego snu będę uwalniane do naszego organizmu. Ja często na dwie godziny przed snem sięgam po komosę lub przygotowuję lekką wegańską paelle. Do jej przygotowania będą potrzebne:
- 1/2 bakłażana
- ząbek czosnku
- 3-4 suszonych pomidorów
- 1/2 cukinii
- 1/2 żółtej papryki
- 2 łyżeczki pasty pomidorowej
- łyżka soku z limonki
- 1/2 szklanki komosy
- sól, pieprz, papryka w proszku
- orzechy nerkowca
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szklanka wody
- jogurt kokosowy
Komosę ugotuj w wodzie. Bakłażana, cukinię i paprykę pokrój na mniejsza kawałki i ułóż na blaszce do pieczenia. Posyp solą i pieprzem oraz oliwą. Piecz warzywa przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200C. W tym czasie wymieszaj owoce nerkowca z jogurtem. Kiedy komosa będzie już gotowa wymieszaj ją z pastą pomidorową. Przełóż ją na talerz, dodaj pieczone warzywa, jogurt z orzechami, a całość skrop sokiem z limonki.
Eksperymentujcie w kuchni. Pamiętajcie, aby wybierać zdrowe i wartościowe produkty, które dostarczą waszemu organizmowi niezbędnych składników mineralnych i witamin. Tylko dzięki nim utrzymacie organizm w dobrej kondycji i zdrowiu.
Love Ewa 🙂
Sprawdź jak uzyskać płaski brzuch w jeden dzień.