Święta Bożego Narodzenia to szczególny czas, w którym na stole gości wiele pysznych potraw. Jednak czy można zjeść je wszystkie i nie przytyć? Tak! Wystarczy, że zastosujesz tych kilka zasad, a na pewno twoja sylwetka nie ucierpi z powodu świąt…
Święta Bożego Narodzenia to czas, w którym obok zapachu choinki w domu unoszą się aromaty pieczonych ciast i przygotowywanych pysznych dań głównych. Zgodnie z tradycją stół wigilijny powinien być zastawiony obficie aż dwunastoma potrawami. Wszystkie są smaczne, ale niestety bardzo tuczące. Czy jest więc możliwe, aby nie przytyć w święta?Odpowiedź na to pytanie jest prosta. Tak, ale pod warunkiem, że dostosujemy się do kilku podstawowych zasad. Ja się ich od kilku lat trzymam i muszę przyznać, że są bardzo skuteczne!
Wybieraj mniejsze zło!
Świąteczne potrawy są wyjątkowe. Przygotowywane z sercem, ale też bardzo kaloryczne. Decydując się na nałożenie sobie ryby czy sałatki na talerz zwróćmy uwagę na to czy są one po prostu tłuste. Wybierajmy chudszy kawałek ryby, zjedzmy kapustę z grzybami zamiast porcję bigosu.
Zwróć uwagę na kolejność
Kolejność w jakiej jemy ma znaczenie. Zacznij od dań bogatych w niskokaloryczne tłuszcze, sięgnij po dodatki w postaci warzyw. Świetnie wypełniają one żołądek przez co szybciej poczujemy uczucie sytości. Sportowcy na przykład w święta sięgają po wysokobiałkowe dania, szczególnie ryby, a omijają węglowodany. Świadomie rezygnują z makaronów, ziemniaków czy ryżu, a wszystko dla zachowania zdrowej sylwetki.
Rozwaga przede wszystkim
Święta nie zdarzają się często. Jeśli nawet sięgniemy po kilka pierożków czy dwa kawałki ciasta nie przytyjemy od razu. Gorzej jeśli te ilości znacząco przekroczą codzienną ilość kalorii jakie dostarczamy naszemu organizmowi. Umiar i rozwaga przede wszystkim, a na pewno będziemy czuć się dobrze, a waga nie wzrośnie!
Przedstawiam Wam moje wege przepisy na na równie pyszne, ale mniej kaloryczne świąteczne dania. Smakują wyśmienicie i z powodzeniem zastąpią tradycyjne, ale jednak tuczące dania wigilijne. Możecie ich zjeść więcej z gwarancją, że nie przytyjecie. Koniecznie je wypróbujcie!
Pierożki z dynią
Składniki na ciasto:
400g mąki pszennej
100g mąki semolina
5 jajek
20g soli
30ml oliwy
50gr natki
Składniki na farsz:
300g puree dyniowego
100g sera pecorino
50g orzechów piniowych
kilka listków szałwi
1-2 kapelusze borowików
100g masła
Aby przygotować puree z dyni należy wcześniej upiec ją w piekarniku. Dynię obierz ze skórki, pokrój na kawałki. Ułóż je na blaszce do pieczenia, posyp solą i pieprzem. Piecz w piekarniku przez w temperaturze 180°C. W tym czasie rozpuść masło na patelni, dodaj orzeszki pinii i szałwię. Oba rodzaje mąki wymieszaj w osobnym naczyniu. Jajka wbijamy do innego naczynia, dodajemy natkę, oliwę i sól. Całość mieszamy w blenderze . Jeśli chcecie zobaczyć dokładnie jak przygotować ciasto wejdźcie na mój kanał na Youtube. Wymieszane jaja wlewamy do mąki i miksujemy. Gotowe ciasto wkładamy na godzinę do lodówki. W tym czasie miksujemy upieczoną dynie na puree. Dodajemy do puree pecorino i miksujemy całość i odstawiamy do wystygnięcia. Do orzeszków pinii z szałwią dodajemy starte kapelusze grzybów.
Ciasto wyciągamy z lodówki i przygotowujemy pierożki. Na pokrojone ciasto nakładamy farsz i formujemy pierogi. Wrzucamy do garnka z gotującą się wodą i czekamy aż wypłyną na wierzch. Ugotowane pierożki polewamy masłem z orzechami i grzybami.
Wegański barszcz czerwony
Składniki na bulion:
1,5 kg cebuli
por
2-3 ząbki czosnku
liść laurowy
pieprz i sól do smaku
Składniki na barszcz:
2 litry soku z kiszonych buraków
łyżeczka majeranku
pieprz
Cebulę pokrój na ćwiartki, pora przekrój wzdłuż. Ułóż je na blaszce do pieczenia wraz z czosnkiem i zapiekaj około 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 180°C. Upieczone warzywa przełóż do garnka, zalej zimną wodą, dodaj przyprawy i gotuj przez 2 godziny na wolnym ogniu. Tak powstanie pyszny bulion do zupy. Po ugotowaniu odcedzamy bulion, dodajemy sok z kiszonych buraków i przyprawy. Zagotowujemy.
Carpaccio z buraka z migdałami
Składniki:
2 żółte buraki
1 burak czerwony
migdały
garść rukoli
parmezan lub kozi ser
oliwa
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Wyszoruj buraki, nie obieraj! Każdego buraka zawiń w folię aluminiową. Piecz je przez 45 minut, następnie rozwiń z folii, aby wystygły. Buraki pokrój ostrym nożem na cienkie plasterki. Ja w swoim przepisie użyłam też żółtą odmianę buraków, ale jeśli ich nie macie wystarczą oczywiście klasyczne. Na dużym talerzu rozłóż buraki, na środku ułóż rukolę. Carpaccio posyp migdałami, startym parmezanem. Całość skrop dobrej jakości oliwą.
Sernik bez sera
Składniki:
250g puree z dyni
1 serek tofu
1/2 łyżeczki wanilii i cynamonu
50 ml syropu klonowego lub daktylowego
łyżka skrobi ziemniaczanej
50ml białej, gęstej części mleka kokosowego
skórka z pomarańczy
Przepis na puree z dyni macie powyżej. Do dyni dodajemy wszystkie składniki i miksujemy – możemy użyć blendera. Ciasto układamy w tortownicy o szerokości 26cm i pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180°C. Gotowy sernik wkładamy do zamrażalnika na godzinę. Po wyciągnięciu możemy polać czekoladą.
Kochani, pamiętajcie. Święta są cudowne, świąteczne potrawy pyszne, ale jeśli nie chcecie przytyć to koniecznie zachowajcie umiar. Wszystko jest dla ludzi, ale to my decydujemy ile zjemy. Jeśli obawiacie się o swoją wagę postawcie na lekkie i wegetariańskie przepisy, które smakują wyśmienicie, a nie obciążają żołądka! Decyzja należy do Was!
Smacznych Świąt Bożego Narodzenia!
Love Ewa 🙂