fbpx

BE FIT&BEAUTIFUL – ZAINSPIRUJ SIĘ TEJ JESIENI! ZACZYNAMY!

Jesień to wspaniały czas. Z każdej strony otaczają nas kolory, które mogą stać się inspiracją nie tylko dla naszych stylizacji, ale stworzenia wspaniałego klimatu we własnym domu. To też czas, gdzie na straganach kupić można pyszne polskie owoce i warzywa, a w domowym zaciszy przygotować z nich aromatyczne i energetyczne dania. Wykorzystajmy więc ten czas! Zaczynamy!

Uwielbiam jesień za jej magiczne barwy, cudowne widoki i wyśmienite produkty. Wszystko to wpływa na nasze samopoczucie. Choć zdarza się, że dopada nas jesienna chandra koniecznie trzeba stawić jej czoła. Wyjść jej na przeciw korzystając z pięknej jesiennej aury i jesiennych darów jakimi są pyszne owoce i warzywa. Dlatego od dziś będę Was zachęcać do tego, aby szczególnie tej pięknej jesieni być fit&beauty! Pozwólmy, aby aromaty i smaki jesieni na stałe zagościły w naszych domach. Zainspirujmy się, aby być nie tylko piękną ale i zdrową tej jesieni!
Jesień kojarzy się z dynią. To wspaniałe warzywo jest bogate w wartości odżywcze i lecznice, które docenili już meksykańscy Indianie. Dynia jest bogata w witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, magnez, potas, żelazo, wapń i fosfor. Jest też źródłem błonnika pokarmowego i przede wszystkim jest niskokaloryczna. Można więc ją jeść w każdej postaci i ilości bez obaw o skok wagi. To wspaniałe! Ja przygotowałam dla Was super sycące i zdrowe risotto z dyni, które doda Wam energii na cały dzień. Sprawdźcie jakie jest proste.

 

Do przygotowania risotto z dyni będą potrzebne:
poszatkowana na drobno cebula
3 łyżeczki oleju kokosowego
szklanka ryżu typu arborio
1/2 kieliszka białego wytrawnego wina
3 ząbki drobno posiekanego czosnku
4 szklanki bulionu warzywnego
szklanka puree z dyni
łyżeczka tymianku
Do przygotowania prażonych pestek dyni będą potrzebne:
1/2 szklanki pestek z dyni
1/4 łyżeczki chili
łyżeczka masła ghee
łyżeczka syropu klonowego
szczypta soli
Bulion wlej do garnka i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj go na wolnym ogniu przez kilka minut. W osobnym garnku rozgrzej olej kokosowy, dodaj cebulę. Smaż ją aż do uzyskania złocistego koloru. Dodaj ryż arborio, dopraw solą i podsmażaj na wolnym ogniu aż ryż nabierze szklistego koloru. Dodaj wino, a następnie odrobinę bulionu. Poczekaj aż ryż wchłonie płyny i dopiero dodaj znów bulion. Kiedy ryż wchłonie już większość buliony duś risotto pod przykryciem. Dodaj czosnek, dynię i tymianek i wymieszaj całość. Gotuj 5 minut. W tym czasie upraż pestki dyni na patelni. Rozgrzej na patelni masło ghee, dodaj pestki, szczyptę soli, chili i całość praż na małym ogniu przez 2-3 minuty. Kiedy pestki będą już uprażone dodaj syrop klonowy. To pozwoli uzyskać wyjątkowy, słodki smak prażonych pestek.
Risotto  przełóż na talerz. Podawaj posypane pestkami dyni. Do risotto możesz podać białe wino, które świetnie będzie komponować się ze smakiem potrawy.
Smacznego!
Love Ewa 🙂
__________________________

Autumn is a great time. Colors which surround us can become an inspiration not only for our stylizations, but also for creating a great atmosphere in your own home. Autumn is also a time when you can buy delicious Polish fruit and vegetables and prepare aromatic and energetic dishes in your home. Let’s take advantage of this time!

I love autumn for its magical colors, wonderful views and exquisite products. All this affects on our well-being. Sometimes its happens that the autumn chandra gets us but we must face it. Get out of it using the beautiful autumn aura and autumn gifts such as delicious fruits and vegetables. That is why from today I will encourage you to be fit & beauty in this beautiful autumn! Let the aromas and flavors of autumn stay in our homes. Let’s get inspired not only to be beautiful but healthy!
Pumpkin is one the most popular vegetable in autumn. This wonderful vegetable is rich in nutritional values ​​and healing, which has already been appreciated by Mexican Indians. Pumpkin is rich in vitamin A, B vitamins, vitamin C, magnesium, potassium, iron, calcium and phosphorus. It;s also a source of dietary fiber and, above all, it is low in calories. So you can eat it in any form and amount without worrying about the weight jump. It’s great! I have prepared for you a super-filling and healthy pumpkin risotto that will give you energy for the day. Check how simple it is!
To prepare the pumpkin risotto you will need:
onion
3 teaspoons of coconut oil
a glass of arborio type rice
1/2 glass of dry white wine
3 cloves of finely chopped garlic
4 glasses of vegetable broth
glass of pumpkin puree
a teaspoon of thyme
To prepare a delicious pumpkin seed you will need:
1/2 cup pumpkin seeds
1/4 teaspoon of chili
a teaspoon of ghee butter
teaspoon of maple syrup
pinch of salt
Pour the broth into a pot and bring to a boil. Then reduce the heat and simmer it for a few minutes. In a separate pot warm up the coconut oil, add the onion. Fry it until it has a golden color. Add arborio rice, season with salt and fry slowly until the rice becomes glassy. Add wine and then a bit of broth. Wait for the rice to absorb the fluids and only add the broth again. When the rice has absorbed most of the broths cook it for a few minutes under the cover. Add garlic, pumpkin and thyme and mix the whole. Cook for more 5 minutes. During this time roast the pumpkin seeds in a pan. Preheat the ghee butter on the pan, add seeds, a pinch of salt, chili and all roast on low heat for 2-3 minutes. When the seeds are already roasted add maple syrup. This will allow you to get a unique, sweet taste of roasted seeds.
Put the risotto on a plate. Serve with pumpkin seeds. You can give white wine to the risotto, which will perfectly match the taste of the dish.
Enjoy your meal!
Love Ewa 🙂