fbpx

ZDROWY WEEKEND Z EWĄ – CZĘŚĆ 2

Weekend to nie tylko czas odpoczynku od pracy, ale przede wszystkim czas dla samej siebie. Warto więc go dobrze wykorzystać i przygotować pyszne i zdrowe dania, które dodadzą nam energii i sił na cały kolejny tydzień!

Jak wiecie lubię poświęcać swój wolny czas na gotowanie. Lubię uszczęśliwiać swoich najbliższych, ale też siebie pysznymi daniami. Uwielbiam jak nasze kubki smakowe szaleją, a my możemy odbyć podróż po świecie dzięki pysznym składnikom i aromatycznym przyprawom.

Niedziela to najlepszy czas, aby przygotować super dania dla męża czy całej rodziny i cieszyć się wspólnie spędzanym czasem. Jesteście ciekawi jak ja dogadzam swojemu mężowi? Oto moje inspiracje 🙂
Moje kulinarne inspiracje na niedzielę
 
I śniadanie
 
Naleśniki z mąki ryżowej
Składniki:
2 szklanki mąki ryżowej
2 jajka bio
1 szklanka mleka ryżowego
1 szklanka wody – może być gazowana
szczypta soli himalajskiej
1 łyżka cukru kokosowego lub miodu
owoce jak borówki, maliny, truskawki
syrop klonowy
1 łyżka masła orzechowego
jogurt naturalny
Do miski
przesypuję mąkę. Do mąki dodaję szczyptę soli, łyżkę cukru lub miodu oraz szklankę mleka i szklankę wody. Jajka po kolei wbijamy do mąki. Całość miksuję mikserem na gładkie ciasto.
Nagrzewamy patelnię, daję 1 łyżeczkę masła klarowanego
i wylewam porcje ciasta. Smażę na złoto z obu stron. Smaruję odrobiną masła orzechowego. Podaję ze świeżymi owocami, syropem klonowym i jogurtem kokosowym
zamiast śmietany.
II  śniadanie
CZERWONA BOMBA – odmładzający sok z buraków
Składniki:
2 małe buraki
3 jabłka
2 marchewki
imbir
cytryna
Wszystko przeciskam przez wyciskarkę do soków.
Lunch
Krewetki w curry z czosnkiem, pietruszką i szparagami
Składniki:
10-15 dużych krewetek
5 ząbków czosnku
1 łyżeczka curry
sok z 1/2 cytryny
garść pietruszki
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka masła GHEE
szparagi
1 łyżeczka oleju z awokado
sól i pieprz do smaku
duża garść roszponki
mała garść nerkowców
łyżeczka oleju z awokado
2 łyżeczki balsamico
Krewetki rozmrażam. Na rozgrzaną patelnię wrzucam masło ghee i drobno pokrojony czosnek. Dodaję troszkę wody, Czekam ok 3 min. Dodaję curry, sok z cytryny, sól, pieprz. Duszę po przykryciem. Po koniec wrzucam pietruszkę i zdejmuję przykrycie, by ozłocić moje krewetki. 🙂
Szparagi wrzucam na 5 min do gotującej się wody. Odcedzam polewam olejem z awokado, dodaję sól i pieprz.
Roszponkę posypuję nerkowcami polewam olejem z awokado i balsamico. Dodaję sól i pieprz jeśli potrzeba.
Kolacja
Kremowy
hummus z batatów
Składniki:
1 średni obrany batat
½ łyżeczki kurkumy
¼ łyżeczki kminku mielonego
3 ząbki czosnku
1 łyżka oleju z awokado
½ soku z cytryny
1 puszka białej fasoli
1 łyżka tahini
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek
Rozgrzewam piekarnik do 180C. Na papierze do pieczenia rozkładam pokrojonego batata i mieszam z przyprawami oraz czosnkiem. Piekę przez 30-40 minut. Odstawiam by ostygły i wrzucam do blendera z resztą produktów bez oliwy. Gdy składniki się połączą dodaję oliwę i blenduję ponownie. Podaję z warzywami lub bezglutenowymi krakersami.
Kochani, oczywiście weekend to nie tylko gotowanie. To również aktywność na świeżym powietrzu, ale również w domu. Jeśli jesteście ciekawi jakie ćwiczenia wykonuję, aby zachować smukłą sylwetkę zapraszam na mój profil na Instagramie oraz na IGTV. Tam zobaczycie jak ćwiczę i może Wy zaczniecie ćwiczyć właśnie ze mną?
Love Ewa 🙂
______________________________
Weekend is not only the time of rest from work, but above all the time for yourself. So let’s use it well and prepare delicious and healthy dishes that will give us energy and strength for the next week!
As you know, I like to devote my free time to cooking. I like to make my loved ones happy, but also delicious meals. I love how our taste buds are crazy, and we can travel around the world thanks to delicious ingredients and aromatic spices.
Sunday is the best time to prepare great dishes for your husband or the whole family and enjoy time spent together. Are you curious as I please my husband? Here are my inspirations 🙂
My culinary inspirations for Sunday
I breakfast
Pancakes from rice flour
Components:
2 cups of rice flour
2 bio eggs
1 glass of rice milk
1 glass of water – can be carbonated
a pinch of Himalayan salt
1 tablespoon of coconut sugar or honey
fruits like blueberries, raspberries, strawberries
Maple syrup
1 tablespoon of peanut butter
natural yogurt
I pour the flour into the bowl. I add a pinch of salt to the flour, a spoonful of sugar or honey and a glass of milk and a glass of water. Cut the eggs one by one into the flour. The whole is mixed with a mixer into a smooth dough. We heat the pan, give 1 teaspoon of clarified butter and pour out portions of the cake. I’m baking gold on both sides. I grease a little peanut butter. I serve with fresh fruit, maple syrup and coconut yogurt instead of cream.
II breakfast
RED BOMB – rejuvenating beetroot juice
Components:
2 small beets
3 apples
2 carrots
Ibirá
lemon
I squeeze everything through a juicer.
Lunch
Curry shrimps with garlic, parsley and asparagus
Components:
10-15 large shrimps
5 cloves of garlic
1 teaspoon of curry
1/2 lemon juice
a handful of parsley
salt and pepper to taste
1 teaspoon of GHEE butter
asparagus
1 teaspoon of avocado oil
salt and pepper to taste
a large handful of lamb’s lettuce
a small handful of cashews
teaspoon of avocado oil
2 teaspoons balsamico
I defrost the shrimps. I put ghee butter and finely chopped garlic into a hot pan. I add a little water, Wait about 3 minutes. I add curry, lemon juice, salt, pepper. Soul after covering. After the end, I put the parsley and take off the cover to give my shrimp a goldmine. 🙂
I put the asparagus in boiling water for 5 minutes. I drench the oil with avocado oil, add salt and pepper.
I sprinkle the sprinkle with cashew oil with avocado and balsamico oil. I add salt and pepper if needed.
Supper
Creamy hummus with sweet potatoes
Components:
1 medium peeled sweet potato
½ teaspoon of turmeric
1/4 teaspoon ground cumin
3 cloves of garlic
1 tablespoon of avocado oil
½ lemon juice
1 can of white beans
1 tahini spoon
salt and pepper to taste
2 tablespoons of olive oil
I’m heating the oven to 180C. On baking paper I spread a sliced ​​sweet potato and mix with spices and garlic. Bake for 30-40 minutes. I leave it to cool down and throw it into the blender with the rest of the products without oil. When ingredients combine, I add olive oil and blend again. I serve with vegetables or gluten-free crackers.
Beloved, of course the weekend is not just cooking. It is also outdoor activity, but also at home. If you are interested in what exercises I do to keep my slim figure, I invite you to my profile on Instagram and on IGTV. There you will see how I exercise and maybe you will start practicing with me?
Love Ewa 🙂