To co jemy ma ogromne znaczenie w każdym wieku. Jednak po 40-stce szczególnie powinniśmy zwrócić uwagę na to co ląduje na naszym talerzu. Dziś przedstawiam wam moje jednodniowe menu pełne witamin, zdrowych i wartościowych składników, które pozwolą zachować piękne i zdrowe ciało na długie lata.
Kochani jak co poniedziałek przedstawiam wam mój jednodniowy plan żywieniowy. Tym razem jest to w większości wegańskie menu pełne super zdrowych składników, które dodadzą naszemu organizmowi energii i pomogą zachować zdrowe ciało jeszcze na długo. Na obiad z kolei polecam danie z krewetkami tygrysimi, które w połączeniu z jogurtem kokosowym przeniosą wasze kubki smakowe w niezapomnianą egzotyczną podróż.
Pamiętaj #pokochajswojeciało niezależenie ile masz lat. Jesteś piękna więc do dzieła!
Wegańskie zapiekane naleśniki
Składniki:
- 6 łyżek Aquafaby – zalewy z ciecierzycy z puszki
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 2 łyżki cukru
- 1/2 szklanki jasnej mąki orkiszowej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1/2 szklanki mleka migdałowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
Rozgrzej piekarnik do 200 C i pogrzej małe naczynie do zapiekania. Jest to ważne, jeśli chcemy przygotować zapiekane naleśniki typu Dutch baby. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Do jego przygotowania będa potrzebne dwie miski. Jedna na składniki mokre, druga na suche. Aquafabę wlej do miski, dodaj ocet jabłkowy i ubij na sztywną pianę. Powoli wsyp cukier i miksuj jeszcze chwilę. Do drugiej miski wsyp pozostałe suche składniki i je wymieszaj. Następnie wlej mleko roślinne i miksuj tak długo aż w mieszance nie będzie grudek. Do ubitej aquafaby wlej mieszankę naleśnikową i na małych obrotach miksera wymieszaj je do połączenia się składników.
Nagrzane naczynia należy wyjąć z piekarnika i obficie wysmarować olejem kokosowym spód i brzegi. Do tego celu użyj pędzelka, aby się nie poparzyć. Masę naleśnikową przelej do naczyń i wstaw do piekarnika. Naleśniki piecz ok 20 minut aż się zarumienią. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika i już możesz je jeść. Ja pieczone naleśniki zazwyczaj jem z owocami lun cukrem pudrem. Na słodko smakują niebiańsko!
Wegańskie super zdrowe krakersy
Wszystkie wymienione składniki w sumie powinny zmieścić się w 3 szklankach. Od ciebie zależy w jakiej proporcji je użyjesz.
- pestki dyni, ziarna słonecznika, ziarna sezamu
- mak
- nasiona lnu
- komosa ryżowa
- kasza gryczana
- amarantus
- nasiona konopi
- 3 łyżki nasion chia
- łyżeczka kminku
- łyżka nasion kopru włoskiego
- łyżeczka nasion kminu
- łyżeczka nasion gorczycy
- 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
Wszystkie składniki wymieszaj w misce i dodaj ciepłą wodę. Miskę odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, a składniki mieszaj co 15 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180C i przygotuj 2 blachy do pieczenia. Wyłóż je papierem pergaminowym. Mieszankę na ciasteczka podziel na 2 części i następnie każda z nich rozwałkuj na równą warstwę. Przełóż na blaszki oraz piecz przez godzinę. Po tym czasie upieczone ciasteczka pozostaw do ochłodzenia. Później rozbij je na mniejsze kawałki i super zdrowe ciasteczka są gotowe do pogryzania. Możesz je przechowywać przez nawet dwa tygodnie pod warunkiem, że będą w hermetycznym pudełku.
Grillowana krewetka z komosą i batatem
Składniki:
- 2 krewetki tygrysie
- puszka ciecierzycy
- awokado
- 1/2 szklanki komosy ryżowej
- 1 batat
- jogurt kokosowy
- sól, pieprz
- woda
- oliwa z oliwek
- bulion warzywny
Batata obierz ze skórki, pokrój w kostkę i upiecz w piekarniku rozgrzanym do 200C. Komosę ryżową ugotuj w bulionie warzywnym na wolnym ogniu przez 15 minut. Ciecierzycę z puszki odsącz z zalewy. Krewetki oprósz solą i pieprzem i odstaw w chłodne miejsce na 30 minut. Po tym czasie grilluj krewetki na patelni z dodatkiem oliwy po około 3 minuty z każdej strony. Awokado obierz ze skórki, a miąższ pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki ułóż na talerzu i podawaj z jogurtem kokosowym, który całości dania nadaje egzotycznego charakteru.
Wrapy z pieczonego kalafiora a’la gyros
Składniki:
- kalafior
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 szklanka mleka migdałowe
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
Mąkę wymieszaj z mlekiem, wodą i solą. Powinna powstać gładka masa naleśnikowa. Kalafiora umyj, podziel na różyczki, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Kolejny krok to obtoczenie kalafiora w masie. Pamiętaj, aby usunąć zbyt dużą ilość ciasta. Kalafiora ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz go przez 25 minut w rozgrzanym piekarniku do 220C. W tym czasie wymieszaj olej i przyprawę gyros. Upieczone kawałki kalafiora posmaruj przyprawą i zapiekaj przez kolejne 10 minut. Warzywo podawaj we wrapie, dodaj sałatę i ulubiony sos.
Smacznego!