fbpx

KOZIENICKIE WARSZTATY PEŁNE KULINARNYCH INSPIRACJI

Warsztaty to szansa na niezapomniane spotkania właśnie z Wami. To czas, w którym mogę przekazać Wam swoją wiedzę na temat zdrowego odżywiania, pielęgnacji i aktywności fizycznej. Kozienickie warsztaty wspominam szczególnie za ich wyjątkowy klimat i inspirujące rozmowy.

Prowadzenie warsztatów kulinarnych to zajęcie, które uwielbiam. To super czas, w którym mogę osobiście spotkać się z moimi fanami, porozmawiać na temat zdrowego odżywiania i przekazać Wam odrobinę swojej siły i energii. To też moment, kiedy mogę zaprezentować moje ulubione marki nie tylko te, które na co dzień goszczą w mojej kuchni. Marka Gehwol to jedna z tych, której produkty używam na co dzień. Jako freak sportu, a szczególnie jogi bardzo dbam o to, aby mieć zadbane i zdrowe stopy. Produkty Gehwol mi to zapewniają. Sól do stóp czy odświeżający dezodorant do stóp sprawiają, że mogę cieszyć się pięknymi stopami każdego dnia. Tym bardziej cieszę się, że Gehwol ufundował uczestniczkom warsztatów aż 50 zestawów najlepszych kosmetyków do pielęgnacji stóp. 

 

 

Ostatnie warsztaty motywacyjne poprowadziłam w Kozienicach w Kozienickim Centrum Rekreacji i Sportu, gdzie mogliśmy przygotować pyszne i zdrowe dania, mogliśmy porozmawiać o codziennych problemach i przede wszystkim poćwiczyć. Jestem freakiem jogi, więc nie mogło obyć się bez kilku podstawowych asan, tanecznych figur, które wykonałam razem z… Rafałem Maserakiem 🙂

 

 

Kozienickie warsztaty były jednak pełne kuchennych inspiracji, na których pokazałam uczestnikom kilka moich ulubionych przepisów. Teraz czas, aby podzielić się nimi w Wami 🙂 Poniżej znajdziecie kilka świetnych inspiracji na spotkanie z przyjaciółmi, kolację z narzeczonym czy po prostu przekąski do ulubionej książki czy filmu.Owsianka gryczana –Eska Agro z jogurtem naturalnym i duszonymi śliwkami

Składniki:
płatki gryczane błyskawiczne Eska Agro
dojrzałe śliwki
cynamon
jogurt naturalny Krasnystaw
syrop klonowy
płatki migdałowe
woda

Płatki gryczane zalewamy wrzątkiem i czekamy 5 minut. W garnku podduszamy pokrojone drobno śliwki z cynamonem i syropem klonowym. Przekładamy płatki do miseczek, nakładamy gorące śliwki i na koniec dodajemy jogurt. Wszystko posypujemy płatkami migdałowymi.

Tortilla wege z sosem sezamowym – Mosso Impresje i serem pleśniowym Lazur

Składniki:
tortille
czosnek
czerwona, żółta i zielona papryka
młoda cukinia
pomidorki koktajlowe
ser pleśniowy Lazur
roszponka
pieprz czarny do smaku
olej rzepakowy lub masło klarowane
sos sezamowy Mosso Impresje

Na patelni z olejek rzepakowym podduszamy pokrojone w paski warzywa (oprócz roszponki) i dolewamy troszkę wody. Gdy warzywa będą gotowe posypujemy je pokruszonym serem pleśniowym, a na drugiej czystej i suchej patelni podgrzewamy tortille. Warzywa z serem układamy na tortilli, polewamy sosem sezamowym i zawijamy.

 

Koreczki krabowe z sosem wasabi Mosso ImpresjeSkładniki:

paluszki krabowe
pomidorki koktajlowe
mini mozzarella
czarne oliwki bez pestek
świeża bazylia
patyczki do koreczków
sól i pieprz
sos wasabi Mosso Impresje

Paluszki krabowe przecinamy na cztery równe
części, pomidorki myjemy, a mozzarellę i oliwki odsączamy z płynu. Nadziewamy na
patyczki do koreczków na przemian: oliwka, mozzarella, pomidorek i paluszek
krabowy. Pomiędzy mozzarellą i oliwką umieszczamy listek, bądź dwa świeżej
bazylii. Tak przygotowane koreczki należy maczać w sosie wasabi. 

 

TIR-FRY z kaszą gryczaną ESKA AGRO, serem LAZUR, szpinakiem i suszonymi pomidorami


Składniki:
1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej – Eska Agro
4 łyżki pestek słonecznika
1 łyżka oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
4 łyżki pokrojonej w kostkę cebuli
2 ząbki czosnku
szczypta suszonego oregano
6 kawałków suszonych pomidorów
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
garść szpinaku
80g sera LazurUgotować kaszę gryczaną, wyłożyć na
większy talerz lub tacę, ostudzić (można przygotować wcześniej). Na patelni
delikatnie podsmażyć pestki słonecznika, następnie wlać olej rzepakowy i
zeszklić cebulę, pod koniec dodać starty czosnek, lekko zrumienić.

Dodać kaszę gryczaną oraz suszone oregano
i smażyć, co chwilę mieszać przez ok. 2-3 minuty, doprawić solą i pieprzem.
Dodać pokrojone suszone pomidory oraz
natkę pietruszki i smażyć przez 1 minutę.Dodać opłukany, osuszony szpinak i
mieszać podgrzewając aż szpinak zmięknie. Odstawić z ognia i posypać serem. 

 

Tartinki
gryczane – Grano’s z bananem i masłem orzechowym

 
Tartinki czekolada surowa – Grano’s smarujemy niewielką ilością
masła orzechowego, kładziemy pokrojonego banana i jedną malinę.
Tartinki szpinak i oliwka – smarujemy hummusem i kładziemy oliwkę. 

 

 

Hummus
z suszonymi pomidorami
 
Składniki:
1 słoik cieciorki
1 ząbek czosnku
1 łyżka tahini ( pasta sezamowa )
pieprz i sól do smaku
2 łyżki suszonych pomidorów w oleju
1⁄4 szklanki oliwy z suszonych pomidorów
1⁄4 szklanki wody
sok z 1⁄2 cytryny

 

Wszystkie składniki wrzuć do blendera. Do
miseczki przełóż gotowy hummus i gotowe.

 



Sałatka
z dressingiem z musztardy francuskiej i octu jabłkowego – OCTIM oraz sera Lazur
 
Składniki:
sałata lodowa 1 duża główka
roszponka 1 opakowanie
kiełki słonecznika 1 opakowanie
melon miodowy lub każdy inny dojrzały 1 szt
ser pleśniowy 25 dkg- Lazur
orzechy włoskie 20 dkg
musztarda francuska z całej gorczycy 1 słoik –
Octim
miód 2 łyżki
oliwa pół szklanki
ocet jabłkowy – Octim
pieprz i sól do smakuMusztardę mieszamy z octem i miodem. Cały czas mieszając dodajemy oliwę. Przyprawiamy do smaku. Roszponkę i sałatę lodową płuczemy i osuszamy. Liście sałaty lodowej należy porwać na drobniejsze kawałki. Całość wymieszaj z sosem. Dodaj pokrojonego na mniejsze kostki melona, ser pleśniowy i kiełki słonecznika. Sałatkę posyp prażonymi orzechami.

 

Smacznego!
Love Ewa 🙂
______________________________

I love workshops. This the best chance for meet you face to face. This is the time in which I can give you my knowledge abouthow to eat healthy, about care and physical activity. My last workshops took place Kozienice and I remembered them because of  unique atmosphere and inspiring conversations.

Taking part in workshops is an activity which I love. This is a great time in which I can personally meet with you – my fans, talk about healthy eating and give you a little bit of my strength and energy.
I ran the last motivational workshops in Kozienice Center of Recreation and Sport where we could prepare delicious and healthy dishes, we could talk about everyday problems and, above all, work out. I’m a freak of yoga, so I could not do without some basic asanas, dance figures that I did it together with … Rafał Maserak 🙂
Kozienice workshops were full of kitchen inspirations. I showed participants some of my favorite recipes. Now it’s time to share them with you 🙂 Below you will find some great inspirations to cook delicious dishes for friends, fiancé or simply snacks.
Buckwheat porridge – ESKA AGRO with natural yoghurt and stewed plums
Components:
instant buckwheat flakes Eska Agro
ripe plums
cinnamon
Krasnystaw natural yogurt
maple syrup
almond flakes
water
Buckwheat flakes pour boiling water and wait 5 minutes. Pour the finely chopped plums with cinnamon and maple syrup in a pot. Transfer the flakes to the bowls, put hot plums and add the natural yogurt instead of the cream. We sprinkle everything with almond flakes.
Wege tortilla with sesame sauce – Mosso Impresje and blue cheese – Lazur
Components:
tortillas
garlic
red, green and yellow peppers
young zucchini
red onion
cherry tomatoes
azure blue cheese
corn salad
black pepper to taste
rapeseed oil or clarified butter
sesame sauce Mosso Impressions
In a pan with rapeseed oil, we slice all the vegetables (except corn salad) cut into strips and add a little water. When the vegetables are ready, sprinkle them with crushed blue cheese, and on the other clean and dry pan, fry the tortillas lightly. Serve the vegetables and cheese on a tortilla, pour the sesame sauce and wrap.
Crab party skewer with wasabi sauce – MOSSO Impresje
Components:
crab sticks
cherry tomatoes
mini mozzarella
black olives without seeds
fresh basil
pin sticks
salt and pepper
wasabi sauce from Mosso Impresje
Crab sticks cut into four equal parts,  wash tomatoes and drain mozzarella and olives from the liquid. Stuff on sticks for alternatives: olive, mozzarella, tomato and crab stick. Between the mozzarella and olive, place a leaf, or two fresh basil. Prepared marinades should be dipped in wasabi sauce.
TIR-FRY with buckwheat ESKA, LAZUR cheese, spinach and dried tomatoes
Components:
1 cup of cooked buckwheat – ESKA
4 tablespoons sunflower seeds
1 tablespoon of oil from a jar of dried tomatoes
4 tablespoons of onion cut into cubes
2 cloves of garlic
a pinch of dried oregano
6 pieces of dried tomatoes
2 tablespoons chopped parsley
a handful of spinach
80 g of Lazur cheese
Boil buckwheat groats and put it out a larger plate or tray. Fry the sunflower seeds in a frying pan, then add the rapeseed oil and glace the onion, at the end add the grated garlic. Add buckwheat groats and dried oregano and fry, mix for 2-3 minutes, season with salt and pepper. Add chopped dried tomatoes and parsley and fry for 1 minute. Add rinsed, dried spinach and stir until the spinach softens. Set aside from the heat and sprinkle with cheese.
Buckwheat canapé – Grano’s with banana and peanut butter
Canapé chocolate raw – Grano’s spread with a small amount of peanut butter, put a sliced ​​banana and one raspberry.
Canapé spinach and olive – spread with hummus and put the olive.
Hummus with dry tomatoes
Components:
1 glass of chicpea
1 clove of garlic
1 tablespoon tahini (sesame paste)
pepper and salt to taste
2 tablespoons of dried tomatoes in oil
1/4 cup of dried tomato oil
1/4 glass of water
1/2 lemon juice
Put all the ingredients into the blender. Put the finished hummus in the bowl and ready.
Salad with dressing of French mustard and apple vinegar – OCTIM and Lazur cheese
Components:
1 large head of iceberg lettuce
lamb’s lettuce
1 pack of sunflower sprouts
1 melon
blue cheese 25 dkg- Lazur
walnuts 20 dkg
1 jar of French mustard- Octim
2 tablespoons of honey
half glass of oil
apple vinegar – Octim
pepper and salt to taste
Stir mustard with vinegar and honey. During stirring add an olive oil. Season to taste. Rinse lamb’s lettuce and iceberg lettuce and dry it. Leaves of lettuce should be taken to smaller pieces. Mix the lettuce and the sauce gently. Add melon, blue cheese, sunflower sprouts. Sprinkle with fried nuts.
Enjoy your meal!
Love Ewa 🙂