fbpx

WARSZTATY Z GWIAZDĄ – KULINARNE INSPIRACJE CZĘŚĆ 2

Warsztaty z Gwiazdą to inspirujące i niezwykle ciekawe wydarzenie organizowane  przez portal Allaboutlife. To wspaniałe spotkania z gwiazdami, blogerami i dziennikarzami, a także pouczające wykłady na temat odżywiania czy pielęgnacji. Warsztaty to też miejsce kulinarnych doznań dla wszystkich zmysłów.

Warsztaty z Gwiazdą to czas kiedy wspólnie z uczestnikami mam możliwość przygotować zdrowe i szybkie potrawy. W tej edycji Warsztatów udało się ugotować kilka pysznych potraw mojego autorstwa. Jak wiecie cenię sobie w przygotowywanych daniach dobrej jakości składniki, dużą wartość energetyczną i sporą dawkę witamin. Tak właśnie jest w proponowanych przeze mnie zupach, sałatkach i deserach, które mogą być nie tylko smaczne, ale dietetyczne jednocześnie!Chłodnik z awokado z ogórkiem

Do przygotowania chłodnika będą potrzebne:
1 duży ogórek
1 dojrzałe awokado
sok z 1/2 cytryny
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki kefiru (Krasnystaw)
1/2 szklanki maślanki (Krasnystaw)
1 mały jogurt naturalny (Krasnystaw)
koperek i mięta do smaku
sól himalajska i świeży pieprz do smaku

Ogórka należy obrać, przekroić na pół i wyjąć pestki. Następnie obieramy awokado, siekamy koperek i miętę. Wrzucamy wszystko do blendera. Dodajemy czosnek, sok z cytryny, pieprz i sól. Blendujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy jogurt, kefir i maślankę. Chłodnik ozdabiamy kawałkami ogórka z koperkiem.

 

Hummus z suszonymi pomidoramiDo przygotowania hummusu będą potrzebne:
1 słoik cieciorki eko
1 łyżeczka podsmażonego czosnku (może być surowy)
1 łyżka tahini (pasta sezamowa PLANTA FOOD)
pieprz i sól do smaku
2 łyżki suszonych pomidorów
¼ szklanki oliwy z suszonych pomidorów
¼ szklanki wody
sok z ½ cytryny
½ łyżeczki masła klarowanego (EKO WITAL)
marchewka
seler naciowy
papryka
ogórek zielony

Czosnek podsmażamy na oleju kokosowym lub maśle klarowanym. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Do miseczki przekładamy gotowy hummus i gotowe. Hummus z suszonych pomidorów świetnie smakuje z surowymi warzywami jak marchewka, seler naciowy, papryka, ogórek zielony.

 

Deser lodowy z lodami naturalnymi z Wytwórni Lodów Polskich „U Lodziarzy”Do przygotowania deseru będą potrzebne:
mały ananas
3-5 pacek lodów „u Lodziarzy” smaki do wyboru:  śmietanka, truskawka, czekolada, słony karmel, cytryna z ogórkiem i bazylią,  jogurt z malinami, mascarpone z owocami leśnymi, brzoskwinia
owoce mrożone egzotyczne (Hortex)
kwiaty jadalne do ozdoby

Ananasa kroimy na pół razem z koroną – zieloną częścią, nakładamy 3-5 pacek owocowo-warzywnych smaków lodów. Dodajemy mrożone owoce i kwiaty jadalne do ozdoby. Do tworzenia lodów „U Lodziarzy” wykorzystywane są naturalne surowce. Jeśli owoce lub warzywa to wyłącznie świeże i nieprzetworzone. Jeśli czekolada to tylko najlepsza – belgijska. W efekcie powstały lody, które zaskakują swoją niecodzienną kompozycją smaku. Lodziarnie oferują lody serwowane na tak zwane packi.

 

 

Sałatka z arbuzemDo przygotowania sałatki będą potrzebne:
arbuz
1 zielony ogórek
owoce tropikalne mrożone (Hortex)
1/2 papryczki zielona serrano (chili)
1/4 szklanki bazylii
1/4 szklanki świeżej kolendry
1/4 szklanki rozdrobionych prażonych orzechów ziemnych podprażonych na patelni
ser pleśniowy (Lazur)
sól morska do smaku

Sos do sałatki składniki:
1 łyżka sosu sojowego Tamari
1 mały ząbek czosnku
1/2 łyżeczki rozgniecionego imbiru
2 łyżeczki soku z limonki
2 łyżeczki ryżowego octu

Arbuza, ogórka, mango kroimy na małe kwadraty. Kroimy drobno papryczkę na cienkie plasterki, szatkujemy bazylię i kolendrę. Wszystko wrzucamy do miski i mieszamy. Składniki na sos wrzucamy do blendera i miksujemy. Polewamy sałatkę i posypujemy pokruszonym serem pleśniowym i orzechami.

Smacznego!

Love Ewa 🙂
____________________________________

Workshops with a Star is an inspiring and extremely interesting event organized by the Allaboutlife portal. These are great meetings with celebrities, bloggers and journalists, as well as instructive lectures on nutrition and care. Workshops are also a place of culinary sensations for all senses.

Workshops with the Star is the time when together with the participants I have the opportunity to prepare healthy and quick dishes. In this edition of the Workshop, I managed to cook some delicious dishes of my authorship. As you know, I value good ingredients in the prepared dishes, high energy value and a large dose of vitamins. This is how soups, salads and desserts I suggest, which can be not only tasty, but also dietetic at the same time!

Cold soup with avocado and cucumber

You will need to prepare the cooler:
1 large cucumber
1 ripe avocado
1/2 lemon juice
1 clove of garlic
1/2 glass of kefir (Krasnystaw)
1/2 glass of buttermilk (Krasnystaw)
1 small natural yoghurt (Krasnystaw)
dill and mint to taste
Himalayan salt and fresh pepper to taste

The cucumber should be peeled, cut in half and the seeds removed. Then, peel the avocado, chop the dill and mint. We throw everything into the blender. Add garlic, lemon juice, pepper and salt. Blend on a smooth mass. At the end, add yogurt, kefir and buttermilk. We decorate the chiller with pieces of cucumber and dill.

Hummus with dried tomatoes

To prepare hummus you will need:

1 eco chickpea jar
1 teaspoon of garlic fried (may be raw)
1 tablespoon tahini (PLANTA FOOD sesame paste)
pepper and salt to taste
2 tablespoons of dried tomatoes
¼ cup of oil from dried tomatoes
¼ cup of water
½ lemon juice
½ teaspoons of clarified butter (EKO WITAL)
carrot
celery
pepper
green cucumber

Garlic fry on coconut oil or clarified butter. Put all the ingredients into the blender and mix to a smooth mass. We put the ready hummus into the bowl and ready. Hummus from sun-dried tomatoes tastes great with raw vegetables like carrots, celery, peppers, and green cucumber.

Ice cream dessert with natural ice cream from Wytwórnia Lodów Polskich „U Lodziarzy”

To prepare the dessert you will need:

small pineapple
3-5 pairs of ice cream from „Icemaners” flavors to choose: cream, strawberry, chocolate, salty caramel, lemon with cucumber and basil, yogurt with raspberries, mascarpone with forest fruits, peach
exotic frozen fruit (Hortex)
edible flowers for decoration

Cut the pineapple in half together with the crown – the green part, put 3-5 fruit and vegetable flavors of ice cream. We add frozen fruit and edible flowers for decoration. The natural raw materials are used to create ice cream „U Lodziarzy”. If the fruit or vegetables are only fresh and unprocessed. If chocolate is only the best – Belgian. The result is ice cream that surprises with its unusual flavor composition. Ice cream parlors offer ice cream served on so-called packs.

Salad with watermelon

To prepare a salad you will need:

watermelon
1 green cucumber
tropical fruit frozen (Hortex)
1/2 green serrano peppers (chili)
1/4 cup of basil
1/4 cup of fresh coriander
1/4 cup of ground roasted peanuts fried in a pan
blue cheese (Lazur)
sea salt to taste

Salad dressing ingredients:
1 tablespoon of Tamari soy sauce
1 small clove of garlic
1/2 a teaspoon of crushed ginger
2 teaspoons of lime juice
2 teaspoons of rice vinegar

Watermelon, cucumber, mango cut into small squares. Cut the peppers into thin slices, shred basil and coriander. Put everything into a bowl and mix. We put the ingredients for the sauce into a blender and mix. Pour the salad and sprinkle with crumbled blue cheese and nuts.

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂