fbpx

JAK NIE PRZYTYĆ W ŚWIĘTA CZ. 1 – MOJE PRZEPISY NA WIGILIJNE FIT SŁODYCZE

Wigilia tuż tuż i pewnie zaczynacie już myśleć nad tym jak nie przytyć w te święta. Czy to jest w ogóle możliwe! Oczywiście.  Wystarczy jeść zdrowo i z umiarem, a na pewno nie przytyjecie ani grama.

Uwielbiam święta. Wigilia jest moim ulubionym dniem, pełnym magii i radości. W końcu mogę wraz z rodziną spotkać się przy wspólnym stole pełnym pyszności.  Jedne są mniej, inne bardziej tuczące więc siadając do stołu zawsze pamiętam o umiarze.  Jak wiecie ja preferuję dania wegańskie, które również świetnie sprawdzają się na wigilijnym stole.

Kuchnia roślinna jest na prawdę pyszna i można z ulubionych warzyw czy owoców wyczarować przepyszne dania wigilijne. Gwarantuję Wam, że będą one smakować wszystkim mięsożercom 🙂


Dania wege mają mnóstwo zalet. Są:
lekkostrawne
bogate w magnez, potas i witaminy
wolne od niezdrowych tłuszczów
bogate w błonnik pokarmowy
bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe
Dziś przedstawiam Wam moje dwa super przepisy na pyszne słodkości, bez których nie wyobrażam sobie żadnych świąt! Są one bardzo smaczne i proste do przygotowania. Co ważne możecie zjeść ich sporo bez wyrzutów sumienia. Jesteście ciekawi jak je przyrządzam? Zapraszam do obejrzenia mojego filmu na Youtube.
mus

Bezglutenowy wegański deser leśny

Deser składa się z przepysznego musu czekoladowego, kokosowego i owocowego. Do jego przygotowania będą potrzebne składniki, które na pewno macie w domu.
Mus czekoladowy:
2 małe dojrzałe awokado
4 średnie banany wcześniej pokrojone i zamrożone
4 czubate łyżki kakao
2 daktyle bez pestek
1/4 łyżeczki cynamonu
Krem kokosowy:
1 szklanka mleka kokosowego z lodówki
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżka syropu klonowego
Mus owocowy:
1 i 1/2 szklanki mrożonych wiśni pokrojonych na małe kawałki
Mus czekoladowy jest super prosty do wykonania. Wszystkie składniki wrzucam do blendera i miksuję na gładką masę. Aby przygotować krem oddzielam z mleka jego gęstą część. Ubijam go w misce przez 4 minuty. Dodaję ekstrakt z wanilii i syrop klonowy. Całość ubijam przez kolejne 2-3 minuty.
Deser nakładam warstwami. W szklance układam warstwę musu czekoladowego, później wiśnie i mus krem kokosowy. Czynność powtarzam jeszcze raz. Deser ozdabiam kakao lub łuskanymi ziarnami kakaowca i wiśniami.
praliny

Wegańskie świąteczne praliny

Marcepan:
1/2 szklanki mąki migdałowej
1-2 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Baza:
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki suszonych fig
1 łyżeczka wanilii
1 łyżka wody
Polewa:
300 gram gorzkiej czekolady
do ozdobienia: wiórki kokosowe, kruszone orzechy włoskie, nasiona chia lub konopii, suszone figi i czekolada
Wszystkie składniki do przygotowania marcepanu wrzucam do miski i mieszam na jednolitą masę. Używam rąk, aby ulepić masę i wkładam ją do zamrażarki. W między czasie wrzucam do blendera płatki, orzechy, które blenduję na mąkę. Dodaję resztę składników z bazy, czyli figi, wanilię i wodę i blenduję całość. Jeśli masa zbyt się lepi można dodać jeszcze płatki. Marcepan wyjmuję z zamrażarki i formuję z niego małe kuleczki. Biorę trochę bazy, lepię kuleczkę, dociskam. Kładę kulkę marcepanową w środek i nakrywam bazą całą marcepanową kulkę dookoła. Wkładam zrobione pralinki do zamrażarki. Roztapiam w garnku czekoladę i polewam kulki. Ozdabiam je też orzechami, wiórkami kokosowymi i innymi dodatkami. Ponownie wkładam do zamrażarki. Przed podaniem na wigilijny stół wyciągam z zamrażarki i gotowe!
praliny
Smacznego!
Love Ewa 🙂